Argumentene for aktive høyttalere er ikke bare at du slipper høyttalerkabler. Med forsterkeren innvendig, kan høyttaleren nemlig lyde bedre. Praktisk er det også. Særlig i disse tider, hvor flere og flere bruker mobilen og laptopen som lydkilde.
Nyere aktive høyttaler – hvor forsterkeren altså er innebygget, kan et triks til. De har nemlig en innebygget digitalomvandler – DAC – som tar seg av signalprosessen når du plugger til en digital lydkilde. For eksempel laptopen.
Det kan gi deg enda bedre lyd, og så er det praktisk å ha alt på et sted: høyttaler, forsterker og DAC.
De små Quad 9AS som vi tester her, har de inngangene de fleste av oss trenger. USB-inngang til datamaskinen, optisk og koaksial digitalinngang til andre lydkilder, men også en analog lydinngang. De er ikke trådløse, så man kan ikke strømme til dem uten en adapter i tillegg. Som en Airport Express. En liten trådløs ruter, som har USB og optisk lydutgang.
I den ene Quad-høyttaleren, sitter DAC-en med alle inngangene på baksiden, en hodetelefonutgang på siden og berøringsfelter for betjening av volum og valg av lydkilde.
Den har også utgang for subwoofer, skulle man ønske mer bass, og ser man godt etter, en bryter for å sette bassresponsen i tre stillinger: Hylle for demping av bassen, flat for de fleste plasseringer, og boost for de gangene høyttaleren settes på gulvstativer og trenger litt hjelp for å få opp bassnivået. Basselementet er ikke store saken, med en membranflate på 10 cm, toppet av et 25 mm diskantelement. De drives av en tilpasset forsterker for hvert element, og den andre høyttaleren har tilsvarende oppsett med integrerte 65 + 35 W forsterkere.
Behagelig klangbilde
Høyttalernes DAC takler også høyoppløste lydfiler, opp til 24-bit dybde, og er således perfekt for de som trenger en liten høyttaler som takler de nye høyoppløste lydformatene. Den trives forbausende bra på stativer så lenge bassvelgeren står i boost, men er egentlig på sitt beste i et lite rom. Eller på skrivebordet, i hjemmestudio eller ved siden av TV-en.
Den første delen av testperioden levde de på et par solide stativer, trukket en meter fra bakveggen og koblet til en MacBook via USB-inngangen. Den andre delen av testperioden befant de seg på skrivebordet, ved siden av en iMac, koblet til den optiske inngangen.
Til å begynne med ble jeg begeistret over hvor stort og sjenerøst lydbilde fra den lille høyttaleren ble i et stort rom. Med bassvelgeren i boost, var det forbløffende bra potens i bassen, men jeg opplevde den også som litt tregere i akselerasjonen, sammenlignet med for eksempel en Genelec G. Men Quad-høyttaleren har et varmere lydbilde, som mange foretrekker. De har begge en liten tendens til skarpe s-lyder, som også går utover klangen fra symbaler og skarptrommer.
Da de havnet på skrivebordet oppdaget jeg at de også farger lyden, særlig mellomtonen, i større grad enn hvert fall jeg setter pris på. Det går særlig ut over vokaler, men også akustiske instrumenter, hvor den lett slørete fargingen av klangene skaper et blassere lydbilde.
Styrken ligger i den store og varme klangen, med relativt sjenerøs bass og det tiltalende klangbildet. Det praktiske skal heller ikke glemmes her.
Konklusjon
De små Quad-høyttalerne er verdt å lytte til, dersom aktive høyttalere står høyt på ønskelisten. Den behagelige klangen og det fyldige lydbildet gjør dem til meget musikkvennlige høyttalere, og det overskygger i grunnen unotene, som er til å leve med. Prisen kan synes høy, men de er solid bygget og har DAC i tillegg til innebyggede forsterkere.