Vi kjenner oss alle igjen i situasjonen: Dere har pusset opp i stua, fått inn en ny og stilig sofa med sjeselong som matcher stuebordet, som matcher skjenken, som igjen matcher TV-bordet som matcher gardinene…bare ett problem, høyttalerne! De enorme kassene du kjøpte for konfirmasjonspengene ser plutselig ikke så stilige ut lenger, og det er behov for en mer diskré løsning som fortsatt gir god lyd.
Løsningen for mange blir en enkel iPod-høyttaler, eller kanskje to små kompakthøyttalere. Dessverre blir lyden fra disse aldri helt lik den fra store gulvhøyttalere, og mange vil nok savne den heftige bassgjengivelsen og lydtrykket fra sine gamle høyttalere. Da er de moderne, kompakte gulvhøyttalerne et bedre valg!
Mer lyd for pengene
Små gulvhøyttalere tar liten gulvplass, men har den åpenbare fordelen at kabinettet går ”helt ned” og gir rom for ekstra høyttalerelementer . Det kan faktisk være bedre økonomi i å velge en gulvhøyttaler fremfor en liten kompakthøyttaler – særlig om du er glad i å spille høyt, og liker å by inn til fest iblant. Med flere høyttalerelementer og med større kassevolum i tillegg, øker effektiviteten betraktelig i forhold til en liten stativhøyttaler. Det betyr at du kan spille høyere og renere med færre watt fra forsterkeren. Dette er spesielt viktig i surroundsammenheng, hvor forsterkeren skal drive opptil 7 høyttalere samtidig!
Testen
Denne gangen har vi valgt ut 8 høyttalermodeller som alle er relativt kompakte og pene å se på. Vi har som vanlig lagt aller størst vekt på lydkvaliteten, men egenskaper som utseende, kompakt fasong og plasseringsvennlighet er også tatt med blant kriteriene. Ut fra disse kriteriene endte vi opp med 8 ulike høyttalermodeller mellom 4 og 7.000 kroner. Fellesnevneren for disse er at de er slanke og kompakte, og kan leveres i ulike farger som hvitt og svart samt forskjellige tresorter. Samtlige av høyttalerne i testen kan også utvides fra stereo til hjemmekino med matchende senter, subwoofer og bakhøyttalere.
Slik testet vi
Høyttalerne er testet under kontrollerte forhold i Lyd & Bildes eget lytterom. Høyttalerne har fått en innspilling på minimum tre døgn før kritisk lytting, og vi har kjørt et testsignal gjennom høyttalerne for å forvisse oss om at de holder likt lydnivå under sammenligningen. Slik unngår vi at en høyttaler som spiller høyere, automatisk låter ”klarere” eller bedre. Denne fremgangsmåten gir oss samtidig en pekepinn på hvor lettdrevne de ulike høyttalerne er.
Referanseforsterkeren har vært NADs nye digitalforsterker C390DD. Med en kraftig forsterker som dette unngår vi at effektbegrensninger slår negativt ut i sammenligningen av høyttalerne. Forsterkeren har også en meget nøyaktig digital volumkontroll. Vi har testet med variert musikk av akustisk, vokal, rock og elektronisk art. Målet er å finne den mest plasseringsvennlige og vellydende gulvhøyttaleren fra 4-7.000 kroner!