Det er en kjent problemstilling for mange: Stua er ferdig innredet med sofa, møbler, TV og det hele. Nå vil du fylle rommet med deilige musikalske toner, men det er rett og slett ikke plass til høyttalerne som kreves. Plassen hvor den ene høyttaleren burde stå okkuperes av en svindyr, eksotisk potteplante, og bokhylla er full av, vel, bøker! Samboeren har nedlagt veto mot tykke høyttalerkabler på parkettgulvet, og det å skjære hull i gipsveggen kommer ikke på tale. Så hva gjør du?
Mange velger å montere vanlige høyttalere på en veggbrakett, som i og for seg ikke er noen dum løsning, men nå finnes det et enda bedre alternativ: Høyttalere som er beregnet spesielt for veggmontering. Slike finnes det etter hvert flere av, for i takt med stadig flatere TV-er har høyttalerprodusentene innsett behovet for slanke og flate høyttalere man kan henge ved siden av skjermen.
Veggpryd med godlyd
Veggmonterte høyttalere har tradisjonelt vært litt uglesett i hi-fi bransjen. Lyden fra høyttalerne påvirkes nemlig i stor grad av hvordan de er plassert, og veggplassering medfører en del akustiske utfordringer.
Lyden du hører fra stereoanlegget er en blanding av direkte lyd fra høyttaleren, så vel som reflektert lyd fra gulv, vegger og tak. I et typisk hi-fi oppsett vil du derfor ofte se at høyttalerne er trukket langt ut på stuegulvet. Dette gjøres for å redusere de tidlige refleksjonene og la lytteren høre mer av lyden fra høyttalerne.
Ved veggplassering er det vanskelig for ørene våre å skille den direkte og reflekterte lyden fra hverandre, samtidig som enkelte frekvenser forsterkes mer enn andre. Resultatet blir som regel en ganske hul, hard lyd med oppblåst, unøyaktig bass og pistrete overtoner.
Vegghøyttalere derimot, er akustisk optimalisert for en slik plassering. Ved å tilpasse klangbalansen i bass, mellomtone og diskant, samt å kontrollere spredningskarakteristikken, kan produsentene redusere ulempene ved veggplassering, og dra nytte av fordelene.
Fordeler og ulemper
Den åpenbare fordelen med vegghøyttalere er at de er plassbesparende og kompakte. De kan henges trygt utenfor rekkevidde for barn og dyr, og kabler kan trekkes delvis skjult i eller opp langs veggen.
Tro det eller ei, vegghøyttalere kan også ha lydmessige fordeler: Siden direkte og reflektert lyd vil nå ørene på nøyaktig samme tid, kan vegghøyttalerne ofte oppnå en veldig stram og kontant lyd med god timing og impulsrespons, så lenge konstruktøren har gjort ting riktig.
De fleste vegghøyttalere er lette å montere. Ofte er det nok å borre et par hull i veggen, og henge dem på en skrue. Bare sørg for at den er godt forankret og tåler vekten av høyttaleren, som kan variere fra et par kilo til over ti, avhengig av størrelse og antall høyttalerelementer.
Mangler dypbass
Ulempen med de mindre vegghøyttalerne er at de mangler skikkelig bassgjengivelse. De små kabinettene gir begrenset volum til å gjengi dype bassfrekvenser. Derfor bør små og flate vegghøyttalere som regel kombineres med en separat basshøyttaler, også kalt aktiv subwoofer.
Testen
Vi har samlet et knippe vegghøyttalere fra de mest fremtredende produsentene. Alle unntatt en er beregnet på å bruke sammen med en subwoofer for gi tilstrekkelig bassgjengivelse. Vi har derfor inkludert subwoofere der det har vært nødvendig. I denne testen er det bare testens dyreste høyttalere, System Audio Exact, som stiller til start uten drahjelp i bassregionen.