Det er allerede opplest og vedtatt at lydplanker er den enkleste veien til bedre TV-lyd. Men akkurat som alt annet kommer de i en mengde ulike fasonger, størrelser, pris- og kvalitetsklasser. Så hva skal en stakkar velge?
Som vanlig gjelder det å tenke gjennom ditt eget behov og bruksområde, og deretter velge riktig verktøy til jobben. Den nette, lille TV-en på kjøkkenet trenger ikke like heftig lyd som storskjermen i kjellerstua. Det gjelder å velge en lydplanke som står i stil med TV-en, både størrelses- og ytelsesmessig.
Premium-segmentet
Denne gangen tar vi for oss et bredt felt av ferske lydplanker i premium-klassen. Dette er modellene for deg som stiller høyere krav til lydkvalitet. Enten det skal være en liten lydplanke med kompakt fasong, eller et digert beist. I denne testen er utvalget bredt.
Lydplankene i denne klassen har gjerne høyere kvalitet på høyttalerelementene, flere kanaler, mer forsterkerkraft og mer avansert prosessering som best mulig syr sammen lyden til en større helhet.
Om Dolby Atmos og DTS:X
Støtte for Dolby Atmos har vi satt som et krav, ettersom dette på sitt beste gir en fantastisk romfølelse, med både høyde og dybde i lydbildet. Noen lydplanker støtter også DTS:X, som er et nært identisk – men ikke kompatibelt – lydformat.
Selv om DTS:X har grei støtte på Blu-ray-utgivelser, har det frem til nå glimret med sitt fravær på strømmetjenester. Men Disney+ har begynt å få litt utvalg, og DTS:X brukes som lydspor på såkalte IMAX Enhanced-utgivelser.
Kvalitet!
Fellesnevneren i denne testen er at vi søker kvalitet. Den beste ytelsen til pengene. Selv der hvor lydplankene ikke har de fysiske forutsetningene til å dundre løs med lydnivåer fra kinosalen, skal det låte bra. En lyd som gir en skikkelig TV- og filmopplevelse, og som dessuten kan brukes til musikk, uten at lydbildet faller sammen. Dette krever god kvalitet hele veien, og dessuten en brukervennlighet som alle i familien føler seg komfortable med.
Trenger du subwoofer?
Alle lydplankene i denne testen har til felles at subwoofer enten følger med, eller kan kjøpes løst. Og siden bass er en viktig del av opplevelsen, anbefaler vi på det sterkeste å pare lydplanken med en sub. Og om du ikke ønsker subwoofer med én gang, er det veldig kjekt å kunne oppgradere på senere tidspunkt.