TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 2

Alle gode ting er tre

Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

Av / 24.09.20 - 10:10
Samsung Galaxy Z Fold 2

Home mener

  • Brettbar skjerm er en nyskapende teknologi som har skapt en helt ny formfaktor. Dessuten kommer mobilen med konfigurasjon og funksjoner fra øverste hylle.
  • Veldig, veldig dyr, og kameraet er ikke fullt så godt som man forventer til denne prisen. App-kontinuitet virker ikke med alle appene.

Samsungs nyeste brettbare mobil er etterfølgeren til den første Galaxy Fold, som kom på markedet i fjor etter lengre tids forsinkelse.

Den første Galaxy Fold led litt under at den kom cirka et halvt år for sent på markedet i forhold til den opprinnelige planlagte lanseringen, og dessuten virket den brettbare skjermen litt skrøpelig.

Det med skjermen hadde Samsung fått orden på i vinter med klappmobilen Galaxy Z Flip, og det er også samme type skjerm som på Galaxy Z Flip – fremstilt av såkalt Ultra Thin glass, en slags glasslegering med et tynt, beskyttende lag plast og fleksibelt glass under – som har funnet veien til Samsung Galaxy Z Fold 2.

Likevel advarer Samsung fortsatt brukeren om at Galaxy Z Fold 2 er mer skrøpelig enn normale smartmobiler. Det skjer allerede under oppsettet, hvor man tidlig i prosessen blir gjort oppmerksom på at mobilen ikke er hverken støv- eller vanntett, at man ikke må trykke for hardt på skjermen, og at man ikke må la mobilen komme for nær kredittkort eller andre ting som er følsomme overfor magneter!

Samsung Galaxy Z Fold 2 1
Den brettbare mobilen fås i to farger, Mystic Black og Mystic Bronze. (Foto: Samsung)

Utseende og konstruksjon

Likevel er Galaxy Z Fold 2 merkbart mer robust enn sin forgjenger. Den langt mer solide konstruksjonen legger man merke til med en gang man har mobilen i hendene.

Annonse

Ikke minst når man bretter mobilen ut og sammen. Det er vesentlig mer motstand i hengslene – faktisk så mye at mobilen er vanskelig å åpne med en hånd – og selve mobilens kropp, fremstilt i glass på forsiden og en aluminiumslegering på baksiden av den sammenbrettede telefonen, er nå så robust at man ikke trenger å være nervøs for å holde den i et fast grep, eller til og med for å miste den.

Det er også et par andre vesentlige designforskjeller på den gamle Galaxy Fold og den nye Galaxy Z Fold 2.

For det første har Samsung endret på hengslet som forbinder de to halvdelene av den brettbare mobilen. Samsung Galaxy Z Fold 2 har derfor fått et helt nytt hengsle, hvor selve hengsleområdet er innebygd i et formtilpasset sylindrisk hus – veldig presist konstruert slik at det skjermes best mulig for støv og skitt.

For det andre er selfie-kameraet på den store, primære skjermen ikke lenger separat plassert i det store utsnittet som skjemmet den tidligere Galaxy Fold. I stedet er kameraet nå synlig gjennom et utstanset hull i skjermen. Det betyr blant annet at den brettbare skjermen har hatt voksesmerter, og nå måler 7,6″. Til sammenligning måtte den første Galaxy Fold nøye seg med en skjerm på 7,3″ i utbrettet tilstand.

Samsung Galaxy Z Fold 2 2
Samsung Galaxy Z Fold 2 har fått en stor frontskjerm på 6,2”. Den er riktignok i 25:9-format og derfor veldig smal, men likevel til å jobbe på. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm

Den opprinnelige Galaxy Fold hadde en liten amputert frontskjerm på 4,6″, som bare kunne brukes til de enkleste funksjonene. Men den nye Galaxy Z Fold 2 kommer med en frontskjerm på hele 6,2″ som er svært smal (25:9-form), men likevel har plass nok til at man kan bruke den brettbare mobilen som en vanlig smartmobil – inklusiv alle apper – uten å brette den ut.

Den brettbare skjermen har samme dynamiske 120 Hz oppdateringsfrekvens som Samsung Galaxy Note 20 Ultra, noe som også er en markant forbedring i forhold til forgjengeren.

Til gjengjeld har den nye brettbare skjermen samme 4:3-format som den gamle, som betyr at skjermens proporsjoner tilsvarer bildet på eldre bilderørsfjernsyn. De fleste apper tilpasser seg det spesielle formatet uten problemer, men når man vil se video, må man avfinne seg med ganske brede stolper både over og under bildet. Med mindre man finner eldre TV-klipp på YouTube fra gode, gamle dager, før flatskjermene gjorde sitt inntog.

Med sitt 25:9-format er frontskjermen på en måte derfor bedre egnet til video enn den primære skjermen, og den er selvfølgelig også mer robust. Men ellers er hensikten at frontskjermen fungerer som en slags inngang til Samsung Galaxy Fold.

Man starter kanskje en aktivitet på den lille skjermen, og så snart man åpner mobilen, får man samme app og akkurat samme bilde opp på den store skjermen. Den lille finessen kaller Samsung for app-kontinuitet, og det virker overraskende godt. Ikke alle apper støtter funksjonen, men for det meste fungerer det glimrende.

Vær imidlertid oppmerksom på at app-kontinuitet som utgangspunkt kun virker den ene veien. Har man åpnet en app på den store skjermen, flytter den ikke over på den lille skjermen når man klapper sammen mobilen. Det er nemlig hensikten at mobilen lukkes når man klapper den sammen, forteller Samsung.

Under menypunktet “fortsett apper på frontskjermen” kan man dog velge mellom en rekke apper som også kan flyttes den andre veien når man lukker telefonen. Denne muligheten støttes av de fleste apper, men man må velge hver app manuelt for å få det til å fungere.

Lyd

Som Samsung Galaxy Fold utmerker Galaxy Z Fold 2 seg ved å by på en svært god talekvalitet. Og det er jo faktisk noen mennesker som innimellom snakker i mobilen sin.

Det er ingen fysisk inngang til hodetelefoner så man må koble ørepropper eller hodetelefoner via Bluetooth. Men så byr den brettbare mobilen også på et dynamisk lydbilde med mye futt og kraft i alle frekvensområder.

Spesielt overraskende er det imidlertid at Samsung Z Galaxy Fold 2 også er utstyrt med to fremragende stereohøyttalere som leverer en sterk lydopplevelse. Faktisk er både lydkvalitet og volum så imponerende at mobilen låter bedre enn mange av de billigere Bluetooth-høyttalerne man kan kjøpe for noen få hundre kroner.

Samsung Galaxy Z Fold 2 3
Ved hjelp av frontskjermen og det primære kameraets ultravidvinkelobjektiv kan man ta de tøffeste selfies. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Som utgangspunkt har Samsung Galaxy Fold samme kamera-oppbygning som sin forgjenger. Det vil si med tre objektiver, henholdsvis en virkelig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en tele. En god kombinasjon av brennvidder som er praktiske å fotografere med til hverdags.

Kamera-appen har en rekke forskjellige foto- og videoinnstillinger, og i automatisk tilstand er brukergrensesnittet ganske renskåret med valg av brennvidde, filter og automatisk hjelp. I manuell tilstand kan man som vanlig justere ISO, fokuspunkter, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Men også kontrast og fargemetning samt manuelt skifte mellom blenderåpninger.

Appen byr også på et par spesielle funksjoner som drar nytte av den brettbare skjermen – blant annet den såkalte Capture View Mode, som viser brukeren det nyeste opptaket på den nederste halvdelen av hovedskjermen, mens kameramodus blir aktivert på den øverste halvdelen.

Dessuten har Galaxy Z Fold 2 på grunn av den spesielle designen ikke bare en, men hele to selfie-kameraer. Over den lille frontskjermen finner vi et enkelt objektiv på 10 Mp som tar glimrende bilder. På innsiden sitter det et identisk selfie-kamera slik at man kan ta raske selvportretter, samme hvilken skjerm man bruker.

Det er også mulig å bruke frontskjermen som kamerasøker, så man kan ta virkelig tøffe selfies med hovedkameraets ultravidvinkelobjektiv.

Alt i alt er det enkelt å fotografere med Galaxy Z Fold 2. Under normale forhold lykkes automatikken godt med eksponering, korrekt hvitbalanse og fine farger. Nattmodus er derimot ikke noe å skrive hjem om, og kameraet kommer også bare med 2x optisk zoom. Så det er tydelig at Samsung til tross for den brettbare mobilens ekstremt høye pris, ikke har prioritert kameraet på Galaxy Z Fold 2 like høyt som på toppmodeller som Galaxy Note 20 Ultra eller Galaxy S20 Ultra.

Samsung Galaxy Z Fold 2 4
Man kan lett komme helt tett på. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelser og funksjoner

En overdimensjonert brettbar skjerm er ikke noe verdt hvis ikke det store skjermarealet blir brukt til noe. Men den oppgaven har Samsung løst på fornuftig vis ved å la Galaxy Z Fold 2 støtte multitasking i forskjellige utforminger. Man kan for eksempel ha flere apper åpne på samme tid på den store skjermen, og man kan også åpne flere vinduer fra samme app og se dem ved siden av hverandre på skjermen. Med trekk- og slipp-funksjonalitet som man kjenner fra laptopen, kan man trekke tekst, bilder og dokumenter fra en app til en annen.

Og selv om det selvfølgelig krever mange krefter og mye energi å drive en så stor mobiltelefon med så mange funksjoner, skjermer og kameraer, hevder Galaxy Fold seg mer enn hederlig på den fronten også.

Der Samsung Galaxy Fold som nevnt led litt under at den kom på markedet med en “foreldet” prosessor, er Galaxy Z Fold 2 blitt utstyrt med den raskeste prosessoren på markedet akkurat nå: Snapdragon 865+ med 5G.

På våre breddegrader er vi ellers vant til at Samsungs flaggskipsmobiler kommer med koreanernes egen Exynos-prosessor – Galaxy Note 20 Ultra kom med Exynos 990 octa-core – men Qualcomms beste prosessor er faktisk raskere over hele linjen, noe våre Benchmark-resultater også vitner om.

Med et batteri på 4500 mAh holder Galaxy Z Fold 2 hele dagen, og klarer nesten ti og en halv time i vår Benchmark-test, som presser mobilen til sitt ytterste.

 

Samsung Galaxy Z Fold 2 5
Vår Benchmark-test viser at det 4500 mAh store batteriet holder på strømmen i knappe 10 timer og 30 minutter under maksimal belastning. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Man kommer ikke utenom å konstatere at Samsung Galaxy Z Fold 2 er veldig, veldig dyr! Nesten 24 000 kroner er så mange penger at det til og med overgår Apple. Selv den aller dyreste utgaven av iPhone 11 Pro Max koster “bare” 17 190 kroner, så man må virkelig være glad i ideen om en brettbar mobilskjerm (eller svært velstående), hvis Galaxy Z Fold 2 skal friste.

Men hvis det er slik, er Samsung Galaxy Z Fold 2 et fantastisk produkt som retter opp alle barnesykdommene fra forgjengeren. Og som Samsung også har hatt hell med å skape en helt egen produktkategori med sine Galaxy Note-mobiler, forventer vi definitivt at Galaxy Z Fold-produktene er kommet for å bli.

Den brettbare formfaktoren gir helt nye muligheter – både til arbeid og underholdning – og hvis man allerede var fristet i fjor, men nølte fordi den første Galaxy Fold virket uferdig, er det nå man bør slå til.

Karakter
Samsung Galaxy Z Fold 2
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde