I mange år har det vært slik at når Martin Logan har kommet med en ny modell har den både vært bedre og billigere enn den modellen den erstattet. For et par år siden kom Martin Logan med en billigserie ved navn Motion. Når har andre generasjon av Motion-serien kommet. Og her går Martin Logan bort fra sitt prinsipp ved at de nye modellene ikke er billigere. Men, de er større og bedre – flere klasser bedre.
Vi har sett på den minste av de to gulvmodellene, Motion 20.
Liten gulvsak
Martin Logan Motion 20 er en liten gulvhøyttaler, 92,9 x 17,3 x 29,7 cm (HxBxD). Vekten er knappe 17 kilo. Så mye mindre kan vel en gulvhøyttaler ikke være før den krever et stativ…
Bestykningen er en 1,4” Folded Motion Transducer, som er Martin Logans variant av Dr. Heils diskantelement med foldet membran, faktisk er membranen på hele 13,3 x 4,4 cm. Andre firmaer har lenge arbeidet med denne type av diskant i ulike varianter, blant annet Burmester, Audiovector, Elac og Adam.
Bass og mellomregister tas hånd om av to 5,5” elementer med aluminiumsmembran og sitter i et asymmetrisk kammer. Bassporten sitter lengst nede på høyttalerens bakside. Bi-wiring terminalene er av samme type som på firmaets litt dyrere høyttalere og er aldeles utmerkede, herlig med terminaler hvor man kan dra til ordentlig med ren håndkraft. Det følger med blekkoverganger om man vil kjøre single wire.
Kabinettet føles stabilt og ganske resonansdempet og fronten er en perforert plate som sitter fast med magnet. Testeksemplaret var utført i svart pianolakk med utmerket finish.
Harmoni
For meg handler en høyttalers gjengivelse til syvende og sist om harmoni. Det hele skal henge sammen, ingen frekvensavsnitt skal verken hige etter ekstra oppmerksomhet eller oppleves som om de ikke riktig er på nivå med resten, så lite som mulig skal legges til eller trekkes fra.
Motion 20 er absolutt en velbalansert høyttaler. Det spesielle diskantelementet har mye som taler til sin fordel, og er en elementtype som ses mer og mer, tross at det ikke er et helt billig element å produsere. Jeg har hatt mange positive erfaringer med denne elementtypen, som ofte oppleves å gi en veldig åpen, luftig og ikke minst ren gjengivelse.
Så også her. Jeg har for eksempel hygget meg litt med å lytte til hvordan cymbaler låter og klinger ut. Det er en ren fornøyelse med Motion 20, hvor det gis tilstrekkeliglig med tid og tilstrekkelig med luft for at det hele skal klinge som det skal. For eksempel opplever jeg at reggae-trommer, med mye kantslag på fatet og godt timet snert på cymbalene, virkelig kommer til sin rett.
Jeg konstaterer også det at høyttaleren ikke legger til noe, resulterer i at noen kommer til å oppleve den som en anelse slank i lydbildet. Det er i så fall helt riktig, men etter min mening en fordel med tanke på størrelsen. Det gjør den også lettere å møblere med, da du kan få mer hjelp i bassregionen ved å flytte høyttaleren nærmere bakveggen.
Og så er det jo mange som tvinges til å møblere med sin hi-fi, og kanskje spesielt når vi beveger oss i denne prisklassen eller lavere. Mange gulvhøyttalere plasseres dessverre på grunn av estetiske grunner, slik at de ikke kan yte sitt beste, eller ikke engang spesielt bra, men Motion 20 hører til de som tåler å komme nærmere bakveggen og beholde lydkvaliteten.
Plassert et stykke ut i rommet legges ikke noe til, du får ingen buldrende ubehagelig bass som ikke henger i hop med resten. Vil du ha en generelt kraftigere bunn kan du bare gå opp en størrelse til Motion 40 – men da får du også en fysisk større høyttaler.
Motion 20 hører også til den typen utstyr som sikkert kommer til å utsettes for en hel del Spotify og lignende tjenester. Selv det klarer den alleles utmerket. Du kan komme med hva du vil, og den klarer å sparke liv i det meste. Det er helt enkelt interessant å lytte – noe som er et av de første kriteriene jeg går etter allerede når jeg velger ut mine testobjekt. Om det ikke er interessant å lytte, hvorfor da egenlig bry seg?
The Logan heritage
Jeg hadde i mange år diverse Martin Logan elektrostathøyttalere i mitt hjem, og jeg har nytt i fulle drag av Martin Logans kunnskap. Ikke minst på grunn av at hver ny modell virkelig var et ordentlig fremskritt sett mot de foregående. Det er produktutvikling det!
Motion 20 er en av Martin Logans minste modeller og selv den er også et vesentlig fremskritt mot den første Motion-serien. Og – til tross for at den arbeider etter et annet system enn elektrostatene har den mye av Martin Logans spesielle lydgener i seg. Det er, akkurat som med de større modellene, en høyttaler som jeg tror man bare kommet til å sette mer og mer pris på jo lenger man har den.
Flott jobbet!