KEF T301 & T-2 subwoofer

Flate høyttalere, flat lyd?

Mens flere av testdeltakerne er til dels store ”kasser” for veggmontering, er KEF T301 syltynne. Dette er valget for den designbevisste! Dessverre er lyden også i flateste laget…

KEF T301 & T-2 subwoofer 1

T-serien er KEFs bud på diskré hjemmekinohøyttalere, hvor hensikten har vært å matche syltynne LED-flatskjermer. Til dette formålet har de utviklet nye høyttalerelementer med en ekstremt lav profil. De ekstra flate bass- og diskantelementene er også med på å stive opp ”kabinettet”, som måler bare 35 millimeter i dybden. Høyttalerne leveres i både hvitt og svart, med matchende stoffdeksler.

Brukervennlighet
KEF T301 er et ganske imponerende stykke industridesign med flott og gjennomtenkt utførelse. Selve høyttaleren kan i prinsippet henges på veggen med bare en skrue, men kommer for sikkerhets skyld med en solid metallbrakett som gir bedre forankring til veggen. Det følger også med sokler for bordplassering om man skulle ønske dette. Høyttalerkablene fastmonteres med bitte små skruterminaler som strammes med medfølgende unbrakonøkkel.

Den matchende subwooferen T-2 har et 10” basselement i et ekstra kompakt, lukket kabinett og drives av en 250 W klasse D forsterker. Subens flate form gjør den velegnet for å plasseres tett inntil veggen sammen med høyttalerne.

Lydkvalitet
KEF-høyttalerne har vesentlig mindre slagvolum enn DLS Flatbox, og det hører man også på lyden, som har generelt mindre futt i mellomtoneregisteret enn den fyldige, varme klangen som svenskene byr på.  Stemmer og instrumenter som piano får betydelig mindre ”kropp” og tyngde i gjengivelsen.

Derimot har KEF T301 en hørbar mer distinkt diskantgjengivelse, som gjør at gitar og annet strengespill klinger friskere i toppoktavene. Gjengivelsen av overtoner kommer bedre frem hos KEF, men de blir altså betydelig slankere nedover i mellomtonen. I tillegg er det en begrensning for hvor høyt man kan spille før de låter hardt og anstrengt.

Høyttalere som dette er åpenbart laget for å brukes sammen med subwoofer, og T-2 bassenheten gjør en bra jobb, selv om den låter litt tammere enn den større suben til DLS. Bassen er rund og brukbart fyldig, men ikke like taktfast og stram, til tross for at den har et lukket kabinett. Dette gjør også at samspillet mellom bass og mellomtone/diskant ikke blir like sømløs. Når vi setter på Daft Punks funky ”Game of Love” høres det litt rotete ut, og høyttalersettet greier ikke vekke disko-foten til live i like stor grad som de andre systemene i testen. Det går imidlertid an å skvise ganske god lyd ut av KEF-høyttalerne dersom du har en surroundreceiver med god avstandsjustering og equalizer, hvor avvik i klangbalanse og timing lar seg korrigere. I så måte er nok også 5.1 utgaven av KEF-settet et bedre kjøp enn denne 2.1 løsningen.

Konklusjon
KEF T301 er de tynneste og billigste vegghøyttalerne i testen. Dessverre bærer lyden også et visst preg av dette, med en hørbart slankere og generelt tammere lyd enn de andre testdeltakerne. På den annen side er det få som kan konkurrere med KEFs slanke formfaktor. Dette er høyttalerne som bestilt for deg som vil ha et lydsystem med en mest mulig diskré fremtoning, og er villig til å gå litt på kompromiss med lydkvaliteten.

Les videre
Exit mobile version