TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Nikon Coolpix P7800

Gamle helter eldes med verdighet

Skal man forbedre en testvinner, lønner det seg å gjøre det skikkelig. Nikon lykkes ikke helt med oppgraderingen av en gammel favoritt.

Av / 12.03.14 - 15:12
Nikon Coolpix P7800

Lyd & Bilde mener

  • Skarp optikk og god bildebehandling sørger for svært høy bildekvalitet. Nikons beste zoomkompakt er avansert, men enkel å bruke, og er anvendelig til det meste.
  • Kameraet har synlig optisk fortegning og Nikon har ikke klart å gjøre kameraet særlig raskt i bruk. Lagring av bilder og generell respons ligger langt bak konkurrentene.

Hvis vi skal lage en topp fem liste over de beste kompaktkameraene, vil Nikon plassere seg godt i feltet med Coolpix P7700. Arvtageren P7800 har derfor alt som skal til for at Nikon skal holde seg i tetsjiktet, for lite er forandret sammenlignet med forgjengeren.

De ser til og med like ut, med unntak for introduksjonen av en elektronisk søker på nykommeren. Våkne lesere vil huske at forgjengeren til P7700 hadde en liten optisk søker, som forsvant i P7700 for å så inkarneres som LCD-søker her.

Ellers er det lite som er forandret. Kameraet har en vippbar skjerm uten pekefunksjon, trådløs wi-fi er ikke mulig uten en adapter, og bildebrikken er den samme 12 Mp varianten som vi har testet før. Optikken er heller ikke forandret. En 7 x zoom på 28-200mm med relativt god lysstyrke på f2,0-4,0, rekker over et bredt arbeidsområde. Legg til god batteritid på 350 eksponeringer og en pris under 4.000 kr, så begynner P7800 å se riktig så fristende ut.

Vribar, men ikke pekeskjerm, og du må trykke inn en knapp for hver gang du skal bytte mellom søker og skjermvisning.
Vribar, men ikke pekeskjerm, og du må trykke inn en knapp for hver gang du skal bytte mellom søker og skjermvisning.

De nærmeste konkurrentene blant entusiastkompaktene med søker, er FujiFilm X20 som har en mye større, optisk søker, og Canon Powershot G16 som har en alt for liten optisk søker. Den elektroniske søkeren i Nikon-kameraet er et brukbart kompromiss, og bedre enn null søker. Men den er trang, lavoppløst og føles mørk og blass sammenlignet med den store og lyse søkeren i Fuji-kameraet.

Den har heller ikke sensor som slukker og tenner søkeren automatisk når man løfter kameraet til øyet. Man må trykke inn en knapp for å bytte mellom søker og skjerm.

Annonse

Dessverre har ikke Nikon maktet å få fart på kameraet. Skuddtakten er riktignok bra med opp til 8 bilder/s i korte serier, men autofokus, responser og ikke minst lagring av bilder, er tregere her enn i mange andre kameraer det er naturlig å sammenligne med. Man får følelsen av at Nikon ikke har brydd seg med å forbedre alle minuspunktene med P7700 i nye P7800, hvilket er skuffende.

Bildekvalitet
Derfor er det hyggelig å kunne fortelle at det er lite å utsette på bildekvaliteten. Kameraet leverer strøkne bildefiler også i jpeg-format, opp til 3200 ISO. Først da dukker bildestøy opp. Fargegjengivelse, kontrast og oppløsningen er fremragende for et kompaktkamera. Som også leverer skarpe bilder på alle brennvidder.

bilde

Det er mye fortegning og vignettering på 28mm brennvidde og full lysåpning, men mesteparten av det er borte på blender f5,6. Skyter man råfiler i stedet for jpeg, har man mye å gå på i etterbehandling av bildene, både hva bildestøy og optisk ytelse angår.

Konklusjon
Nikon-kompakten skuffer ingen på bildekvalitet. Det ligger godt i hånden med sitt gummierte grep, og har et rikholdig utvalg funksjoner og innstillinger, som gjør at   kameraet vokser med oppgaven. Men det er ikke et like opplagt valg som forgjengeren var. Man kan diskutere om den elektroniske søkeren er en oppgradering god nok, særlig når Nikon må ha visst at etterfølgeren til P7700 sårt trengte raskere prosessering. Kan man leve med ulempene, må jeg likevel medgi at P7800 er et fristende alternativ når bildekvaliteten står i høysetet.

Logitech UE Mini Boom

Full trøkk fra jakkelomma

Knalltøff værtett mikrohøyttaler fra Ultimate Ears.

UE Mini Boom spiller forbløffende høyt og låter fint til prisen. Størrelsen gjør at den er lett å putte ned i lomme og ta med over alt.
Den trives best i et lite miljø. Ingen medfølgende nettadapter. Lyden er ikke like god som på den større UE Boom-modellen.
Les hele testen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme