Veldig mange vet ikke at Asus også er mobilprodusent. Den taiwanske elektronikkprodusenten har laget mobiler siden 2014, og ofte med virkelig bra ytelse.
Zenfone 12 Ultra er det nyeste skuddet på stammen, og som navnet antyder, er det snakk om en toppmodell med det ypperste Asus er i stand til.
Noe man ikke umiddelbart kan se, er at Zenfone 12 Ultra er den eneste modellen i sin serie i år. Akkurat som i 2024 har Asus nemlig valgt å bare sende én Zenfone på markedet. Og da kan man jo like godt satse ambisiøst ved å påpeke at det er Ultra-modellen.
Zenfone 12 Ultra er imidlertid ikke alene i verden. Den har en nesten identisk tvillingbror i Asus ROG Phone 9 Pro Edition, som vi testet for tre måneder siden. Det er ikke første gangen Asus på den måten lager en ”hverdagsutgave” av sin gaming-mobil. Og det gir økonomisk god mening å gjenbruke en ferdig plattform i stedet for å begynne fra bunnen.
Asus Zenfone 12 Ultra er en velvoksen mobil med en strålende 6,78” AMOLED-skjerm. Skjermen er den samme som i fjor, som ikke er dårlig. Oppløsning på 2400 x 1080 piksler og oppdateringshastighet på maks 144 Hz. Til sammenligning har ROG Phone 9 185 Hz oppdatering.
Det absolutt mest interessante ved Zenfone 12 Ultra (og før den, ROG Phone 9) er imidlertid prosessoren, Qualcomm Snapdragon 8 Elite, som er den raskeste prosessoren til Android-mobiler akkurat nå. Asus pleier å være blant de første til å lansere mobiler med den nyeste Snapdragon-generasjonen. Og i år er heller intet unntak.
Det er 16 gigabyte RAM om bord og 512 gigabyte lager. Det er helt på linje med konkurrentene.
En liten, men praktisk nyhet er at Asus nå støtter eSIM. Mobilen har plass til to SIM-kort, hvor det ene valgfritt kan være eSIM eller et fysisk SIM-kort.
Kunstige hjelpere
I stedet for å bare fokusere på hastighet er AI blitt et salgsparameter. Google har med sine Pixel-telefoner hatt suksess med å få rettet oppmerksomheten mot kunstig intelligente hjelpere.
Asus har også lagt inn en mengde AI-hjelpere i Zenfone 12 Ultra. På bildesiden finner vi velkjente funksjoner som fjerning av objekter og klarering av uskarpe bilder. AI-panorering gjør det mulig å følge et bevegelig objekt på en uskarp bakgrunn til for eksempel sportsfotografering, mens AI-basert fokusering holder et valgt motiv i sentrum når man tar opp video.
Og så kan den oversette samtaler!
Hittil har vi i Norden måttet se på fra sidelinjen når mobilprodusentene har lovet AI-basert simultanoversettelse, da bare de store språkene som engelsk, spansk og fransk har vært dekket. Og kanskje til og med også tysk på en god dag.
Men Zenfone 12 Ultra kan faktisk forstå norsk. Og dansk, svensk og finsk. Og den kan ta notater av en samtale eller simultanoversette mellom språkene. Og det virker faktisk. Tolkene i EU-parlamentet trenger i første omgang ikke å se seg om etter ny jobb. Men det er fortsatt imponerende.
Hviler på kamera-laurbærene
Zenfone 11 Ultra var den første til å ha en dedikert teleoptikk. Det fikk Asus fortjent ros for – også selv om 3x optisk zoom ikke i seg selv var særlig heseblesende.
I år er utviklingsbudsjettet ikke blitt brukt på oppgradering av kameraseksjonen. Den er nemlig identisk med fjorårets modell. Utover førnevnte 3x zoom med 32 megapiksler oppløsning er det et 50 megapiksler hovedkamera og en 13 megapiksler ultravidvinkel. Hovedkameraet har Asus’ integrerte gimbal med seks-aksers bildestabilisering.
Selfiekameraet er på 32 megapiksler, og man kan velge mellom to zoomgrader (0,7x og 1x).
At det ikke er gjort forbedringer på kamera-hardwaren er litt skuffende. Også selv om vi kanskje strengt tatt heller ikke hadde behov for et 60 megapiksler hovedkamera eller en 32 megapiksler selfieoptikk. Men Asus er ikke alene om å hvile på laurbærene. Flere andre produsenter, blant dem Samsung, har valgt å gjøre 2025 til et mer eller mindre innovasjonsfritt år.
Batteriet på 5500 mAh er det samme som til Zenfone 11 Ultra. Og det kan akkurat som tidligere lades med opptil 65 watt via kabel. Trådløs lading skjer med 15 watt. Begge deler tilsvarer forgjengeren. Asus har hittil levert lader med i esken. Det er dessverre ikke lenger tilfellet. Fy, Asus!
Benchmark
Snapdragon 8 Elite er den sterkeste mobilprosessoren til Android akkurat nå. Til nå har vi bare testet få mobiler med den. Men de har vært lynraske.
Asus ROG Phone 9 Pro Edition er fortsatt den raskeste på gaming-orienterte 3D-tester som Antutu 10. Men bare med en snever margin (henholdsvis 2 944 282 og 2 812 456).
Og på matematisk regnekraft er Zenfone 12 Ultra bare nesten umerkelig raskere enn ROG Phone.
Det mest direkte motstykket til Zenfone 12 Ultra er imidlertid OnePlus 13, som bare er få hundre kroner dyrere. De to er stort sett jevnbyrdige i våre tester. Den største forskjellen er 3D-grafikktesten AnTuTu, hvor Asus er en tredjedel raskere enn OnePlus (henholdsvis 2,81millioner og 1,97 millioner poeng).
Sterk AI
Kunstig intelligens er blitt, hvis ikke et salgsargument, så i hvert fall en konkurranseparameter. I AI-testen AItutu 3 oppnår Zenfone 12 Ultra en score på 1,95 millioner. Da testen er ganske ny, har vi bare få resultater å sammenligne med. Men det er på nivå med førnevnte OnePlus 13.
De fleste andre mobiltelefoner vi har testet med samme metode, har fått resultater som ligger omkring en tiendedel av de to. Med Samsung Galaxy Fold 6, Honor Magic 6 Pro og Honor Magic7 Pro som de eneste andre mobiler med score på over en million.
Geekbench AI-testen gir jevnere resultater, men Zenfone og Snapdragon 8 Elite ligger fortsatt i den beste klassen. Resultatene er på linje med OnePlus 13 og iPhone 16 Pro, mens Samsung Galaxy S24 FE i gjennomsnitt ligger på den halve scoren.
Batteritiden er grei, men ikke imponerende. Utført med en intens kontorsimulering (PCMark) og maksimal lysstyrke på skjermen gikk det litt over syv timer før batteriet var flatt. Det er omkring en tredjedel mindre enn forgjengeren som hadde samme skjerm – men en mindre potent prosessor.