En aktiv høyttaler er kort og godt en høyttaler med innebygd forsterker. Den gjør det mulig å koble lydkildene dine rett i høyttalerne uten behov for noen separat forsterker. Du kan spare både penger og bokser – og ikke bare det, lyden blir sannsynligvis også bedre fordi alle delene er skreddersydd for hverandre.
De aktive høyttalerne egner seg ypperlig som ”høyttaleranlegg” for små trådløse enheter som Sonos, Logitech Squeezebox eller Apple Airport Express. I proff- og studiobransjen har man sverget til aktive høyttalere i årevis, men det er først de seneste årene de har blitt populære til hjemmebruk.
Direkte innsprøytning
Det er mange fordeler ved å bygge forsterkeren inn i høyttalerne, og den største er at man da kan erstatte det tradisjonelle passive delefilteret med et elektronisk delefilter i forkant av forsterkerne. Med separat forsterker til bass og diskant slipper lydsignalet å måtte gå gjennom metervis med kobbertråd, spoler og kondensatorer, og tar heller snarveien rett inn i høyttalerelementet.
En annen fordel med aktive høyttalere er at man unngår forstyrrelser mellom høyttalerelementene. Et passivt delefilter består av spoler som produserer elektromagnetiske felt. Hver av spolene vil påvirkes av magnetfeltet fra andre spoler i delefilteret, som kan forplante seg i form av ”crosstalk” eller lydlekkasje mellom høyttalerelementene. Dette kan du lett teste selv: Sett på et spor med kun bass i seg, og du vil kunne høre støy fra diskantelementet. Dette er et av de største problemene med passive delefilter. Med aktive delefilter unngår man denne negative påvirkningen fordi frekvensdelingen skjer elektronisk i forkant av forsterkerne. Og er grunnen til at vi generelt opplever “renere” lyd fra aktive høyttalere.
Dypere bassgjengivelse
Et elektroniske delefilteret gir også andre muligheter, som å finjustere høyttalerens klangbalanse. Man kan for eksempel øke nivået i dypbassen uten at det får ringvirkninger oppover i mellomtone og diskant. Aktive høyttalere har ofte dypere og kraftigere bass enn tilsvarende store passive høyttalere, i tillegg til at de kan spille høyere og renere.
Testen
Vi har sett nærmere på fem aktive høyttalerløsninger der prisen spenner fra 4-12.000 kroner. Hensikten er å gi et overblikk av nye aktive løsninger på markedet. Deltakerne bruker til dels forskjellige tekniske løsninger. Noen av høyttalerne har innebygde D/A konvertere, mens andre krever at du kobler til en analog lydkilde med egen volumkontroll. Flere av høyttalerne i testen støtter også trådløs lydoverføring, enten innebygd eller ved hjelp av USB-adapter.
I denne testen har hovedsaklig tatt for oss det vi regner som fullaktive hi-fi høyttalere, med doble forsterkere og innebygde delefilter i hver av høyttalerne. Vi har bevisst styrt unna semi-aktive høyttalere der elektronikken sitter i den ene høyttaleren, med en høyttalerkabel over til den andre. Dette er en ”halvveis” løsning, som kun gir de praktiske, og ikke de lydmessige fordelene med aktiv drift.
De utallige tilkoblingsmulighetene kan også by på problemer: Her blir det lett mange ledninger om du vil koble til flere lydkilder samtidig. Hvis du vil benytte digitalinngangene må du dessuten viderekoble signalet med ekstra digitalkabel mellom høyttalerne. Legg til doble strømledninger, og det blir lett kabelkaos om du ikke holder tunga rett i munnen når du installerer dem. Trådløse høyttalere som f. eks Dynaudio Xeo 3 har absolutt sin sjarm…
Fordeler med aktive høyttalere
- Forsterker og høyttalere kan matches bedre lydmessig
- Mer effektiv drift gjennom aktivt delefilter
- Generelt bedre lydkvalitet enn tilsvarende passive høyttalere
Ulemper med aktive høyttalere
- Forsterkerdelen kan ikke oppgraderes
- Flere ledninger (signal+strøm)
- Høyere varmeutvikling og vekt/plassbehov
PC/Mac
iPod-dock
Apple Airport Express
USB DAC
Sonos
Logitech Squeezebox
Hi-Fi forsterker med pre out