Hvis denne roboten fra Husqvarna tiltaler deg, er det mest sannsynlig fordi det tar deg opp mot flere timer å slå hagen din. For Husqvarna har utviklet en robotgressklipper som først og fremst er designet til de helt store hagene. Ikke mindre enn 3200 kvadratmeter gress er den klar til å tygge seg gjennom. Flere golfbaner og gods har allerede skaffet seg denne modellen.
Den største forskjellen på Husqvarnas plenklipper og de øvrige i testen er imidlertid ikke størrelsen, men prisen. For der de andre har den trådløse teknologien innebygd, er det i dette tilfellet snakk om ekstrautstyr, som kommer i tillegg til prisen på selve plenklipperen. Det heter EPOS Plug-in kit, og uten det er robotgressklipperen en helt vanlig ‘gammeldags’ robot som bare fungerer hvis det er lagt kanttråd rundt arbeidsområdet.
Roboten i seg selv er markant større enn testens øvrige maskiner, og viser også selv godt i igjen i landskapet, men lydnivået følger heldigvis ikke med. Roboten er nærmest lydløs.
Designmessig har Husqvarna valgt en diskré look, som ikke skremmer noen. Roboten er mørkegrå og helt blottet for knallfarger, bortsett fra den obligatoriske røde nødstoppknappen.
Profesjonell installasjon
Husqvarnas robot er ikke beregnet til at hageeieren selv kaster seg ut i installasjonen, og vi er også takknemlige for at den erfarne installatøren Kenn, kommer og gjør alt det harde arbeidet.
EPOS Plug-in-et, som skal plasseres høyt oppe, for eksempel på gavlen av huset, kommuniserer med satellittene via Husqvarnas egen AIM Technology. Vi liker godt Husqvarnas løsning med å plassere satellittmottakeren som en fast installasjon i stedet for på en stolpe, som flere av de andre gjør.
Installatøren Kenn bruker PC-en til å få fintunet innstillingene før han går en tur rundt i hagen for å lære den hvor den skal klippe, og hvilke områder den skal unngå.
I testhagen er det et lite bed med anemoner som må unngås, og når testperioden er forbi, står det lille bedet fint omkranset av noen få høye gresstrå som man selv lett kan trimme. Det er absolutt bestått.
Fokus på biologisk mangfold
Når vi nå er ved blomstene, er Husqvarna en av de produsentene som har valgt å sette fokus på biologisk mangfold. Et område som normalt ikke helt rimer med velstelte plener hvor ikke et gresstrå vender feil vei.
Men Husqvarna har lansert en ny funksjon, rewilding mode, på sine robotgressklippere. Det vil imidlertid si, kun til de modellene som bruker kanttråd, og dermed ikke til modellen i denne testen når den navigerer uten tråd. Men kort sagt går det ut på at roboten lar 10 prosent av plenen være uklippet, noe som skaper et bedre miljø for bier, sommerfugler og andre insekter. Det er uten tvil en funksjon som noen hageeiere vil ta imot med glede, mens andre bare vil riste på hodet.
Vi håper at den svenske produsenten med tiden får rewilding-funksjonen med i alle modellene, så hageeierne selv kan velge om de vil bruke den eller ei.
Appen
Det er mange smarte funksjoner i appen, som man kan velge å slå på eller av. For eksempel funksjonen ‘spiralklipping’, som betyr at roboten selv registrerer om den er i et område med høyere gress, som den så vil slå i et spiralmønster som skal sikre en grundigere klipping.
Du kan også sette på en værtimer så robotgressklipperen automatisk justerer sine timere etter hvor raskt gresset vokser.
Det er også i appen man justerer klippehøyden, og den kan settes så høyt som 10 cm hvis man ønsker den langhårede gresslooken.
Under testperioden sender appen utrolig mange meldinger om det ene og det andre, men vi velger å tro at det vil bli mindre over tid. Flere ganger får vi imidlertid meldinger om ‘kollisjon’, som betyr at roboten har kjørt mykt inn i noe. Det kan dreie seg om hindringer som ikke var i hagen da den ble installert, blant annet noen hagemøbler. Men det betyr også at hvis du soler deg i hagen mens roboten kjører, kan du risikere at den kommer og hilser på.
Den når altså ikke å registrere hindringer før den treffer dem, men den fortsetter til gjengjeld heller ikke med å forsøke å kjøre over hindringene, men finner selv en annen vei. Vi foretrekker at robotene registrerer hindringene før de treffer dem.
Flott klipping
Husqvarnas robot blir satt ut i en hage hvor gresset er litt høyt, og hvor det dessuten er en del mose. I løpet av testperioden eksperimenterer vi med å sette klippehøyden helt ned, så den kan få fatt i mosen, og det lyktes tilfredsstillende.
Plenen fremstår pent klippet og helt jevn. Men den er jo også godkjent til å kjøre rundt på en rekke golfbaner.
Konklusjon
Denne robotgressklipperen vil ikke være det opplagte valget for de som har hager i helt vanlig størrelse. Men hvis hagen din er virkelig stor, bør du vurdere Husqvarnas stabile løsning.