De er akkurat passe store, akkurat passe dyre og låter fett: Disse rimelige gulvhøyttalerne passer perfekt for de som vil ha heftig lyd uten å loppe lommeboka.
Mange velger små bokhyllehøyttalere når de skal innrede stua med lyd. Men plasserer du disse optimalt – nemlig på et høyttalerstativ – er du raskt oppe på både prisen og plassbehovet til de gulvstående høyttalerne i denne testen. Da har vi ikke tatt med at du trenger en kraftigere forsterker for å sparke liv i de små høyttalerne.
De kompakte gulvhøyttalerne er en skikkelig ”hit” i det norske markedet – mest av alt fordi de gir masse lyd for pengene. De kan settes på gulvet og drives med det du har av forsterkere – selv om de naturligvis foretrekker en av best mulig kvalitet.
Mer lyd for pengene
Det kan faktisk være bedre økonomi i å velge en gulvhøyttaler fremfor en liten kompakthøyttaler – særlig om du er glad i å spille høyt, og liker å by inn til fest iblant.
Gulvhøyttalere har rom for ekstra høyttalerelementer, og med større kassevolum i tillegg øker effektiviteten betraktelig i forhold til en liten stativhøyttaler. Det betyr at du kan spille høyere og renere med færre watt inn. Dette er spesielt viktig i surroundsammenheng, hvor forsterkeren skal drive opptil 7 høyttalere samtidig! 7 er også antallet deltakere i månedens sammenligningstest: Vi har valgt nøye blant landets mest populære og tilgjengelige høyttalermerker og kommet opp med denne lista. Høyttalerne varierer ikke mer enn en tusenlapp i veiledende pris, men desto mer i størrelse – alt fra superkompakte til ganske store gulvmodeller. Samtlige av høyttalerne i testen kan også kompletteres med matchende senter, subwoofer og bakhøyttalere for en fullkommen surroundlyd.
Høyttalerne er testet under kontrollerte forhold i Lyd & Bildes eget lytterom. Høyttalerne har fått en innspilling på minimum tre døgn før kritisk lytting, og vi har kjørt et testsignal gjennom høyttalerne for å forvisse oss om at de holder likt lydnivå under sammenligningen. Slik unngår vi at en høyttaler som spiller høyere, automatisk låter ”klarere” eller bedre. Denne fremgangsmåten gir oss samtidig en pekepinn på hvor lettdrevne de ulike høyttalerne er.Referanseforsterkeren har vært den meget gode, og svært nøytrale NAD M2. Med en kraftig forsterker som dette unngår vi at effektbegrensninger slår negativt ut i sammenligningen av høyttalerne. NAD M2 har også en meget nøyaktig digital volumkontroll. Referansehøyttalerne har vært de nye Audiovector S3 Avantgarde Arreté. Vi har holdt oss til fire faste lydkutt bestående av akustisk, vokal, rock og elektronisk musikk. Målet er å finne den beste allroundhøyttaleren til prisen!