Så er endelig den nye iPhone modellen her med en betydelig større skjerm og en ny design. Selvfølgelig er den kjappere og tynnere enn tidligere og har fått et litt bedre kamera. Men spørsmålet er om det holder? Det å bare komme på høyde med konkurrentene i stedet for som tidligere å overraske med innovative funksjoner. Vi ble skuffet, men etter et par dagers bruk måtte vi som vanlig kapitulere og erkjenne oss nyforelsket i iPhone.
Utseende og konstruksjon
Som vanlig har Apples formgivere gjort en utmerket jobb. Mobilen føles fantastisk i hånden takket være materialvalgene og de avrundede kantene. Derimot forstyrres vi nå over at kameralinsen stikker ut, noe som gjør at mobilen vakler litt når den ligger på et bord. Et annet problem med baksiden er mer estetisk. Da antennene nå må sitte på baksiden har man vært nødt til å sette inn to plaststriper, og de ser helt enkelt ikke bra ut.
Den større skjermen gjør selvfølgelig at mobilen er betydelig større enn tidligere, men den er også den tynneste noensinne. Men vi hadde faktisk foretrukket at den hadde vært litt tykkere. Det hadde løst problemet med linsen, gitt plass for et større batteri og gjort kamerakroppen mer robust mot bøyning. Selv om risikoen for dette er overdrevet. Alt dette kan selvfølgelig løses med et skall, men at man mer eller mindre må bruke det føles kjedelig.
Skjerm
Jo lenger tid som har gått desto mer foreldet og bitteliten har skjermen på 5S virket. Så det er virkelig en glede å endelig få en vettug skjermstørrelse på iPhone. Man har også øket oppløsningen for å beholde skarpheten på Retina-skjermen. Nye tilpassende apper ser strålende ut og eldre skaleres bra opp. Spørsmålet er bare hvorfor Apple ikke satset på full-HD med en gang for å slippe å holde styr på enda en oppløsning.
Kvaliteten på skjermen kan man virkelig ikke klage på. Det allerede tidligere lyssterke IPS-panelet har blitt ytterligere litt bedre slik at det er enda lettere å lese i sollys. Også kontrast og fargegjengivelse er helt utmerket. Selv om man på noen punkter får se seg slått av Samsung og Sony er den sammenfattet en av de absolutt beste skjermene på markedet.
Kamera
Apple har alltid prioritert enkel håndtering fremfor mange funksjoner. Selv om det fortsatt stort sett er et sikt-og-skyt kamera finnes det flere muligheter en noensinne. Man har nå en spesiell time-laps innstilling foruten forbedret Panorama og slowmotion-video som klarer hele 240 bilder i sekundet. Man kan nå også justere eksponeringen med et enkelt fingersvep. Hurtigredigeringen har fått flere muligheter, men er fortsatt beundringsverdig enkel.
Den store nyheten med kameraet er at det benytter fasedetektering for å finne fokus, noe Apple kaller fokuspiksler. Det gjør det grusomt kjapt til mobilkamera å være og fungerer også under filming. I svak belysning produserer det fullt brukbare bilder som faktisk har mindre støy og bedre detaljer enn tidligere. I dagslys får man som tidligere skarpe og livfulle bilder med bra farger. iPhone fortsetter med å ha et kamera som gir flest vellykkede bilder.
Matbilder er populære enten lyset er bra eller ikke.
Lyd
Musikkspilleren har dessverre ikke fått noen åpenbar forbedring, men med så mange andre bra musikkapper spiller det mindre rolle. Høyttalerlyden er blant de bedre, selv om man fortsatt bare får monolyd. Med hodetelefoner får man en bra og fremfor alt kraftfull lyd. Men det var synd at vi ikke fikk se resultatet av oppkjøpet av Beats. Vi ser virkelig frem til å få lytte til et par hodetelefoner med Lightning-kontakt for å høre hvor stor forskjell det utgjør.
Bruk
Den økede skjermstørrelsen gjør at man får plass til flere ikoner på skjermen og kan se mer av nettsider på en gang. Det er en mer dramatisk forbedring enn man først kunne tro. Faktum er at iPaden ikke brukes like flittig som tidligere når iPhone nå også duger hjemme i sofaen. Å kunne dobbelttrykke på hjemknappen for å flytte ikonene nærmere tommelen er praktisk, men ikke like nødvendig som på Plus-modellen.
Men det som først og fremst har gjort iPhonen mer anvendelig er nye iOS 8. Det å kunne svare direkte på meldinger, diktere meldinger og kunne benytte egne tastaturer er meget praktisk. Med flere kilder har søking også blitt betydelig mer brukbar. Vi liker også helseappen som drar nytte av barometrets måling av høydeforskjeller. Og for de som kjører MacOS vil man kunne koble samme datamaskinen og mobilen på en beundringsverdig måte.
Dessverre er mange av forbedringene som vanlig ikke noe for oss her oppe i nord. Ordforslag når man skriver fungerer bare på engelsk, og stemmeguiden Siri forstår fortsatt ikke vårt merkelige språk. Det trådløse betalingssystemet Apple Pay er en spennende teknikk som i demonstrasjonene virket overraskende enkelt. Men vi er skeptiske til at Apple vil lykkes med å overbevise banker og forhandlere til å innføre det i Skandinavia før om mange år.
Ytelse
Den nye 64-bit A8-prosessoren skal være mer strømbesparende enn forgjengeren, men det er derimot ingen feil på ytelsen av den grunn. I Geekbench slo den nye ytelsesrekorder med 1.612 single-ore og 2.883 multi-core. 3D-grafikken har blitt nesten 20 prosent kjappere. Dessuten fikk vi dobbelt så rask overføringshastighet med støtte for den siste Wifi-standarden. Dessverre lyktes vi ikke med å få måleverdiene for Browsermark, men må komme tilbake til dette.
Selv om det er vanskelig å måle og sammenligne batteritider på en rettferdig måte, merket vi etter et par dagers bruk en klar forskjell til iPhone 5S. Sistnevnte måtte vi som vanlig lade nesten hver dag, mens de nye 6-modellene ikke hadde noen problemer med å klare seg i to dager. Så det ligger virkelig noe i Apples påstand om en mer strømbesparende arkitektur. Hadde de bare puttet i en batterispareinnstilling i iOS 8 hadde den sikkert kunnet klart seg enda lenger.
Konklusjon
De som tidligere har regnet bort iPhone for dens håpløse lille skjerm må nå tenke på nytt. Det handler ikke bare om at iPhone 6 har fått flere piksler, men også at den har blitt mer anvendelig for flere bruksområder. Den har dessuten en av de beste skjermene på markedet og et av de kjappeste og mest pålitelige kameraer. Med iOS 8 har den dessuten blitt, om mulig, enda smidigere å bruke. Apple er kanskje ikke lenger først, men spørsmålet er om de ikke er best.