Dreame Roboticmower A1

Minimalistisk og strømlinjeformet

Dreame Roboticmower A1 skiller seg fra konkurrentene ved ikke å bruke GPS til å kartlegge hagen.

Dreame Roboticmower A1 4

Dreame Roboticmower A1s design er tydelig inspirert av robotstøvsugere. (Foto: Pernille Redder)

Designmessig skiller Dreame Roboticmower A1 seg ut fra konkurrentene med sitt metallgrå skall og det strømlinjeformede utseendet. Det er ikke mye traktor over denne robotgressklipperen, nærmere en skarp sedan. Kanskje virker den ved første øyekast litt spinkel, men det er masser av teknikk og muskler under panseret.

Og faktisk er den ganske enestående i sin teknologi, for Dreame Technology har som den eneste i denne testen klart å skape en robotgressklipper som rett og slett ikke består av annet enn roboten og ladestasjonen. Her er ingen stokk med GPS-moduler eller Ecovacs’ hvite beacons, som skal plasseres rundt omkring i hagen. I stedet har Dreame utviklet et kartleggingssystem som er ganske unikt.

Oppsettet fungerer som man kan forvente. Roboten skal kobles til appen via Bluetooth, og deretter kobles på hjemmets Wi-Fi. Dessverre opplevde vi problemer med Bluetooth-forbindelsen, og var nødt til å skifte mobil. Irriterende, men løsbart.

Hemmeligheten bak Dreame Roboticmower A1s kartlegging av hagen finnes under denne lille kuppelen. (Foto: Pernille Redder)

Helt uten GPS

For bare et par år siden var det banebrytende at robotgressklippere kunne navigere ved bruk av signaler fra satellitter. Dreame har med Roboticmover A1 forlatt denne teknologien og utviklet sin egen.

Dreame kaller systemet for ‘OmniSense 3D Ultra Sensing-navigation’, og det går kort sagt ut på at Roboticmower A1 lærer hagen å kjenne og skaper et 3D-kart som den klipper etter, uten å kommunisere med en eneste satellitt. Dette 3D-kartet kan man også se i appen, og det er ærlig talt en imponerende teknologi som viser hvor raskt utviklingen går på dette området.

Her er 3D-bildet av testhagen som Dreame Roboticmower A1 navigerer etter fremfor å bruke GPS-teknologi. (Screendump: Dreames app)

Avansert app

Og når vi snakker om appen, har Dreame også et menypunkt hvor man kan se status for bladene, rengjøringsbørsten og behovet for å skylle roboten ren under bunnen. Da testen var avsluttet, var bladene for eksempel i 91 prosent stand. Beregningen må bli foretatt ut fra hvor mange timer de har vært i bruk, for man skal manuelt markere i appen når man har skiftet dem ut. Men ikke desto mindre er det en feature som gir god mening.

Generelt sett er appen en av de mest innholdsrike vi har sett. Antallet funksjoner er nærmest utallige – det er for eksempel mulig å endre robotens språk i appen eller slå på frostbeskyttelse, noe som er en fordel i de landene hvor temperaturen plutselig kan falle drastisk.

Appen leverer i hele testperioden meldinger om hvordan klippingen skrider frem, og det blir et hyggelig, daglig ritual med de små rapportene på telefonen.

Den bakerste delen av plenen, som ses her, ble aldri klippet av Dreame, selv om den var en del av klippesonen. (Foto: Pernille Redder)

Klippingen

Testhagen står pent klippet etter at Roboticmower A1 har vært i gang. Her er ingen tydelige striper, og det har lyktes å komme ganske tett på kanten. Man skulle tro at hageeieren er lykkelig, men det er et skår i gleden.

For hagen er absolutt sammenhengende, men en passasje på cirka en meter i bredden skiller de to delene. Passasjen burde vært rikelig bred nok til roboten, og på kartet er det også tydeligvis kun én sone.

Men likevel lyktes det aldri å få Roboticmower A1 til å fortsette fra passasjen til den bakerste delen av hagen. Løsningen er å opprette to soner, men det vanskeliggjør oppsettet, og burde strengt tatt ikke være nødvendig.

Dreame Technology er et ungt selskap som ble etablert i 2017, og som på rekordtid har satt seg tungt på markedet for robotstøvsugere. Roboticmower A1 er virksomhetens første robotgressklipper, og de gjør absolutt en sterk entré.

Konklusjon

Det faktum at Dreame-roboten ikke trenger GPS-forbindelse for å danne seg et kart over hagen den kan klippe etter, trekker godt opp i den samlede bedømmelsen. Det er én modul mindre man som hageeier må forholde seg til. Men Dreame klipper også hagens gress pent og ensartet, og vi opplever at appen fungerer upåklagelig. Men det kan ikke bli en toppkarakter, da vi er nødt til å opprette to soner selv om plenen er sammenhengende.

Les videre
Exit mobile version