Det kan virke som galskap å betale 15.000 kroner for en lydplanke. Men vi har erfart at en lydplanke ikke trenger å være et åpenbart kompromiss, hvis man er villig til å investere i kvalitet. Et ekstremt eksempel er Sennheiser Ambeo, den dyreste og beste lydplanken vi har testet. Når jeg likevel sier at det er Samsung HW-Q950T som er den som kommer nærmest ekte kino, er det fordi den faktisk har bakhøyttalere – og ikke bare etter beste evne prøver å simulere surroundlyd.
I prisen får du også en kraftig trådløs subwoofer, som Sennheiser på sin side krever at du kjøper ved siden av. Av tredjepart, og da nødvendigvis med kabel. Da blir prisforskjellen mellom Samsung og Sennheiser stor. Meget stor.
HW-Q950T har innebygde høydekanaler i både lydplanken og bakhøyttalerne, for å gi best mulig utbytte av 3D-formatene Dolby Atmos og DTS:X.
Ekstra kanaler
Sammenlignet med forgjengeren HW-Q96R har Q950T fått to ekstra kanaler og høyttalere, og har nå hele ni kanaler innebygd i selve lydplanken, hvor to av dem driver toppmonterte Atmos-høyttalere. I tillegg har vi altså de trådløse bakhøyttalerne, hver med en surroundkanal pluss et toppmontert høyttalerelement til Dolby Atmos og DTS:X. Den komplette høyttalerkonfigurasjonen er altså 9.1.4.
Noe annet nytt siden forgjengeren er at HW-Q950T er trukket med ullstoff fra danske Kvadrat, hvor forgjengeren hadde en mer rustikk metallgrill.
Brukervennlighet
Brukervennligheten er god, Samsungs egen SmartThings-appe gjør tilkoblingen enkel. Det er riktignok litt mange steg å få koblet lydplanken til nettverket, men du blir leid i hånda gjennom det hele.
Noe som ikke er spesielt brukervennlig, derimot, er at displayet sitter på toppen av lydplanken. Tegnruten er liten, med altfor lite oppløsning til skriften den skal vise. Dermed ruller teksten bortover, slik at man må stå ganske lenge ovenfor lydplanken og se på teksten rulle bortover, for å få med seg hva slags lydmodus som spilles, eller innstillinger man har forandret.
I fronten av lydplanken blinker noen prikker fra under duken, når man trykker på fjernkontrollen. Da kan man i det minste se fra sofaen at lydplanken responderer på fjernkontrollen. Men for å se nøyaktig hva som skjer, må man altså gå bort til lydplanken og stå over den og glane ned. Akkurat det er litt dustete.
Tilkoblinger
Det er bra med tilkoblinger, med hele fire HDMI-innganger og dessuten eARC på utgangen, som gjør det mulig å spille av høyoppløst Dolby TrueHD og DTS HD Master Audio ut fra TV-ens tilsvarende inngang, dersom denne også har eARC. Det gjelder også Dolby Atmos og DTS:X.
På musikksiden savner vi støtte for Chromecast og Airplay. Enten må du bruke Bluetooth, noe vi ikke anbealer da Samsung kun bruker den dårlige SBC-kodeken. Eller så må du spille musikk gjennom SmartThings-appen. Da støttes tjenester som Apple Music, Spotify, Deezer, TuneIn nettradio og Samsung Music. Men dessverre ikke Tidal.
Kongelyd
Heldigvis er lyden en real knockout! Det er masser av kraft her, mer enn i nesten noen annen lydplanke vi har testet – med unntak av forgjengerne og nevnte Sennheiser Ambeo. Der hvor Sonos Arc har en mer finmasket lyd i overtoneområdet, er Samung mer som lyden du hører på kino: tung, kraftig og deilig. La gå, så kan den ikke konkurrere med opplevelsen fra den lokale IMAX-kinoen, men til hjemmebruk er dette meget bra.
Lydplanken er kjapp i vendingene, her holdes det kontroll på pistolskuddene mens dialogene holder seg klokkeklare. Lyden oppleves også lineær og naturlig, hvor konkurrentene ofte demper mellomtonen for å gi inntrykk av mer bass og diskant. Det er ikke nødvendig her, siden Samsung Q950T har såpass bra dynamikk og kontroll. Subwooferen er nødvendigvis et kompromiss i forhold til de du kan kjøpe løst fra 5.000 kroner og oppover, den er ikke fullt så fast i fisken og oppløst i tonene som de beste. Men bevares, som del av et lydplankesystem gjør den jobben og vel så det.
Filmopplevelsene er glimrende med ekte 3D surroundlyd. Vi savner mulighet for å kunne justere avstand/forsinkelse til bakhøyttalerne, for å få det siste lille på plass. Og filmer med veldig mye bassinformasjon i bakkanalene kan få dem til å skurre når det blir for høyt. Det er mulig Samsung burde kuttet bassen ved en høyere delefrekvens i bakhøyttalerne. Men da ville det samtidig lått litt mer pinglete bak når man spiller med mer moderate lydnivåer. Alt i alt gir HW-Q950T en storslagen opplevelse for en lydplanke.
Q Symphony
Har du en ny Samsung-TV med Q Symphony, så kan de toppmonterte høyttalerne i denne brukes til å løfte frontlyden ytterligere et hakk opp fra TV-benken. Da får du en boble med lyd som ingen annen lydplanke kan måle seg med.
Dette er dessuten blant de beste lydplankene til musikk i stereo, hvis du kan leve med de begrensede strømmemulighetene. Slagkraftig, og likevel mer naturlig enn andre lydplanker. Men vi anbefaler at man holder seg til musikken man ser på skjermen, for skal du drive med kritisk lytting til vanlig musikk, får du mer ut av et hi-fi-anlegg.
Konklusjon
Samsung har forbedret sin tidligere toppmodell og puttet inn ytterligere to kanaler. Sånt blir det romfølelse av!
I lydplankeland har vi vel aldri hørt en tilsvarende kruttpakke som HW-Q950T. Her kan du guffe opp lyden til nesten kinonivå, uten at det låter skarpt eller fislete. Her får du faktisk en skikkelig hjemmekinofølelse.
Det er slettes ikke for drøyt å hevde at denne lydplanken er billig, når man ser hva man faktisk får.