Emga Caterchef Thermoblender

Den enkle

Maskinen for deg som gjerne vil ha orden på alt selv.

Emga Caterchef Thermoblender 3

Caterchef Thermoblender ligner Vorwerk Thermomix udenpå, men den kræver, at du selv træffer alle beslutninger undervejs i madlavningen. (Foto: H. W. Larsen)

Få sekunder etter at termoblenderen fra Caterchef er slått på, er det klart at den er skapt ut fra en annen filosofi enn de øvrige maskinene i testen. Den er skapt for profesjonelle som vet hva de driver med, og selv vil bestemme hvordan maten skal tilberedes, fremfor å følge en oppskrift og fremgangsmåte som andre har utviklet.

Det er noe svært kontant over maskinen, som hverken har innebygd kokebok eller en fiks app. Dette er en maskin med en rekke funksjoner, og den mest basale forklaringen på hva disse kan, i den innebygde menyen. Med andre ord: Maskinen kan løse alle de oppgavene du stiller den overfor, men du kan ikke overlate hele ansvaret til den.

For noen vil det være en befrielse. Det er for de som innerst inne synes det er overkill med oppskrifter som trinn for trinn forteller deg hvor mange gram vann du skal helle i, og akkurat hvor mange sekunder du skal hakke grønnsakene. For andre er det nettopp den tryggheten som er det helt store argumentet for å kjøpe en termoblender, og har du det sånn, er denne maskinen ikke det beste valget for deg.

Maskinen har en enkel meny som du raskt gjør deg kjent med. (Foto: H. W. Larsen)

Pizza a la Caterchef

Der de andre termoblenderne har en oppskrift på pizzadeig klar til deg, har Caterchef funksjonen ‘flour’ (=mel), og ja, det er faktisk en eltefunksjon, selv om det i første omgang godt kan se ut som om den gjerne vil male en porsjon mel for deg. Funksjonen er forutinnstilt til å vare åtte minutter, og mens den elter, varmer den deigen opp til lune 37 grader.

Det blir en fin gjennomeltet deig, så ingen klager der, men underveis blir vi nesten bekymret for maskinen. Den hopper og danser rundt på bordet, mens den gir deigen god juling, og vi tør faktisk ikke gå fra den av frykt for at den vil hoppe ut over bordkanten. Og vi holder et godt øye med det, for med sine 9,4 kilo ville den ikke være morsom å få på tærne.

Selv uten pizzaprogram lykkes det å lage en fin pizzadeig som hever raskt fordi gjæren har fått varme i maskinen. (Foto: Pernille Redder)

Hjelp til rengjøringen

Maskinen kommer i mål, og når deigen er ferdig, bruker vi maskinens innebygde rengjøringsprogram til å få fjernet alle de små deigrestene som sitter på eltekroken. Det innebærer at man heller vann og litt sulfon i maskinen, og så varmer den blandingen opp til 45 grader og pisker den rundt så ikke den minste lille deigklatt kan gjemme seg.

Det går lett og er altså litt smartere enn vår KitchenAid Artesan, hvor det alltid sitter mel i deigkrokens hengsle, som man bare kan fjerne med en oppvaskklut. Etter rengjøringsprogrammet er det bare et spørsmål om å skille kannen, bunnen og kniven fra hverandre og skylle delene under springen.

Fløyelsmyk smoothie

Da vi ikke kan teste innebygde oppskrifter på denne maskinen, prøver vi i stedet å lage vår faste frokostsmoothie, som vi normalt blender med stavmikseren. Den består av frossen frukt, en banan, proteinpulver og væske. Med stavmikseren må man ofte stå i flere minutter for å få den frosne frukten blendet, og proteinpulveret har det med å samle seg i en klump på selve skaftet.

Åh, en åpenbaring å lage den i termoblenderen. Alle ingrediensene puttes i samtidig, og på under et minutt er det blendet sammen til en fløyelsmyk, glatt smoothie som renner tykk og innbydende ut av kannen. Frukten er ikke bare blendet, men maskinen har også klart å få luft inn i blandingen på en måte vi aldri har opplevd før med blendere. Imponerende!

Suppe full av smak

Det blir fort godt med varme på Caterchef-maskinen, så det tar bare et par minutter fra maskinen er slått på til den har hakket og svitsjet løken. Det tok nesten lengre tid å skrelle og dele den, enn resten av prosessen.

Termoblenderen har et program som heter ‘Fry’ (steke), og det viser seg å være det helt rette til å riste grønnsakene, før vi heller i vann og velger å innstille maskinen manuelt til å koke dem møre.

Generelt sett venner man seg raskt til å droppe Caterchefs litt merkelige programmer (hva er ‘potager’?) og bare kjøre manuelt. Derfor blir suppen også blendet til en helt glatt konsistens på det manuelle programmet, og vi setter selv en temperatur som vil holde suppen varm  som vi ønsker. Det er virkelig en svært enkel betjening.

Konklusjon

Caterchefs maskin kan ikke oppnå en like høy vurdering som de som har innebygd kokebok og app. Den er bare ikke ‘smart’ nok, da den har en mer basal oppbygging. Men det vil til gjengjeld være en fordel for profesjonelle og rutinerte foodies.

For hvis du helst bare vil ha en enkel betjening og styre alt selv, vil du sette pris på dens enkelhet. Funksjonelt er den i absolutt toppklasse.

Les videre
Exit mobile version