Det er ikke vanskelig å finne surroundhøyttalersystemer som gjør lydjobben mer enn tilfredsstillende. Det finnes en dullion gode høyttalerprodusenter. Men når kravene til interiøret står like sterkt som kravet til lydkvalitet, er utvalget langt snevrere. For det er liten tvil om at mindre er lekrere, og det å trylle frem et stort lydbilde fra bitte små høyttalere er slett ikke lett. Ikke minst setter det store krav til den separate basshøyttaleren (subwooferen), da den sammen med små høyttalere får en større jobb enn med store. Den må nemlig jobbe høyere opp i frekvensområdet, i tillegg til at den fremdeles skal gi overbevisende dypbass.
Man kan greit finne små høyttalersystemer til under 10.000 kroner som låter ganske bra. Men når både film og musikk skal gjengis med overbevisning, og det er gjerne et krav om du ikke ønsker to spesialiserte lydanlegg, er vår påstand at du bør over 15.000 kroner for å komme helt i mål.
Ulike priser
Vi tok utgangspunkt i 20.000 kroner da vi skulle kalle inn høyttalersystemer til denne testen. Det skulle v ise seg å være lettere sagt enn gjort. Noen systemer var langt dyrere, andre var billigere. Vi endte derfor opp med en lett blanding av høyttalersystemer, som rangerer fra 15.000 til langt over 20.000 kroner. Gjør du litt undersøkelser på ulike nettbutikker, kan det hende du kan finne enkelte systemer noe rimeligere.
Felles for alle systemene er at de kan monteres på veggen, eller plasseres på bordbraketter. Noen kan også monteres på egne gulvstativer. Størrelsen på systemene varierer noe, enkelte har en ganske stor subwoofer (MK Sound og Monitor Audio), mens andre har større flate på høyttalerne på bekostning av dybden (Kef, Definitive Technology). Men felles for alle er at de tar liten plass totalt sett, og forsvinner fint i omgivelsene.
Når man skal teste surroundhøyttalere, er det viktig at hjemmekinoforsterkeren gjør minst mulig med lyden. Til denne anledningen er derfor Onkyo TX-NR809 perfekt, da man på forhånd kan velge å kun justere avstander, lydnivå og delefrekvens. Dermed går det fort å kalibrere, slik at man enkelt kan koble frem og tilbake mellom systemene. Vi har i etterkant gått inn og finjustert avstander og delefrekvens ved hjelp av øret der det har vært nødvendig.Alle høyttalerne har vært testet med både film og musikk. På det musikalske programmet var rolig visesang, heftig rock og i tillegg typisk moderne popmusikk som med sin flate produksjon ikke setter så store krav til dynamikk, men heller til lav forvrengning. I tillegg har undertegnede testet med en hittil uutgitt CD han selv har vært med å skru lyden på, slik at det aldri er tvil om hvordan det bør låte.Film i surround har hovedsakelig vært ”The Dark Knight” på Blu-ray, en film med et dynamisk krevende lydspor.
Vi har jobbet med plassering av hvert høyttalersystem, for å finne optimal plassering. Spesielt for subwooferen, men innimellom har det også vært nødvendig å sette høyttalerne nærmere eller lenger unna veggen. Omtalen av systemene er basert på det maksimale vi har klart å få ut av dem.