4 espressomaskiner i særklasse

Fire av de dyreste espressomaskinene på markedet

Hvis penger ikke skal stå i veien for kaffeopplevelsen, har vi testet noen av de dyreste og villeste espressomaskinene på markedet.

Espressomaskine anmeldelse

Det er mange rimelige espressomaskiner der ute. Det er ikke dem vi er interessert i denne gangen. Vi tester i stedet fire espressomaskiner i luksusklassen, som alle byr på vidt forskjellige grader av espressokvalitet og smarte løsninger.

Vi har derfor samlet et utvalg av de dyreste helautomatiske espressomaskinene på markedet for å undersøke hvor mye smak og brukervennlighet som kan kjøpes for penger. Er espressoen fra en maskin til over 30 000 kroner bedre enn hvis maskinen koster halvparten? Sparer den deg for tid og problemer? Det vil vise seg.

Siemens bidrar med den nye EQ900, som bygger videre på oppskriften som sikret lillebror EQ700 seieren i vår siste stortest av helautomatiske espressomaskiner.

Fra Delonghi har vi lånt flaggskipet Maestosa, som er spekket med utstyr til både kontorbruk og kjøkkenet hjemme. Fra Jura har vi fatt i toppmodellen Z10, som har en konservativ og kvalitetsfokusert tilgang til både materialer og espresso.

Og sist, men ikke minst tester vi Sage The Oracle Touch, som faktisk slett ikke er helautomatisk, men en semiautomatisk espressomaskin som gjør alt for at være like praktisk som resten av flokken. Den håper å slå konkurrentene med sin tradisjonelle espresso uten å gi problemer i hverdagen.

Dyre og billige bønner

Alle maskinene er testet med de samme to typer kaffebønner. En dyr og en billig. Den billige er Lavazza Oro, som er i hyllene i de fleste matbutikker. Den koster ca. 232 kroner per kilo. Det er en behagelig mellomristet Arabica-blanding fra Mellom- og Sør-Amerika. Den har litt syre, men mest en behagelig, søtlig smak som vil glede de fleste.

Den andre kaffen er bedre i tråd med de dyre maskinenes prisklasse. Det københavnske risteriet Kaffedepartementet tar 426 kroner for et halvt kilo av deres Negele Gorbitu. Det er en mellomristet bønne som kommer fra en og samme farm i Etiopia. Den er fermentert anarobisk, som gir noen veldig kraftfulle smaksnyanser, spesielt av fikenpinner og appelsinsjokolade. Syre er det også rikelig av. Den er en personlig favoritt, og det ga mening å teste disse maskinene med en velkjent kaffe for å vurdere forskjellene mellom dem.

Hvordan testes maskinene

Først og fremst testes espressoens kvalitet. I dette prissjiktet er det ingen unnskyldning for middelmådig kaffe! Maskinene er testet hver dag i løpet av flere uker, og en komparativ smakstest med tre gjester, inkludert undertegnede, ble brukt til å sammenligne kvaliteten av espresso og melk.

Brukervennlighet vektlegges i denne testen nesten like høyt som kaffen. Det er tross alt derfor man kjøper en helautomatisk maskin. Kvaliteten av materialer, touchskjerm, koppvarmere, smarte løsninger og brukbarheten av de dedikerte appene er alt sammen med på å gjøre maskinene lette å leve med. Noen byr på bedre løsninger enn andre.

Selv om helautomatiske maskiner lover å klare alt arbeidet, er det alltid mye smak å hente ved å justere på innstillingene og kvernen. Det er rimelig å anta at kjøpere av disse maskinene faktisk vil bruke de avanserte tilpasningsmulighetene for å få mest mulig ut av kaffen. Vi finner ut av hvor lett det er å få maskinene til å prestere på sitt beste.

Forventningene er på topp i denne prisklassen.

Les videre
Exit mobile version