Et 50 årsjubileum skal selvsagt feires, og Monitor Audio gjør det med stil. De kunne gjort som mange andre som feirer seg selv, og laget noe hinsides dyrt som ingen kan kjøpe, eller de kunne laget en signatur-serie hvor de klistrer på en messingfarget plakett, til applaus fra, vel, ingen.
De har i stedet valgt en langt mer nøktern, og om jeg får avsløre det allerede, svært vellykket løsning.
Med Monitor Audios Silver 100 7G (sjuende generasjon) som utgangspunkt, har de laget en spesialversjon for å feire 50 år som høyttalerprodusent. Teknisk sett er den identisk med Silver 100 7G, som du kan få i flere lakkfarger og trefinerte utgaver.
Silver 100 7G Limited Edition, skiller seg ut med en nydelig silkematt og grønnlakkert overflate, gullfarget membran på den 20 cm store C-CAM bass/mellomtoneelementet, og en forgylt plate på baksiden som viser hvilket nummer av de 999 produserte ditt par er.
Det koster litt ekstra å lage en relativt liten serie av en høyttalermodell, så den grønne jubileumsutgaven legger et par tusenlapper på prisen til et par vanlige Silver 100 7G.
Om det er verdt det, kommer an på øynene som ser, for som jeg allerede har antydet, er det ingen lydmessige fordeler ved å velge et par Silver 100 7G Limited Edition 50.
Slik er de laget
Men du verden så lekkert det ser ut, mot den blågrønne veggen jeg satte dem inntil i første fase av testen. Høyttalerne er slett ikke blant de minste bokhyllehøyttalerne vi har testet. Med en høyde på drøyt 37 cm og en dybde over 33 cm, tar de mye plass i bokhyllen. Mitt forslag er å sette dem på et par stativer, eller på en benk.
Gjerne med tre dempeføtter fra IsoAcoustics under hvert par, for å dempe resonanser og rydde opp i bassen.
Man klarer seg normalt fint med gummiføttene høyttalerne leveres med, og må man plassere dem nært bakveggen, kan man dempe overdrevet bass med skumplastpropper som dyttes forsiktig inn i bassrefleksporten på baksiden.
Siden vi snakker om den nyeste, altså sjuende generasjon Silver-høyttalere, har den grønne høyttalerne Monitor Audios mest moderne elementer. Her er det en 20 cm bass/mellomtone med Monitor Audios andre generasjon Rigid Surface Technology – RST II.
Den kjennetegnes med de små innpressede gropene i membranens aluminiumlegering. Hensikten er å stive av membranen uten å øke vekten, og hindre at den bryter opp og forvrenger.
Diskanten under gitteret over, har fått Monitor Audios Uniform Dispersion Waveguide II. Den er oppgradert med en kompresjonsring som demper forvrengning og øker følsomheten til elementet. Monitor Audio har også forbedret magnetstrukturen, laget et nytt grilldesign i et sekskantet mønster, og satt inn et ventilert bakkammer som slipper ut uønsket energi bak membranen og gir en jevnere frekvensrespons.
Det er også et nytt tredjeordens delefilter her.
Kommer til å ryste deg
Tidligere generasjoner høyttalere fra Monitor Audio, har ofte vunnet tester hos oss. Med noen få unntak har de alltid laget meget lyttervennlige og velspillende høyttalere. Denne, er helt klart den beste generasjonen hittil, for de kompakte Silver 100 7G blåser konkurrentene av banen med en bassgjengivelse man ikke skulle tro var mulig fra en kompakthøyttaler.
Den relativt rimelige NAD AMP1, en liten strømmeforsterker med Chromecast og Bluetooth, leverer 40 W effekt per kanal og hadde ingen problemer med Silver 100 7G.
Med den kunne jeg spille Marius Nesets Happy fra albumet med samme navn, så høyt jeg ville. Bassen i begynnelsen av Happy høres ut som den spilles gjennom en mye større høyttaler. Kantslagene på trommene er godt definert og lydbildet er stort, luftig og varmt. Ikke så slankt som enkelte tidligere Monitor Audio-høyttalere har vært.
Med den seks ganger dyrere Hegel H190, blir det enda mer fart i sakene. Bassen går med ett mye dypere – du trenger ikke subwoofer, og lydbildet åpner seg enda mer opp. Høyttalerne får plutselig evnen til å hente fram nyanser og detaljer i lydbildet, og når jeg bytter til Thomas Dybdahl og Beharies Treat Me So Bad, får lydbildet med ett mer dybde. Disse små høyttalerne spiller ikke akkurat smått.
Det fikk jeg erfare på Bruce Springsteen og Sam Moores Soul Days, hvor høyttalernes vokalgjengivelse var så virkelighetsnær og definert, at jeg kom til å tenke på høyttalere i en helt annen prisklasse. Blåserrekken på opptaket gjengis med smittende energi, det kommer aldri en skarp tone ut av høyttalerne, og bassgjengivelsen har en forbilledlig autoritet.
Det virker som om de små høyttalerne nesten ikke har noen begrensninger. Det er sjeldent, spesielt i denne prisklassen.
For moro skyld koblet jeg til en av våre referanseforsterkere, i enda høyere prisklasse. Yamaha A-S3200. En aldeles praktfull konstruksjon som åpnet opp høyttalerne enda mer, og fortalte meg hvor mye som faktisk bor i de små høyttalerne. Som koster en sjettedel av forsterkeren. Med A-S3200 tilkoblet strakk bassen seg ytterligere ned i frekvens, og viste at Monitor Audio har lyktes overmåte med høyttalerne.
Alternativer
De litt mindre JBL L52 Classic, er et godt alternativ som med sin retrolook appellerer til følelsene like mye som til ørene. Der får man leken bass, gnistrende dynamikk, men ikke det samme raffinementet som i Silver 100 7G. De får man i Audiovector QR1, men de har ikke den samme autoriteten i bassen. Det har de små Lumina II fra Sonus Faber. Et av våre favorittpar i denne klassen, med en utsøkt klang og mesterlig balanse, men de er ikke like dynamiske. Og spiller heller ikke like høyt, for de som bryr seg om den slags. Men sabla fine høyttalere er det.
Konklusjon
De små Silver 100 7G i Limited Edition koster et par tusenlapper mer enn utgaven som ikke er en Limited Edition. Man kan altså spare penger på å kjøpe den vanlige utgaven, og få akkurat den samme fantastiske lydkvaliteten. For dette er virkelig et særdeles godt kjøp, også den dyrere og meget grønne Limited Edition, som gjør høyttalerne mer eksklusive. Disse høyttalerne har langt færre av de manglene man vanligvis forbinder med bokhyllehøyttaleren i denne prisklassen, og er en fest å lytte til. Hver gang. Det finnes trolig ikke bedre lyd for pengene enn i Monitor Audio Silver 100 7G. Limited Edition eller ei.