Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Dristig og logisk design

Philips’ wake-up light er utrolig lett å bruke, og vekkelampen er i tillegg pen å se på og gir et velkomment lys på årets mørkere dager og netter.

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01 5

(Foto: Philips)

Kanskje er ikke alle enige, men på nattbordet er Philips SmartSleep – Sleep & Wake-Up Light HF3654/01 nydelig å se på. Vekkelampens runde flate med et hull i midten er ikke ødelagt av knapper i forskjellige størrelser eller utforming.

Når HF3654/01 har testens mykeste, mest behagelige lys, og den i tillegg er lett – nærmest intuitiv – å bruke, er jeg ganske tilfreds.

SmartSleep HF3654/01 er testens nest tyngste etter Lumie Bodyclock Luxe 750DAB på 1,1 kilo. Vekten på Philips’ runde lampe er nesten 0,8 kilo. Det gjør enheten stabil, til tross for at den bare har fire gummiføtter på undersiden.

Takket være frontens lett oppadvendte form er det lett å ha oversikt over menyene og stille inn Philips HF3654/01. (Foto: Philips)

HF3654/01 skal betjenes med ”fem klør”, altså fingrene. Når strømledningen er satt i kontakten, våkner HF3654/01 i en mild oransje farge. Og så er det bare å stille inn tiden med fingrene.

Design med logikk

Designens lett oppadbuede form i bunnen av lampens front viser valgene i kontrollpanelet. Man trenger ikke å gå ned på kne foran lampen eller sitte med den i fanget for å stille den inn.

Designen gjør også at du med fordel kan bruke SmartSleep HF3654/01 som nattbordlampe. Lyset braker ikke inn i hodet ditt, men kastes fremover og ut i soverommet.

De første innstillingene gjelder språk og klokkeslett. Oppsettsguiden i form av ikoner er enkel og intuitiv å følge. Du kan faktisk ikke gjøre noe feil. På få minutter hadde jeg stilt inn valg av vekking med eller uten lyder, lysnivå og skanning etter radiostasjoner.

Valg av vekking

SmartSleep HF3654/01 har flere typer av lyd. Til vekking kan du velge mellom naturlyder, radio eller ikke noe. Da menyen ikke er på norsk, ble det vist på svensk, nemlig ”tyst”.

Du tapper lett på ikonene eller på toppen av vekkelampen for å avslutte vekkesyklus eller snooze. (Foto: Philips)

Lyset har 25 nivåer. Selv om jeg snudde HF3654/01 bort fra ansiktet, var det nok med en intensitet på 12–15. Lampens overflate er glatt og blank, men lyset ble ikke på noe tidspunkt skjærende eller unaturlig. Selvfølgelig med det forbehold at en soloppgang ikke er et naturlig fenomen midt i et soverom.

Blant vekkelydene er fugler og klanglyden fra nepalske skåler det som blir slått på. Lyset tenner og øker i styrke frem mot det valgte vekketidspunktet. Lyden derimot starter først på selve klokkeslettet.

Hvis du ikke vil vekkes av skogsfugler eller metallklang, kobler du til en enhet med musikkfiler eller en enhet med adgang til musikk. For eksempel en mobil. Ergerlig nok kan USB-porten bak på Smart HF3654/01 bare brukes til lading av mobilen.

Vil du ha lyd inn utenfra, må du bruke AUX-inngangen. Kabelen fra Lightning til AUX og USB-C til AUX finnes til iPhone og kan kjøpes hos Elkjøp. Pris cirka 100 norske kroner.

Pusteøvelser med lyd og lys

Som eneste testdeltaker har Philips SmartSleep HF3654/01 en avslapningsfunksjon. På engelsk: RelaxBreathe. Funksjonen har syv tempo, fra fire til ti pust i minuttet. Lampens lys pulserer mens jeg i takt skal puste inn og ut i det valgte tempoet. Jeg kan også velge lyden av bølger.

Ideen med RelaxBreathe i Philips HF3654/01 er at vi skal gire ned. Brukeren trekker pusten i takt med vekkelampens lys eller lyder. (Foto: Philips)

Ifølge manualen må jeg legge meg på ryggen i sengen med en hånd på magen og følge rytmen. Uansett hva formålet med øvelsen er, virket det ikke for meg. Tvert imot fikk det pulsen min opp og ikke ned.

Solnedgang i en time

Det som til gjengjeld virker, er soloppgangen og solnedgangen. I tillegg kan radiolyd eller fire såkalte naturlyder vugge deg i søvn. Lyden av silende regn heter i menyen ”Soft Rain”, men er skarp og hard å høre på.

Ved siden av regn er det ”Ocean Wave”, ”Under water” og ”Summer Lake”. Undervannslyden finner jeg noe klaustrofobisk å høre på, men det er jo en smakssak.

Jeg endte opp med å ha lys ledsaget av sommersjøen og dens kvekkende frosker. Efter få dager begrenset jeg tiden fra 30 til 15 minutter. Jeg hadde rett og slett sovnet før min innstilte solnedgang var over.

Konklusjon

Selv om Sleep & Wake-Up Light HF3654/01 har færre funksjoner enn den allsidige Lumie BodyClock Luxe 750DAB, er det Philips’ lampe som tar prisen som testvinner.

Lampen er uhyre enkel å stille inn og bruke. Den gir det den skal: en myk innsovning. I praksis halverte HF3654/01 den tiden jeg bruker på å falle i søvn.

HF3654/01 er også hyggelig å våkne med. Lyset er mykt, og det kan vendes bort fra ansiktet slik at skjæret blir indirekte.

Philips’ “doughnut”-vekkelampe har testens mykeste lys, uten for harde overganger i nivåene. (Foto: Natasja Broström)

Philips’ HF3654/01 har et godt og bredt utvalg av lyder og lysnivåer. Søvn er personlig, og jo flere muligheter for å kunne sovne og våkne godt, jo bedre.

Lyden er ikke den beste, heller ikke fra radioen, som låter ullen. Det behagelige lyset og den enkle innstillingen gjør imidlertid Philips SmartSleep – Sleep & Wake-Up Light HF3654/01 til testens absolutte vinner.

Les videre
Exit mobile version