TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Arcam Solo Bar + Solo Sub

Bare helt ok

Med 20 års erfaring i bagasjen hadde vi håpet Arcam skulle lage en enda bedre lydplanke.

Av / 04.12.15 - 05:00
Arcam Solo Bar + Solo Sub

Lyd & Bilde mener

  • Romkorreksjonen funker bra, lydplanken er meget enkel å bruke, og den har god formatstøtte. Sammen med subwoofer blir bassen mer utstrakt.
  • Det mangler dynamisk kontroll, subwooferen er ikke kraftig nok, og lydplanken blir fort stresset når det skjer mye i lydbildet. Det mangler oppløsning, og surroundfunksjon på film funker dårlig.

Arcam har satset på å gjøre det enklest mulig med Solo Bar. Her er ingen nettverkstilkobling, så strømming av lyd må skje via Bluetooth. Har du en aptX-kompatibel enhet, kan dette gi bedre lyd. Lydplanken kan styres med en egen Arcam-app til mobiltelefon eller nettbrett, om du ikke vil bruke den småkjipe fjernkontrollen som følger med.

Lydplanken støtter alle vanlige lydformater inkludert DTS HD og Dolby TrueHD.

I utgangspunktet selges lydplanken uten subwoofer, men den er ment å fungere sammen med den trådløse Solo Sub.

Lydplanken er blant få som kan kalibrere lyden til lytterommet, takket være en medfølgende målemikrofon. Lydplanken er enkel å koble opp og bruke, men vi liker ikke at det ikke er så mye som en diskantjustering på den.

 

Annonse

Lydkvalitet

Autokalibreringen fungerer, da lydbildet er temmelig hermetisk uten. Etter kalibrering fjernes en pukkel i øvre bass, som maskerer for dialoger og sangstemmer, som dermed blir åpnere og klarere.

Romfølelsen i Movie-modus er uimponerende, uten særlig inntrykk av surroundlyd. Det låter nesten mono, og ofte synes jeg det låter bedre i vanlig Stereo-modus. Uten subwoofer låter det for slankt, og det er klart at i motsetning til B&W Panorama 2 og Focal Dimension, så er Arcam Solo Bar avhengig av subwoofer for å underholdet.

Sammen med subwooferen blir det bedre, men den sparker skuffende lite fra seg. Jeg ender opp med å sette den på full guffe, likevel synes jeg den er for blodfattig.

Dialogene låter ganske klart og fint, men lydplanken går litt for tidlig i kompresjon når folk roper til hverandre på lerretet.

Når man kobler til Bluetooth for strømming av musikk, blir man som hos Harman/Kardon bedt om å laste ned Arcam-appen, som heter Music Life. Den funger greit og gir ok oversikt over musikkbiblioteket, også det som ligger på datamaskinen om du har installert et DLNA-program som Twonky eller Plex.

Det er litt skuffende, når man vet hvor gode forsterkere Arcam lager, å konstatere at lydkvaliteten på musikk bare er middelmådig. Lyden av kvinnevokaler er noe hermetisk og hard, og elektroniske rytmer som for eksempel Infected Mushroom vitner om at det er for lite tak i subwooferen.

 

Konklusjon

Arcam har satset på en lydplanke med få funksjoner men som er enkel i bruk. Og det er fint. Den har også automatisk romkorreksjon som fungerer.

Lyden er dessverre ikke god nok. Lydbildet mangler dynamiske kontraster, oppløsningen er ikke bra nok, og dialogene går i kompresjon når folk skriker til hverandre på skjermen. Lydplanken kan kjøpes uten subwoofer, men er avhengig av en for å underholde. Men ikke Solo Sub, den er for tam.

Arcam mangler både oppløsning i toppen og trøkk i bunnen. Mellomtonen er fin og differensiert, men vi får aldri følelsen av at dette er et produkt laget med kjærlighet.

Også i denne testen:

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant løsning

Funksjonene er få, men lyden er flott. Og du kan velge om Dimension skal være planke eller sokkel.

Lyden på film er meget god. Lydbildet er stort og åpent, og dialogene har glimrende dynamikk.
Man kan ikke skru helt av surroundlydfunksjonen, som gjør at musikk i stereo kan låte litt i overkant tredimensjonalt. Du kan få enda bedre bass fra en annen subwoofer.
Les hele testen

Yamaha YSP-5600

Ekte kinolyd

Yamaha benytter mange høyttalerelementer som peker i flere retninger, for å gi ekte surroundlyd med Atmos. Multiromsfunksjon gjør den ekstra kul.

Dette er den klart beste hjemmekinoplanken vi har testet, med inntrykk av ekte surroundlyd. Dynamikken er glimrende, og underholdningen et faktum.
Subwoofer er nærmest en nødvendighet, da lyden fra planken alene blir i slankeste laget uten. Musikk i stereo har ikke samme oppløsning som et par andre.
Les hele testen

Harman/Kardon Sabre SB 35

Ultraslank overraskelse

Harman/Kardon gir oss en superslank lydplanke med overraskende klar og åpen lyd.

Til tross for å være en av de tynneste lydplankene vi har testet, låter Sabre SB 35 klart og fint. Subwooferen kan gjemmes under sofaen, som gjør løsningen enda mer elegant.
Dynamikken er ikke all verden, intense scener låter litt flatt. Subwooferen mangler også litt kraft.
Les hele testen

Sony HT-ST9

Balansert lyd i alle rom

Lydplanken HT-ST9 er en del av Sonys multiromsfamilie, for trådløs lyd i hele huset. Og den låter både velbalansert og fint.

Sonys lydplanke låter meget balansert og fint, støtter høyoppløste lydformater, og med multiromsfunksjon er den et svært fleksibelt produkt.
Det mangler litt futt og fart på film, og subwooferen er noe bakpå.
Les hele testen

B&W Panorama 2

Omsluttende lydbilde

Panorama 2 fra Bowers & Wilkins har ikke separat subwoofer, men gir overraskende fyldig bass og stor lyd.

Surroundeffekten på film imponerer, og dialogene har god fylde og substans. Musikk i stereo har fyldig nok bass for de fleste.
Mellombassen er litt svulstig, og overtonene er dempet. Filmopplevelsene blir dessuten tamme uten ekstern subwoofer.
Les hele testen

Canton DM 90.3

Sokkel på steroider

Testens eneste lydsokkel er Cantons kraftigste, og tar både film og musikk på blodig alvor.

Lyden er kraftig og engasjerende, man får godt inntrykk av surround på film, og musikk i stereo får frem dansefoten. Oppløsningen er god nok til at man tror på det man hører.
Lydsokkelen er noe klumpete og stor, og basseffektene på film kan nyte godt av en subwoofer.
Les hele testen

LG LAS950M (HS9)

Funksjonell men blodfattig

LGs lydplanke kan bygges ut i både multirom og full trådløs surround. Men lydkvaliteten er bare OK.

Trådløs nettverkstilkobling og multiromslyd åpner for mange muligheter, som å spille musikk i alle rom, bygge ut til full surround, og sende SMS til høyttaleren for å skru seg på.
Lyden er en nokså tam opplevelse, der intense scener flater ut, og inntrykk av surroundlyd er ikke på høyde med de beste. Vi hadde noen problemer med lyd via HDMI.
Les hele testen

Definitive Technology W Studio

Skuffende

Lydplanken fra Definitive Technology er del av en multiromsfamilie. Dessverre imponerer ikke lyden.

Lydplanken er enkel å koble opp, til tross for en lite lesbar skjermmeny. Multiromsfunksjoner og støtte for tapsfri Tidal HiFi strømmetjeneste trekker opp.
Lydkvaliteten er ikke god nok. Det låter ullent, og subwooferen integreres ikke skikkelig i lydbildet, slik at produktet ikke klarer å underholde.
Les hele testen

Vifa Stockholm

Trådløs musiker

Vifa Stockholm er en stor lydplanke som først og fremst fokuserer på trådløse musikkopplevelser, men som også funker til film.

Musikk gjengis med god fylde i bassen og en varm og fin lyd, uten behov for ekstern subwoofer. Brukervennligheten er god, denne kan alle bruke.
Det mangler litt dynamikk og krutt på film, hvor vi faktisk savner subwoofer.
Les hele testen

Bose SoundTouch 130

Brukervennlig men tam

Bose har en av de mest brukervennlige lydplankene, som dessuten har trådløs multiromsfunksjon. Men lyden er i tammeste laget.

Systemet er enkelt å koble opp, og det er vanskelig å gjøre feil i daglig bruk. Stort pluss for multiromsfunksjon.
Lyden er ganske tam, dialogene låter flatt, og vi liker ikke at surroundlydfunksjon alltid er på – også på musikk i stereo.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Lyd & Bilde