Da vi bor i en verdensdel hvor mørke og kulde er en del av hverdagen mange måneder i året, oppholder vi oss innendørs en hel del. Dette betyr igjen at inneklimaet er viktig for at vi skal ha det bra.
Opplever du å ha konstant tørr hud, tørre øyne og krusete vinterhår, kan en luftfukter være en bra investering. Dessuten kommer plantene dine til å juble! Da virus sies å kunne overleve lettere i tørr luft, er riktig luftfuktighet en fint start for å forhindre luftbårne virus. Lider du av astma eller allergi, er det også avgjørende med riktig luftfuktighet innendørs.
Hva som regnes som sunn luftfuktighet, er litt uklart, for det finnes nemlig ingen eksakte grenseverdier. Men et eller annet sted mellom 40 og 60 prosent er en bra retningslinje.
Men det kan også bli for mye av det gode. Er luften for fuktig, kan det gi grobunn for midd, bakterier og mugg. Så i dette tilfellet er ikke ”mer bedre”.
Hvordan testet jeg?
Her tester jeg fem ulike luftfuktere av litt ulik karakter. For å gjøre det så rettferdig som mulig har jeg forsøkt å plassere dem i rom som er i ”riktig størrelse” (så langt det lar seg gjøre). Jeg har brukt hver luftfukter i et antall dager, og forsøkt å følge produsentenes instruksjoner.
For å dobbeltsjekke målingsverdiene har jeg benyttet meg av Airthings View Plus som jeg har plassert i samme rom som luftfukteren med en avstand på mellom tre til sju meter.
Noe å tenke på!
Sjekk at luftfukterens kapasitet matcher størrelsen på det rommet du har tenkt å plassere den i. Ønsker du en luftfukter som også kan spre duft, som har belysning og som kanskje også kan bytte farge på belysningen? Les videre!
Se etter en modell med avtakbare deler, og som er enkel å fylle på og rengjøre. Er det for komplisert å rengjøre, er det risiko for at du lar være, noe som igjen kan lede til økt bakterietilvekst, og det gjør jo luftkvaliteten dårligere i stedet for bedre. En liten vanntank gjør at den må fylles på ofte, noe som også kan bety at du helt enkelt lar være å bruke luftfukteren din.
Kontroller støynivået på produktene, og velg med fordel den som har en ”stille” modus. Fremfor alt om du tenker å bruke luftfukteren på soverommet.
Og til slutt: Da luftfukteren trenger å stå synlig for å fungere optimalt, kan også utseendet være avgjørende.