TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: iPhone 13 – Det beste iPhone-valget

Det beste iPhone-valget

For mange er iPhone 13 et bedre valg enn 13 Pro, men da bør man vite hva man går glipp av.

Av / 21.10.21 - 10:00
iPhone 13 – Det beste iPhone-valget

Home mener

  • Lynrask mobil med forbedrede kameraer og lyssterk OLED-skjerm. Doblet lagringskapasitet på innstegsmodellen, og værtettet og solid bygget.
  • Lader er ekstrautstyr. Mangler telekamera og 120 Hz skjermoppdatering.

Den nye iPhone 13 ser kanskje ikke ut som en betydelig oppgradering sammenlignet med iPhone 12. Det er bare delvis riktig. For med enkelte unntak er iPhone 13 nærmere en 13 Pro – i light-utgave.

Ytelsen i våre høyst teoretiske tester, Geekbench for eksempel, er nesten identisk mellom 13 og 13 Pro-modellen. Og bedre enn på en iPhone 12.

Velger man en iPhone 13 i stedet for en 13 Pro, får man den samme fenomenale OLED-skjermen på 6,1-tommer, som er blant det mest lyssterke vi har testet, men med én klar mangel sammenlignet med Pro-modellene:

Den har ikke ProMotion med 120 hz oppdateringsfrekvens, som vi straks kommer tilbake til.

Den har heller ikke 13 Pros tre kameraer, og mangler teleobjektivet på 77mm som sitter på begge 13 Pro-modellene. De to kameraene som sitter på baksiden av iPnone 12, er heller ikke like lyssterke, men bevares, de lyssterke nok. Og dessuten er de oppgradert på et par områder, sammenlignet med 12-eren.

Annonse
iPhone 13 - Det beste iPhone-valget 1
Den største forskjellen for de som liker å ta bilder, er to mot tre kameraer på 13 Pro, som også har flere kamerafunksjoner.
Foto: Lasse Svendsen

Kjapp oversikt

Innvendig har både denne og Pro-utgavene fått Apples nye A15-prosessor. Batterikapasiteten er blitt bedre også på den vanlige 13-modellen, som endelig leveres med 128 GB lagring på innstegsmodellen. En iPhone 12 startet med beskjedne 64 GB.

Det er naturligvis penger å spare på å velge 13 foran 13 Pro, men da går man glipp av litt flere ting enn tele og 120 Hz ProMotion. Her får man ikke Lidar-skanneren som blant annet hjelper kameraet med å fokusere bedre i lite lys. Mobilen har heller ikke støtte for Apples ProRes og ProRaw-formater for video og stillbilder, og den makser på 512 GB lagring. Mot opptil 1 TB på 13 Pro.

Men den har sammen med 13 Pro, kanskje den beste 4K-kvaliteten vi har sett på video, fra noen mobil hittil.

iPhone 13 - Det beste iPhone-valget 2
13mm ultravid, og 26mm vidvinkel, samme som på iPhone 12, men det er noen forbedringer i kvaliteten på bildene fra iPhone 12.
Foto: Lasse Svendsen

Kameraer

De to kameraene bak er begge på 12 Mp.Den 26mm vide bildebrikken med bildestabilisering har 2 x zoom, og er 1,7 µm stor med lysstyrke på f1.6, mens den bredere ultravidvinkelen på 13mm, har lysstyrke på 2.4. Til sammenligning er lysstyrken hhv. f1.5 på 26mm på 13 Pro, og f1.8 på 13mm.

Men altså, 77mm tele finnes ikke på iPhone 13. Det gjør heller ikke makro med 2 cm nærgrense.

Frontkameraet med 12 Mp f2.2, og FaceID-innlogging er det samme som på 13 Pro.

Ellers har kameraet også støtte for 60 fps 4K-video, Dolby Vision HDR (High Dynamic Range – som utvider bildedynamikken), og Photographic Styles – eller fotostiler.

Med fotostiler kan man tappe på skjermen i kameramodus, og øke kontrasten, legge på mer fargemetning, endre fargetemperatur, og justere toneomfanget eller fargetemperatur. Det finnes også åtte filtereffekter, som kan velges enten før eller etter
at man har tatt bildet.

iPhone 13 - Det beste iPhone-valget 3
iPhone 13 har de samme fotofiltrene som iPhone 13 Pro.
Foto: Lasse Svendsen

Bildene kan lagres i HEIF-format. Som gir mildere komprimering av bildene.

iPhone 13 har også den samme Cinematic Mode eller bare filmatisk modus, som vi finner i 13 Pro. Som der, simulerer filmatisk modus en smalere skarphetsdybde, og man kan når som helst under eller etter opptak, velge hvor i opptaket det skal være skarpt.

Den fungerer som tenkt, men bare i 1080p, og er dessverre ikke uten artefakter. Det er lov å håpe på at Apple løser hvertfall noen av dem i en kommende oppdatering av iOS15, og vil ser gjerne at filmatisk modus også kan brukes i 4K.

Skjerm og design

OLED-skjermen er den samme på begge, men her er lysstyrken maksimalt 800 nits. Den er dog i stand til hele 1200 nits på bilder og video i HDR.

Man merker ikke så mye til at skjermen mangler ProMotion, med mindre man er en ihuga gamer hvor raskere oppdateringsfrekvens virkelig har noe for seg. Det man kanskje merker best, er at tekst og bilder ikke flyter like sømløst og mykt over skjermen, når man skroller nedover en nettside, som det gjør på Pro-modellene.

Som på 13 Pro, er den såkalte busslommen blitt mindre på iPhone 13.

iPhone 13 - Det beste iPhone-valget 4
iPhone 13 er lettere enn 13 Pro fordi den er laget i aluminium. Ellers er mye annet likt.
Foto: Lasse Svendsen

Designet er temmelig likt på begge. Formfaktoren er den samme, men iPhone 13 er lettere siden mobilen er laget i en aluminiumslegering lik den flyindustrien bruker, mens 13 Pro er laget i 316L stål.

Begge er vanntette og tåler 30 minutter på sek meters dybde, etter !P68-standarden. Glasset er beskyttet mot skade med keramiske krystaller – Ceramic Shield – innbakt i glasset, og dobbelt ionisert for å gjøre det mer ripebestandig.

Ytelse og batteritid

Den nye A15 prosessoren i iPhone 13 er raskere enn i en iPhone 12, og i Geekbench 5 ligger scoreren tett på ytelsen fra en 13 Pro.

Vår teste viste en score på 1656 (Single-Core) og 4373 (Multi-Core) med iPhone 13, mens tilsvarende for 13 Pro var 1732 og 4709.

I Compute-testen som også tester grafikkytelsen, er scoren til iPhone 13 lavere – 10420 mot 14270 for 13 Pro – noe som kan skyldes at 13-modellen har færre GPU-kjerner.

Det er dog ikke sikkert at det er så lett å se forskjeller på ytelsen i praktisk bruk.

Råfiler enten det er video eller stillbilder, er enn så lenge forbeholdt Pro-modellene, og normalt er det her man trenger en kraftig GPU- og prosessorytelse. Så lenge iPhone 13 ikke støtter ProRes eller ProRaw, er det ikke så mye annet som kan utfordre ytelsen til A15-prosessoren i samme grad.

Batteriet er faktisk større i iPhone 13, men standby-tiden er likevel litt lavere. Man får tre timer mindre å binge nedlastede tv-serier på sammenlignet med 13 Pro.

Det følger heller ikke med noen lader til iPhone 13. Kun en Lightning til USB-kabel, så en lader må kjøpes separat. Alternativt kan man kjøpe Apples magnetiske Magsafe-lader, som fester seg på baksiden av mobilen, eller et mobildeksel med MagSafe.

iPhone 13 - Det beste iPhone-valget 5
Magsafe laderen er ekstrautstyr.
Foto: Lasse Svendsen

Bildekvaliteten

De to kameraene på nye iPhone 13, har samme brennvidde som før, men nå har vidvinkelen bildestabilisering og bildebrikken har fått Dual Pixel autofokus, ikke ulikt den vi kjenner fra Canons EOS-kameraer.

Ellers er det ingen tekniske endringer av vesentlig art, og bildekvaliteten er i høy grad sammenlignbar med bildekvaliteten fra en iPhone 12.

iPhone 13 nattbilde iPhone 13 makro iPhone 13 farger iPhone 13 eksponering
<
>
Normalt vil man ikke se stjernene fordi kameraet eksponerer på bladene i treet, men det gjør man her. Foto: Lasse Svendsen

Men smartere bildeprosessering har gitt iPhone 12 bedre fargegjengivelse. Hudtoner ser bedre ut, kameraene eksponerer med større presisjon, og autofokusen er både kjappere og mer presis. Bilder tatt i mørke er ikke like korrekt eksponert som på iPhone 13 Pro, men kameraene treffer oftere på korrekt hvitbalanse enn iPhone 12 gjør.

Likevel, forskjellene er ikke store, og selv de ivrigste og mest fotografene kommer langt med bilde- og videokvaliteten fra en iPhone 13.

Det er først og fremst de som virkelig trenger råfiler for etterbehandling, og 77mm tele, som bør gå for 13 Pro – eller 13 Pro Max istedet.

Konklusjon

For de fleste er iPhone 13 det beste valget blant Apples nye iPhone-generasjon. Man mister raskere skjermoppdatering og telebrennvidde, sammenlignet med 13 Pro, men resten er for alle praktiske formål like bra på en iPhone 13. Siden de fleste deler bildene sine på sosiale medier, er det sterkt overdrevet hvor bra bildekvalitet man faktisk trenger, fordi komprimeringen på tilbydernes plattformer frarøver bildene dine, oppløsning, dynamikk og fargedybde. Printer man derimot bilder i større formater, skal man gå for en av 13 Pro-variantene. Det gjelder også for de som bruker mobilen aktivt som videokamera og trenger ProRes for etterbehandling. For nær sagt alle andre, er iPhone 13 det rette valget.

Les også iPhone for proffotografer Nye iPhone 12 Pro feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett til nå.

 

Karakter
iPhone 13 – Det beste iPhone-valget
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde