TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 6 høyttalersett til 10.000 kroner

Fetere kinolyd for pengene

Dropp subwooferen - og kjøp enda heftigere høyttalere.

Av / 04.04.14 - 10:22
6 høyttalersett til 10.000 kroner

Hvis du ønsker de absolutt beste lydopplevelsene, kan du tjene mye på å droppe subwooferen og heller legge pengene i større og bedre høyttalere. Da får du i pose og sekk – god lyd både på musikk og film!

For mange er ti tusen kroner smertegrensen for høyttalerkjøp til hjemmekinoen. Tross alt trenger man Blu-ray-spiller og surroundreceiver i tillegg. Utvalget av høyttalere er stort, men det blir gjerne til at man må lete blant mindre systemer, av typen subwoofer-/sattelitthøyttalerløsninger.

Slike små systemer er vel og bra til film. Men selv om subwooferen gir tøffe effekter, har gjerne de øvrige høyttalerne begrenset med lydtrykk. Musikk funker ofte dårligere, fordi subwooferen og høyttalerne ikke klarer å overlappe hverandre ordentlig i overgangen. Da kan musikken fort bli til mer irritasjon enn inspirasjon.

Derfor kan det lønne seg å tenke annerledes. Ved å dropper hele subwooferen får man råd til større og bedre høyttalere. Gulvhøyttalere i front gir mer massiv lyd på musikk i stereo. En større senterhøyttaler tilfører dialoger mer fylde på film, og man skal heller ikke undervurdere viktigheten av bakhøyttalere av litt størrelse. En større høyttalerpakke av kvalitet gir rett og slett bedre og tøffere opplevelser.

Kjøp subwoofer senere
Det er ikke dermed sagt at du ikke vil ønske deg en subwoofer senere, med enda kraftigere gjengivelse av de heftigste basseffektene på film og musikk i surround. Men det kan du ta neste gang du har råd. Vit da at subwooferen ikke trenger å være av samme merke som de øvrige høyttalerne. Det finnes flere produsenter som er spesialisert på subwoofere, blant annet SVS, REL og Velodyne.

Annonse

6 konkurrenter
I denne testen har vi funnet seks systemer, alle basert på gulvstående fronthøyttalere, og med senter- og bakhøyttalere fra samme høyttalerserie.

Fire av systemene koster rundt 10.000 kroner, og konkurrerer om tittelen ”Best i test”. To av disse benytter horndiskanter for en mer energisk og effektiv gjengivelse av lydbildet, som spesielt kan være en fordel på film. Dette gjelder Cerwin-Vega og Klipsch, mens Q Acoustics og Tannoy benytter vanlig domediskant.

Vi har i tillegg tatt med to billigere høyttalersystemer, i håp om å finne en joker som kan stikke av med tittelen ”Beste kjøp”. Argon og Dynavoice er begge kjent for høy kvalitet til lav kost, og det er ikke utenkelig at de kan mestre tett opp mot resten, tross sin lave pris.

Slik testet vi
Alle høyttalerpakkene er testet med et variert utvalg av musikk i stereo, i tillegg til høyoppløst musikk i surround, samt filmen The Bourne Legacy på Blu-ray. Kilden var high-end-spilleren Electrocompaniet EMP 2 koblet til den påkostede, men på ingen måte ”overkill” surroundreceiveren Onkyo TX-NR929. Fordelen med dette er at den kan gjøre rask autojustering av forsinkelse, lydnivå og delefrekvens, uten å stille noen som helst form for EQ, slik at det er utelukkende høyttalerne vi hører på.

Receiveren er satt til å sende full frekvensrekkevidde til alle høyttalerne. Men vi har faktisk også brukt en subwoofer i surround, for å vite hvordan høyttalerne yter i et optimalt oppsett. For å gi alle like godt utgangspunkt, har vi brukt samme subwoofer til alle. Valget falt på vår egen referanse, Procella P15, en high-end-subwoofer med to hardtslående 15-tommere, som er lynrask uten egen klangsignatur, og som dermed lar høyttalerne få blomstre helt på egenhånd, bare uten å måtte håndtere LFE-kanalen.

Klipsch Reference 5.0

God som gull

Enten det er action, drama, jazz eller rock som står på menyen, trår du ikke feil med Klipsch.

Høyttalerne gjør overraskende mye ut av seg. Både musikk og film gjengis med stor fysikk. Responsen er meget hurtig, slik at trommer og geværskudd smeller hardt og raskt. Tonene henger godt sammen, og blåseinstrumenter er spesielt imponerende.
Senterhøyttaleren går ikke veldig dypt i bassregisteret. Storebror RC-52 II kan med fordel vurderes.
Les hele testen

Q Acoustics 2000i 5.0

Hvitkledde riddere

Engelske Q Acoustics har satt seg som mål å være et av de beste høyttalermerkene i forhold til pris. Høye ambisjoner, men konseptet ser ut til å fungere!

Høyttalerne fra Q Acoustics har en flott design, skikkelig byggekvalitet og ikke minst en veldig imponerende lydgjengivelse med massevis av detaljer, åpen og klar stemmegjengivelse og fyldig bass.
De siviliserte engelskmennene låter utmerket på musikk, men kan i noen tilfeller bli litt forsiktige i de tøffeste filmsekvensene.
Les hele testen

Cerwin-Vega XLS 5.0

Bassbrølet

Skal du spille høyt, er det Cerwin-Vega som gjelder. Men film og musikk trenger også andre kvaliteter.

Gitt en kraftig nok forsterker kan disse høyttalerne spille høyt, med en bass som kjennes fysisk på kroppen.
Her er verken overtoner eller undertoner. Ikke så mye mellomtoner heller, når sant skal sies. Høyttalerne har et ganske monotont bassregister, og åpner seg aldri på verken film eller musikk.
Les hele testen

Tannoy Mercury 5.0

Mer musikalsk enn macho

Mercury-serien fra Tannoy er blant våre absolutte budsjettfavoritter i stereo, men er de tøffe nok til å engasjere i hjemmekinoen?

Tannoy-høyttalerne leverer et stort og fyldig lydbilde, med fint fokus og meget fin detaljoppløsning. Klangbalansen er varm og gjør at disse høyttalerne egner seg bra til variert musikk.
Mercury-settet mangler litt råskap og lykkes ikke helt i å få nakkehårene til å reise seg når det virkelig gjelder. Det finnes utfordrere med enda mer energi, dynamikk og detaljer, som totalt sett gir mer engasjerende filmlyd.
Les hele testen

Dynavoice Challenger 5.0

DYNAMIKK til innbruddspris

Vil du ha en fet hjemmekino uten å ribbe kontoen? Dynavoice har en potent høyttalerpakke til halve prisen av konkurrentene…

Her får du store og kraftige høyttalere med skikkelig tyngde i bassen og evnen til å smelle høyt til når filmeffektene krever det.
Størrelsen og slagkraften går litt på bekostning av presisjonen. Bassen er ikke alltid like taktfast, og de minste detaljene uteblir. Til gjengjeld er dette en pakke som gir svært mye lyd for pengene.
Les hele testen

Argon 6000 5.0

Billig på alle måter

”Hør alt for halve prisen,” loves det fra testens billigste høyttalersett. Det er ikke helt sant.

Argon gir en følelse av hvor mye mer man får ved å droppe de minste subwoofer-/satellitthøyttalersystemene og komplette surroundanlegg i plast. Større og mer massiv lyd som fyller rommet mer.
Dessverre kommer ikke overtonene godt nok frem, slik at lydbildet blir litt innestengt. Det låter også rotete i bassen, og utseendet er heller uinspirerende.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Lyd & Bilde