iRobot roomba Combo i5+

Penest i testen

Å legge vekt på utseendet på et produkt som ofte er ganske synlig i et hjem, er et pluss. Men hovedsaken er jo likevel at det holder mål.

iRobot roomba Combo i5+ 13

Jeg blir alltid like glad når produsenten har lagt ned det lille ekstra også på utseendet. iRobot Roomba i5+ er veldig stilig. Både selve støvsugeren og lade-/tømmestasjonen.

I pakken finner jeg akkurat det som trengs, hverken mer eller mindre, og installasjonen er enkel. Ivar føles som et passende navn, og etter at han har fått lade batteriene en stund, sender jeg ham i vei for å undersøke sitt nye hjem.

iRobot Roomba Combo i5+ aka Ivar. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ivar har det ikke travelt. Innlæringsrunden tar 55 minutter. Derimot er han ikke direkte forsiktig. Det er til og med slik at jeg ikke bare hører at han kjører inn i sofabena, men føler det også.

 

Jeg har ikke alltid verdens beste hukommelse, men jeg føler likevel at dette er veldig gjenkjennelig fra min forrige gruppetest der iRobot Roomba j7+ var med. Og beviselig har ikke produsenten tatt til seg kritikken. Synd.

Les også Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere Vi blir bare eldre og eldre. Men hva er meningen med å bli eldre om man ikke holder seg frisk? Og hvordan vet jeg om jeg får tilstrekkelig med aktivitet i forhold til søvn og restitusjon?

Appen iRobot-Home

I appen kan jeg lage skjemaer og navngi de ulike rommene. Å lage virtuelle vegger er vanskeligere enn det trenger å være, og jeg forstår ikke helt hvordan man har tenkt. Min følelse er at man faktisk ikke har tenkt helt ferdig. Man har liksom blitt sittende fast på halvveien. Nå er det bare mulig å lage ett kart med Ivar, så når du først er ferdig, trenger du ikke tenke mer på saken.

Å skape en virtuell vegg for å avgrense rommene krever et visst mål av tålmodighet. Selve ”veggen” kan man ikke flytte, bare stille inn lodd- eller vannrett. Så det er selve kartet du kan flytte. Dessuten er det slik at ettersom ”veggen” ikke er mulig å gjøre kortere, kan det bli en vegg der du ikke vil ha den. Da må du først legge til, for så å ta bort. Unødvendig kronglete. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Takket være stemmestyring kan jeg få Ivar til å rengjøre et spesielt rom, koblet til hvordan jeg har valgt å navngi dem på kartet, men jeg kan ikke gjøre noen no-go-/no-mopp-soner. Det jeg også reflekter over, er at jeg ikke i sanntid kan se hvor Ivar befinner seg. Det fremgår bare at han jobber, men ikke hvor. I etterhånd kan jeg heller ikke se hvordan han har beveget seg.

Jeg dobbeltsjekker prisen en gang til – jo, Ivar koster nærmere 9000 kroner, og jeg er litt overrasket over hvor basic Ivar føles, og hvor få innstillinger og tilpasninger det er mulig å gjøre.

På tide å gjøre rent …

Det er ingen feil med selve rengjøringen, selv støv i hjørnene forsvinner, men Ivar farer frem og tilbake mellom rommene. Et øyeblikk er han på badet – for så å dra av gårde og støvsuge under kjøkkenbordet, og så igjen tilbake til badet. Jeg smyger meg etter ham og føler meg litt som en mistenksom arbeidsgiver som ikke stoler på de ansatte, men jeg har vanskelig for å se noen rød tråd i hans måte å bevege seg på.

Jeg har faktisk ikke så skittent hjem, men har lagt ut litt ekstra støv og smuss for virkelig å kunne se forskjellen på før og etter. Resultatet er ikke perfekt, men det er det på den andre siden ikke for de øvrige deltakerne heller. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Og da jeg ikke kan følge arbeidsmåten på kartet i appen, blir alt veldig ulogisk og forvirrende.

Les også 6 airfryers som gjør matlagingen lekende lett Alt man gjør i en ovn, kan man gjøre i en airfryer – bare raskere og bedre.

Ivar sies å kunne merke og lære seg hvor det eventuelt kan være ekstra skittent, og dermed rengjøre litt ekstra på området. Jeg funderer over om det er derfor han farer frem og tilbake som han gjør, men det føles heller ikke rimelig.

Når Ivar støvsuger, stopper han iblant og blir helt stille. Det er nesten som om han stanser og hviler seg litt. Eller funderer på hvor han skal ta veien etterpå. Høyst uklart.

Selvfølgelig blir undersiden støvete, men jeg er veldig takknemlig for at man har valgt gummibørster. Selv om det ikke er helt vedlikeholdsfritt, fester det seg ikke like mye hår som må fjernes for hånd. (Foto: Åsa Warme Hallén)

… og tørke gulvene

Ivar har en støvbeholder som brukes når han støvsuger, og en annen med integrert vannbeholder og moppeduk. Vannbeholderen må fylles med vann, og moppeduken fuktes. Som hos Egon er moppen ikke bevegelig, men kjører bare med. Resultatet blir selvfølgelig ikke et flekkfritt gulv, men nok noe renere.

Ivar har to ulike støvbeholdere. En med en liten vanntank og moppeduk, og en uten. Til tross for at det føles litt unødvendig, er det enkelt og smidig å bytte. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jeg valgte å ikke ta med kaffetesten for Ivar, helt enkelt ettersom det ikke er mulig å få ham til å vaske en spesifikk mindre overfalte. Bare spesielle rom som jeg har angitt i appen. Sant nok kunne jeg ha gått inn i appen og lagt til/flyttet vegger for å skape et rom-i-rommet, men da går det betydelig raskere å tørke opp det jeg har sølt selv.

Konklusjon

iRobot Roomba Combo i5+ er ikke en dårlig robotstøvsuger. Ivar både støvsuger og frisker opp gulvene med fuktig fille. Den er bare for dyr i forhold til hva den kan gjøre. Selve rengjøringen er det ingen feil med, men du kan hverken stille inn soner for hvor den skal gå, eller ikke gå, og du får ingen virkelige rengjøringskart som forteller deg hvor han har vært. Han er dessuten uforsiktig når det gjelder ting, så det er nødvendig at du tar dem bort, før han får jobbe.

Les videre
Exit mobile version