TV-produsentene jobber iherdig med å forbedre sine produkter, og presenterer stadig bedre apparater fra år til år. Bortsett fra på ett punkt: lydkvalitet. I en verden der flatere er bedre, er det ikke rom for å bygge inn høyttalere av god kvalitet. Noen få unntak finnes, der man har felt TV-en inn i en større ramme, for å få plass til noen ålreite høyttalere. Men i dag når man helst ønsker et så stort bilde som mulig, er veggplassen dyrbar, og hvem vil da ha en 55-tommers TV som tar like stor plass som en 65-tommer? Da vil man jo heller ha 65-tommeren!
Les også: test av Sonos Playbar og 10 andre lydplanker
Den enkleste og mest elegante løsningen på lydproblemet er en lydplanke eller lydsokkel. En separat høyttaler, hvor alt av høyttalerelementer, forsterkning og prosessering av det digitale lydsignalet fra film eller musikk er bygget inn i ett og samme kabinett. Da får du sett lørdagsfilmen med ti ganger bedre lydkvalitet, og plutselig får du brukbar lydkvalitet på musikk også. Enten det er konsertopptak du skal se på, høre på radio eller spille musikk rett fra PC-en eller mobilen, via Bluetooth. Alle produktene i denne testen har nemlig mulighet for trådløs musikkavspilling.
Planke eller sokkel?
Forskjellen mellom en lydplanke og en lydsokkel, er at planken er flat og passer best på veggen. Har du veggmontert TV-en, kan dette være den beste løsningen, hvor planken da festes langs TV-ens underside (eller overside). En lydsokkel er dypere og ment for å plasseres under TV-en. Dette er mer en rettesnor enn en fasit, da noen har et TV-møbel med plass til en lydplanke. Motsatt er det mange med veggmontert TV som har en TV-benk under, som fint kan huse en lydsokkel.
Test: Rimelig OLED-TV fra LG
På grunn av lydplankenes slanke fasong, har de fleste av dem en separat basshøyttaler, som mottar lyden trådløst fra planken. Det betyr at du står fritt til å gjemme den bort der du ønsker. Lydsoklene, derimot, har større kabinettvolum, og dermed plass til større og flere elementer, som dermed ikke er like avhengig av separat basshøyttaler. Flere av dem har likevel muligheten for å koble til en subwoofer.
Utstyr
Utstyrsnivået varierer svært blant lydplanker og lydsokler. Noen av dem har optisk digitalinngang og Bluetooth, og ferdig med det. Andre har i tillegg HDMI, og noen har dessuten nettverkstilkobling, slik at du kan strømme musikk trådløst fra PC-en. Noen av disse kan synkroniseres med andre produkter fra samme merke, slik at de kan inngå i et multiromssystem og spille samme (eller forskjellig) musikk og filmlyd i flere rom.
Stor test: 6 trådløse høyttalere
Testen på TV2 Hjelper deg
Slik testet vi
Alle produktene har vært testet på vår hi-fi-benk. Den har hyller av herdet glass, som vi har dekket med scenefilt (molton), for å hindre uønskede vibrasjoner. Vi har brukt HDMI der dette har vært tilgjengelig, i andre tilfeller har lyden blitt overført via den optiske digitalinngangen. Der hvor produkter har ekstern subwoofer, er denne plassert der den låter best (som regel et sted på gulvet ved frontveggen, ikke langt fra lydplanken).
Nettverksfunksjonalitet har blitt sjekket ut der dette er aktuelt, ellers har musikk i stereo blitt spilt av med Bluetooth og fra CD.
Vi har sjekket ut ulike lydinnstillinger, for å prøve å finne den som gir det beste resultatet. Som regel låter det best i ren stereomodus på musikk, mens film gir mer innlevelse med surroundfunksjon.
Filmen vi har testet med er Transformers: Age of Extinction på Blu-ray, mens musikk i stereo har vært et assortert utvalg.