Når bladene begynner å bli gule og falle av trærne, har den kinesiske mobilprodusenten Xiaomi i de siste par årene hatt tradisjon for å lansere en billigere såkalt T-utgave av årets toppmobiler. Slik er det også i år, hvor kineserne i slutten av september presenterte Xiaomi 14T og Xiaomi 14T Pro som oppfølgere til Xiaomi 14-serien (hvor vi har testet Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra) tidligere i år.
Vi har siden da hatt Xiaomi 14T Pro på testbenken. Den dyreste av årets to T-modeller koster omtrent det samme som Samsung Galaxy S24 FE, som da også er den nærmeste konkurrenten. Begge mobilene henvender seg til de brukerne som gjerne vil ha topp ytelse uten å betale en formue. Og som er villige til å inngå et par kompromisser for å få det til.
Med Xiaomi 14T Pro må man blant annet leve med at det sitter en prosessor fra MediaTek under panseret, samtidig som det også er spart litt på kameraet. Men likevel får man mye for pengene, synes vi.
Utseende og konstruksjon
Xiaomi 14T Pro gjør ikke mye vesen av seg. Designen er diskré og strømlinjeformet med en matt, sort bakside (14T Pro fås også i fargene grå, grønn og blå), og selv om kameramodulen er stor, stikker den ikke så mye ut at mobilen “velter” når den ligger på en flat overflate. Praktisk.
Både på/av- og volumknappen er begge fortsatt praktisk plassert på telefonens høyre side. Mobilen er stort sett rammeløs og har frontkameraet innebygd som et utstanset hull i skjermen.
Mobilen er dessuten IP68-sertifisert, noe som betyr at den er noe nær totalt støv- og vanntett, men til gjengjeld må Xiaomi 14T Pro unnvære den nyeste standarden innenfor glassbeskyttelse (Gorilla Glass Victus 2 eller lignende). I stedet klarer mobilen seg med Gorilla Glass 5, som stammer helt tilbake fra 2016.
Skjerm og lyd
Xiaomi 14T Pro har en 6,67-tommers AMOLED-skjerm med FHD+-oppløsning (2712 x 1200) som tilsvarer en bildeskarphet på 444 ppi. Dessuten har skjermen en oppdateringsfrekvens på 144 Hz, HDR10+, Dolby Vision samt en maksimal lysstyrke på hele 4000 nit, som er en markant forbedring i forhold til forgjengeren, Xiaomi 13T Pro. Skjermbildet er altså ekstremt lyssterkt, og på grunn av den høye pikseltettheten også knivskarpt.
Lysstyrken gjør skjermen spesielt brukbar i dagslys – selv når solen skinner – og sortnivået er også fremragende.
Når det gjelder lyden, er Xiaomi 14T Pro utstyrt med innebygde stereohøyttalere, som for så vidt kan spille høyt nok, selv om lydbildet er litt tynt.
Kamera
Xiaomi 14T Pro har tre kameralinser, og vidvinkellinsen er basert på Leicas egen Light Fusion 900 bildesensor på 50 megapiksler. I tillegg kommer en telelinse på 50 megapiksler, mens ultravidvinkelkameraet må nøye seg med 12 megapiksler.
I forhold til fjorårets modell er det dermed snakk om en mindre oppgradering. Ultravidvinkellinsen er imidlertid akkurat den samme. Og som i fjor betyr samarbeidet med Leica at kameraet har fått lagt til spesielle ”Leica-filtre”, først og fremst ”Leica Vibrant” og ”Leica Authentic”, hvor førstnevnte er dynamisk og sprelsk, mens sistnevnte skaper nøytrale bilder med naturlige farger.
På mange punkter har samarbeidet med Leica gjort underverker for Xiaomi, men selv om kameraet er virkelig bra på mange punkter, vokser trærne ikke inn i himmelen. Ultravidvinkelen mangler optisk bildestabilisering, og dessuten har Xiaomi 14T Pro også veldig vanskelig for å ta gode makrobilder. Man kan rett og slett ikke stille motivet skarpt inn med ultravidvinkelen. I stedet må man bruke telelinsen og zoom-funksjonen (som bare støtter opptil 2,6x optisk zoom) for å komme tett på motivet.
Den store nyheten i år (som absolutt ikke bare gjelder Xiaomi 14T Pro) er selvfølgelig AI-funksjoner. Når det gjelder kameraet, har Xiaomi lansert en rekke nye funksjoner, blant annet ”AI-utvidelse” som skal kunne gjøre bildene dine større ved å tilføye mer bakgrunn til motivet, samt ”AI Erase Pro”, som skal kunne fjerne uønskede objekter og personer fra bildene, på lik linje med tilsvarende funksjoner hos konkurrenter som Samsung Galaxy S24 Ultra, Honor Magic V3 og selvfølgelig Google Pixel-modellene.
Dessverre lover Xiaomi mer enn de kan holde. AI-verktøyene fungerer dårlig og leverer langt fra like gode resultater som konkurrentene, noe man kan overbevise seg om ved å se våre eksempler her.
Ytelse og funksjoner
Utover det tilbyr Xiaomi 14T Pro AI-verktøy som AI-resyme av notater og AI-tolk, som fungerer fint, men dessverre ennå ikke virker på norsk. Dermed er Googles Circle to Search-funksjon, samt Gemini-appen, som allerede er installert på mobilen når man tar den ut av esken, de mest brukbare AI-mulighetene man får med på kjøpet. Men det er nok et kompromiss mange forbrukere er villige til å inngå for å kunne få topp ytelse til en lavere pris.
Og det leverer Xiaomi 14T Pro til gjengjeld i både pose og sekk. Også selv om mobilen må nøye seg med en prosessor fra MediaTek, nemlig Dimensity 9300+, som sant nok er den taiwanske chip-produsentens topprosessor, men altså likevel ikke helt kan konkurrere med Qualcomms beste chip når vi kommer opp i de høyere luftlag, og mobilen presses maksimalt.
For til prisen yter MediaTek 9300+ altså imponerende bra. I Benchmark-testene klarer Xiaomi 14T Pro seg like godt som den nærmeste konkurrenten i samme prisklasse, Samsung Galaxy S24 FE, og selv Xiaomis for tiden dyreste og raskeste mobil, 14 Ultra, er bare et hårstrå raskere enn 14T Pro.
Batteritiden er også imponerende god (nesten en time bedre enn forgjengeren i vår Benchmark-test), og utover 120 watt lynlading, som Xiaomi 13T Pro også hadde, støtter 14T Pro også 50 watt trådløs lading.
Så er det til å leve med at Xiaomis mobiler har ganske mange av sine egne apper installert når man starter mobilen for første gang, og at Xiaomi også fortsatt synes at det er nødvendig å være helt, helt sikker, slik at man må vente i 10 sekunder før man får lov til å trykke ‘Ok’ i mange av menyene.
Konklusjon
Med Xiaomi 14T Pro får man virkelig mye mobil for pengene. Spesielt når det gjelder den flotte, lyssterke skjermen samt den skyhøye ytelsen. Kameraet klarer seg også bra, så lenge man ikke tar for mange makrobilder – og ikke stoler for mye på AI-redigeringsfunksjonene, som ærlig talt er ganske skuffende. Er det et kompromiss man kan leve med, er Xiaomi 14T Pro absolutt anbefalelsesverdig.