Vi som liker å sitte sent oppe og se på film eller å lytte til musikk blir lett upopulære blant naboene. Man kan jo dra ned på volumet, men det ødelegger jo mye av kosen. Altså er hodetelefoner den åpenbare løsningen på problemet. Men enda flere ledninger over gulvet vil man gjerne være foruten, og her kommer selvfølgelig det trådløse inn som en venn i nøden.
Trådløse hodetelefoner er dessuten ikke bare et estetisk spørsmål. Pensjonister kan se på TV på hvilket volum de vil uten å snuble i en ledning og risikere et brudd på lårhalsen. Det er også en høydare når man ikke vil sitte stille og lytte til musikken. Det gjør rengjøringen litt morsommere med favorittlåtene i øret uten å måtte overdøve støvsugeren. Eller hvorfor ikke ta med hodetelefonene ut på balkongen eller til og med på badet.
Analogt eller digitalt
Tidligere hadde vi to trådløse teknikker for hodetelefoner. Enten kjørte man med infrarødt lys, noe som ga en ganske bra lyd, men krevde fri sikt mellom senderen og mottakeren. Eller man benyttet helt enkelt radio, eller RF som benevnelsen er på kartongen. Det gir en utmerket rekkevidde og fungerer til og med gjennom et par vegger. Ulempen er at det nesten er umulig å få et rent signal. Støy og forstyrrelser er mer regel enn unntak. Når har det imidlertid kommet en ny løsning som selvfølgelig er digital. Man sender fortsatt med radio, men ligger på GHz-frekvenser i stedet for MHz. Fordelen er at man kan få en utmerket lydkvalitet, dog på en viss bekostning av rekkevidden. Noen rapporterer også at de får forstyrrelser fra trådløse nettverk ettersom de benytter samme frekvenser. Det virker imidlertid å variere med hvilken utrustningen som benyttes, og hvor den er plassert. Er man urolig kan det være bra å sjekke at man har åpent kjøp slik at man kan returnere hodetelefonene dersom det blir et problem.
En ennå mer åpenbar forskjell er at det enn så lenge er en ganske stor prisforskjell mellom analoge og digitale hodetelefoner. Det er forklaringen på at det finnes så mange gamle analoge modeller i butikkene. Produsentene fortsetter helt enkelt å selge disse så lenge det går inntil man har lykkes med å få ned prisene på de digitale. Enn så lenge koster det dessverre å få god trådløs lyd.
Vi ba produsentene om deres aktuelle modeller av trådløse hodetelefoner. Vi satte imidlertid en prisgrense på drøye 1.500 kroner. Dessverre er mange modeller ute i butikkene gamle og som bare selges til lageret er tomt. Det gjorde at produsenter som AKG, Beyerdynamic og Koss valgte å avstå.Hodetelefonene ble koblet til en forsterker, og vi lyttet på en mengde musikkstilarter fra CD-innspillinger av god kvalitet. Vi testet også radio- og TV-sendinger for å høre hvordan talekvaliteten ble. Foruten lydkvaliteten var håndteringen viktig for karakteren, spesielt hvor lette telefonene var å lade. Vi bedømte også byggkvaliteten da hodetelefoner ofte blir litt uforsiktig behandlet. Dessuten satte vi karakter på hvor behagelige de var å ha på. Til slutt satte vi en totalkarakter hvor også prisen ble tatt med i betraktning.