Stortest av gulvhøyttalere

Høyttalerfest!

Søker du nye stereohøyttalere i stua? Ikke kjøp før du har lest denne testen!

Stortest av gulvhøyttalere 1

(Foto: Produsenten)

Når du skal ut og handle et ordentlig stereoanlegg er valget av høyttalere ekstra viktig. Det kan bety forskjellen mellom en flat, kjedelig lydopplevelse på hvilepuls-nivå, og et lydmessig adrenalinkick! Derfor er det viktig å orientere seg.

 

Høyttalere til hi-fi bruk kommer i alle størrelser og prisklasser. De kan være små som fyrstikkesker eller store som låvedører, koster fra noen tusenlapper for de billigste til over en million for de dyreste. Men hvis vi skal definere en slags gylden middelvei, er det logisk å se på de slanke gulvstående høyttalerne folk flest vil ha!

 

Prisklassen rundt 10-20.000 kroner paret er ekstra spennende, og peker seg ut positivt både når det gjelder lydkvalitet og brukervennlighet. I tillegg scorer de mange poeng på design og byggekvalitet. Dette er slanke gulvhøyttalere med topp ytelse, som kan gli inn i en hver stue og skape musikalsk atmosfære du bare kan glemme å få fra billige høyttalere.

 

Testen

Vi har saumfart markedet etter spennende høyttalernyheter og endte opp med 6 aktuelle modeller. De danske høyttalerprodusentene har en stor del av dette markedet: Både Dali, Dynaudio, System Audio og Scansonic har mye å by på i denne prisklassen. I tillegg har vi en splitter ny modell fra franske Focal, og de britiske øyer er selvsagt representert de også, i form av Bower & Wilkins. Og selv dette er bare en liten bit av et stort høyttalermarked!

 

Slik testet vi

Vi har lagt vekt på hvordan høyttalerne takler et bredt spekter av musikk, hvor lette de er å stille inn og plassere optimalt (nær eller langt fra bak- og sidevegger) og ikke minst hvor lette de er å drive for forsterkeren. Som forsterker har vi brukt vår referanse fra Hegel, den integrerte H360. Musikkilden har vært Tidal, avspilt via Naims musikkspiller og preamp NAC-N 272 XS.

 

Link til Tidal spilleliste

 

Vi er på jakt etter gode høyttalerkjøp som leverer de lydmessige varene, er lette å plassere, og kan stå i finstua uten at interiørarkitekten river seg i håret. Noen av kandidatene traff bra på enkelte av kriteriene, andre gjorde det jevnt over bra på alt. I tillegg fant vi et par skikkelige fulltreffere som overgikk forventningene.

 

Plassering av gulvhøyttalere

Potente gulvhøyttalere vil gjerne ha litt luft rundt seg for å yte sitt beste. Gjør deg kjent med produsentens anbefalinger, og eksperimenter gjerne med avstand til bakvegg for å finne den rette balansen i lydbildet. Det er viktig at begge høyttalerne får lik avstand til lytteposisjon. Avstand til sidevegger kan med fordel være en meter eller mer for å redusere tidlige refleksjoner av lyden. Unngå hjørneplassering, da det kan gi en utilsiktet og ujevn bassboost. Merk at alt dette er generelle regler, og at plassering i et vanlig oppholdsrom/stue som regel innebærer noen kompromisser. Du må prøve deg fram for å finne optimal posisjon i ditt eget lytterom. Finn en låt du kjenner godt, gjerne med en repetitiv rytme og bassgang, og prøv deg frem!

 

Les også vår guide: Slik plasserer du høyttalerne

Les videre
Exit mobile version