Vi kan pakke det mer eller mindre pent inn, men sannheten er at vi er miljøsvin. Du er et svin. Jeg er et svin. Beklager. Spesielt når det gjelder mobiltelefoner, omgir vi oss med elektronikk som belaster miljøet fatalt.
Derfor er nederlandske Fairphone ubestridelig inne på noe av det riktige, når de siden 2013 har laget mobiltelefoner som skal belaste miljøet mindre og være lettere å gjenbruke.
Fairphone 4 er det siste skuddet på stammen. En nydelig mobil som med 6,3 tommer i størrelsen og FHD+-skjerm gir håp om at man både kan være miljøbevisst og med på notene på samme tid.
Solid mellomklasse
Telefonen ligner for det meste en god typisk mellomklassemobil med solid metallramme og bakside i grå eller grønn plast. Kabinettet er imidlertid litt tykkere enn vanlig, noe som sikkert skyldes at mobilen skal være servicevennlig. Noe vi kommer tilbake til.
Kameramodulen består av tre linser: et hovedkamera på 47 Mp, en vidvinkellinse på 25 Mp og en dybdesensor (Time-Of-Flight).
Skjermen dekker det meste av mobilens forside, men det er imidlertid en litt bredere ramme i topp og bunn enn vi er vant til fra premium-mobiler. Skjermen har en temmelig stor utstansing til selfie-kameraet.
Skjermen er i FHD+-oppløsning (2340 x 1080 piksler), som er utmerket. Dessverre er den bare en vanlig LCD-skjerm, og ikke en farge- og kontrastrik AMOLED, som er ganske vanlig i prisklassen.
Gjør-det-selv-vennlig
Fairphones absolutt beste partytriks er at man kan reparere den selv. Det følger til og med en skrutrekker med i esken, samt en veiledning til hvordan man skifter batteri, kamera, skjerm, USB-port, med mer! Delene kan kjøpes på Fairphones hjemmeside, og man kan fortsatt kjøpe reservedeler til alle modellene bortsett fra den første fra 2013.
Også programvaren er “grønn” i den forstand at Fairphone lover systemoppdateringer til 2027.
Selv om delene kan skiftes ut hjemme på kjøkkenbordet, kan man likevel bare erstatte defekte deler med nye av samme type. Fairphone tilbyr ikke oppgraderingsdeler til eldre modeller, noe som ellers ville ha vært en genistrek sett fra et forbrukersynspunkt.
Faktisk kunne jeg allerede nå tenke meg å skifte prosessoren til noe mer oppdatert. For mobilen er treg.
Mens det følger med en skrutrekker i esken, leter man forgjeves etter en lader. I nettopp Fairphones tilfelle gir forklaringen om miljøhensyn mening, da vi alle har en skuff med foreldreløse ladere fra tidligere mobiltelefoner. Men til denne prisen forventer man faktisk å finne en moderne hurtiglader.
Fornuftig kamerakompromiss
Fairphone 4 har bare to kameraer på baksiden: en 48 Mp sensor med optisk bildestabilisering til generell bruk og som tele. Og en 120-graders ultravidvinkel/makro, som også er på 48 Mp. Selfie-kameraet på forsiden er på 25 Mp.
For en mobil som forventes å være med på notene i et halvt tiår, er kameraseksjonen alt annet enn opphissende. Men Fairphone skal likevel ha ros for å ha valgt et ganske velfungerende kompromiss.
48 megapiksler er rikelig oppløsning til all normal bruk, og både telekameraet og vidvinkellinsen tar ganske brukbare, om ikke spesielt fargemettede, bilder. Og jeg vil heller ha en 48 Mp sensor med en velfungerende digital zoom, enn en 108 Mp superhøyoppløst sensor uten zoom, som tilfellet var med Redmi Note Pro 11 5G.
Selfie-kameraet tar skarpe og veloppløste bilder, som får med enhver rynke i huden. Men igjen med en litt matt hudtone. Vidvinkellinsen klarer også makrofotografering til akseptabelt husbehov. Men hvis supernærbilder betyr mye for deg, må du lete etter en mobil med separat makrooptikk.
Benchmark
Prosessoren i Fairphone 4 er en Snapdragon 750G. Det er en 2,2 GHz åttekjerners CPU, og modellnummeret midt i 700-serien lukter behagelig av “nest beste klasse”, fremfor den Snapdragon 695-prosessoren som satt i Redmi Note Pro 11 5G.
Men det er av navn mer enn av gavn. Geekbench-testen ender på henholdsvis 635 i single-core og 1879 i multi-core. Det er enda langsommere enn Note Pro 11. Bare litt bedre går det med PCMark-kontorsimuleringen, som lander på 8123. Det er godt nok til daglig bruk – men ikke i forhold til premiumprisen.
Heller ikke på grafikksiden hever Fairphone 4 seg over det middelmådige. En score på 1119 i 3DMark Wildlife er direkte dårlig. Og det er vanskelig å finne like langsom grafikk til prisen.
I motsetning til hastighetstestene klarer Fairphone 4 batteritesten veldig bra. Over åtte timer er bedre enn gjennomsnittet.
Konkurrenter
Målt på ytelse kan Fairphone 4 best sammenlignes med Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, som vi nettopp har testet. De to telefonene er i praksis like raske, men Redmi Note 11 Pro leder med en bedre skjerm og et hovedkamera med dobbelt så høy oppløsning. På et punkt er det imidlertid stor forskjell på de to: Fairphone 4 koster halvannen gang så mye!
Konklusjon
Fairphone 4 bygger på en sunn og sympatisk idé: Å unngå utløpsdato og samtidig sikre at ikke noe går til spille som elektronisk avfall. Ideen med at man som bruker kan skifte defekte deler selv, tiltaler også mitt hobby-jobbe-hjerte. Dessverre kan man ikke selv skifte prosessoren med en raskere utgave. Allerede i dag er den forholdsvis treg. Og jeg tør ikke tenke på hvor teknologisk utdatert den vil være i 2027. Det gjør langtidsholdbarheten temmelig hypotetisk.
Fairphone 4 ligger prismessig i premium-segmentet. Men der hører den ikke hjemme. Det er omkostningstungt å tenke gjenbruk inn i prosessen, og det vil uunngåelig påvirke salgsprisen når medarbeiderne på fabrikken skal ha en lønn de kan leve av. Men slik det er nå, er samvittigheten det eneste argumentet for å kjøpe Fairphone 4.