TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Microsoft Surface Pro

Mellom to stoler

Microsoft kaller Surface Pro en pc i nettbrett-format, og isolert sett er det et vellykket produkt. Spørsmålet er om konseptet fungerer?

Av / 06.06.13 - 13:40
Microsoft Surface Pro

Home mener

  • Flott skjerm Fullversjon av Windows 8
  • Høy varmeutvikling For stort som nettbrett For liten lagringsplass til å erstatte pc-en

En skikkelig tungvekter! Det er førsteinntrykket, man får av Microsoft Surface Pro, som har den tvilsomme æren å være det tyngste nettbrettet på markedet. Med en vekt på hele 916 gram og en tykkelse på 13,5 mm beveger Surface Pro seg i en helt annen retning enn den dominerende trenden med mindre, tynnere og lettere enheter.

Det er det selvfølgelig en grunn til. For selv om Surface Pro på overfladen ligner lillebroren Surface RT på en prikk, er Surface Pro betydelig mer velutstyrt under magnesiumskroget. Dette er en fullverdig pc med Intel Core i5-processor og 4 gigabyte ram. Noe som også betyr at den genererer langt mer varme enn andre nettbrett, men det kommer vi tilbake til. På softwaresiden leveres Surface Pro med komplett Windows 8, hvilket vil si, at den kan kjøre nøyaktig de samme programmene som din normale bærbare eller skrivebords-pc. Det gjelder både de klassiske Windows-programmene samt programmer fra Windows Store som bruker brukergrensesnittet med fliser, tidligere kjent som Metro.

Ytelse som pc
Både målingene og den praktiske brukeropplevelsen bekrefter at Microsofts nyeste nettbrett presterer helt på nivå med en ordentlig pc. I Geekbench scorer Surface Pro 7.058 med Windows 8 i 64-bit tilstand, noe som er sammenlignbart med andre hybrid-maskiner.

SurfacePRO_Typecover_Print

Flott skjerm
Skjermen måler 10,6” og kommer med full HD-oppløsning på 1920 x 1080 pixels, og imponerer med en særdeles flott fargegjengivelse. Surface Pro leverer et knivskarpt skjermbilde, og spesielt sortnivået er noe av det beste vi har sett. Microsoft skal også ha ros for strømforsyningen, som kommer med en ekstra USB-port man kan bruke til å lade opp andre enheter man måtte ha med seg på farten. Smart!

Annonse

På grunn av vekten er Surface Pro neppe det opplagte valget for å ta bilder, men begge de innebygde kameraene er fungerer bra til videosamtaler (både front- og baksidekameraet tar opp video i 720p HD-oppløsning).

Lyden er godkjent, men heller ikke mer, så det er primært skjermen med sin høye oppløsning og fete farver, som gjør det til en fornøyelse å se film på Surface Pro.

Kan erstatte pc’en
Det er i det hele tatt ikke så mye å sette fingeren på ved Surface Pro. Det eneste kritikkverdige er at nettbrettet utvikler mye varme – faktisk så mye at det kan bli ubehagelig å holde i hendene over lengre tid. Men slik må man forvente med en innebygd Core i5-prosessor – det er i stedet selve konseptet som krever tilvenning.

Surface Pro blir nemlig for stort og tungt til å være et optimalt nettbrett. Og selv om det leverer vesentlig høyere ytelse er det litt bortkastet sett i betraktning av at de fleste bruker nettbrettet sitt til å se film, surfe på nettet, sosiale medier og spiller spill. Microsoft selv mener da også at Surface Pro er en pc i nettbrett-format, og ikke bare et vanlig nettbrett med begrensede PC-egenskaper. Med Surface Pro skal man ikke behøve noen annen datamaskin til å løse daglige arbeidsoppgaver.

Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten…
“Type Cover” er uunværlig hvis du vil ha fullt utbytte av Surface Pro. Men det koster en drøy tusenlapp ekstra…

Via Display-porten kan man koble nettbrettet til en hvilken som helst større skjerm, og akkurat som på Surface RT kan man bruke Type Cover, et tastatur med taktile taster som klikkes fast på Surface ved hjelp av en magnet. Med tastaturet tilkkoblet og den såkalte Kickstand slått ut kan Surface Pro brukes som en ordentlig jobb-pc, bare med en annen formfaktor. Det er i alle fall hva Microsoft hevder, men vi har våre tvil, for konseptet har et par opplagte mangler ved seg.

For liten lagringsplass
For det første undrer vi oss over at det nevnte tastaturet er tilleggsutstyr for tusen kroner, all den tid Surface Pro frontes som en PC-erstatning. Det skal likevel sies at selv prisen med tastatur inkludert er gunstig i forhold til konkurrenter som Sony Vaio og Lenovo IdeaPad Yoga.

Selv om man kan koble til eksterne harddisker, USB-lagring og microSD-kort med opp til 64 gigabyte ekstra, er de 128 gigabyte som sitter innebygd altfor lite til at Surface Pro skal være et reelt alternativ til tradisjonelle bærbare pc-er. Særlig siden det omfattende operativsystemet etterlater kun 89 gigabyte anvendbar lagringsplass. Kjøper du så den billigste modellen med 64 gigabyte harddisk, har du praksis kun 29 gigabyte ledig plass, da Windows 8 fyller resten. Det er vanskelig å ta seriøst, Microsoft! På det japanske markedet tilbys Surface Pro allerede nå med 256 gigabyte, og det høres mer fornuftig ut.

Kan man venne seg til formfaktoren?
Ja, det kan man absolutt. Kombinasjonen av Surface Pro med utslått Kickstand og Type Cover  er lett å arbeide med når den er plassert på bordet. Men det er jo ikke alltid slik man sitter med en laptop: Mange liker for eksempel å sitte med laptopen på fanget mens de slapper av i sofaen, men det går bare ikke. Ikke med mindre du kobler fra tastaturet, og da er det begrenset hvilke arbeidsoppgaver du kan løse, og som nettbrett merker man lett den relativt høye vekten.

God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen…
Lykke til med å sitte slik med Surface Pro over lengre tid…

Den ellers så utmerkede skjermen har også en svakhet. Så lenge man befinner seg i Metro-brukergrensesnittet er alt fint, men de fleste programmene kjører fortsatt i skrivebordsmodus, og på grunn av den høye oppløsning blir objektene på den 10,6″ store skjermen knøttsmå. Ikoner og bokstaver blir vanskelige å tyde, samtidig som de er vanskelige å treffe ved berøring av skjermen. For å kompensere for dette er skrivebordsbildet oppskalert til 150%, men det gjør også at mange programmer ikke ser spesielt tiltalende ut.

Det blir litt som å velge mellom pest og kolera: Enten må man velge en oppskalering som gjør det mulig å betjene programmene, men til gjengjeld gjør dem forferdelig grovkornet og pikselert. Eller velge å arbeide uten oppskaling hvor alt ser finere ut, men er vanskelig å lese eller betjene uten å bruke trackpaden på tastaturet. Sukk!

Konklusjon
Microsoft Surface Pro faller litt mellom to stoler. Dels er det for stort og tungt til å være optimalt som vanlig nettbrett, og dels mangler det en del for å være en fullgod erstatning til pc-en slik Microsoft hevder. Formfaktoren er upraktisk, og Surface leveres inntil videre med for liten lagringsplass, bortsett fra i Japan hvor den kan kjøpes med 256 gigabyte.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde