Bowers & Wilkins kom relativt sent til bords med sine helt trådløse ørepropper. Men de gjorde veldig mye rett med toppmodellen Pi7 og den forbedrede Pi7 S2. Selv fant jeg ikke så mye å utsette på noen av dem, bortsett fra talekvalitet under samtaler, som var så som så.
Nå er det nye flaggskipet Pi8 her, hvor produsenten har lyttet til sine kunder for å utbedre svakheter med tidligere modeller.
Forbedret passform
Selv hadde jeg ingen problemer med passformen på forgjengerne, men flere hadde klaget over at de var litt klumpete og med et balansepunkt som gjorde at de føltes tyngende. Og jeg må innrømme at de nye øreproppene sitter bedre i ørene enn forgjengerne. Vekten er den samme, 7 gram per ørepropp, men de har nå et mer balansert tyngdepunkt. I mine ører sitter de som støpt med øreputene av medium størrelse, men det følger også med større og mindre puter i esken.
Smart ladeetui
Ladeetuiet er veldig smart, og en videreutvikling fra etuiet B&W først introduserte med Pi7. Det kan nemlig både brukes som USB-DAC når det er koblet til en datamaskin, og det har en analog inngang som kan gjøre om signalet til digitalt. Her kan du koble inn en hvilken som helst analog lydkilde, for eksempel hodetelefonutgangen på et fly. Da sendes lyden trådløst til øreproppene. Genialt!
Dessverre mangler Pi8 Auracast-støtte, som JBL Tour Pro 3 har. Dette er en ny Bluetooth-funksjon som lar deg kringkaste til mange lydenheter samtidig. Ikke bare støtter Tour Pro 3 Auracast, men etuiet fungerer også som en kringkaster. Det virker JBL å være alene om så langt.
God støydemping
Støydempingen i Pi8 fungerer bra. Jeg vil si den er på nivå med Sony WF-1000XM5 når jeg spiller støy fra høyttalerne på kontoret. Utendørs er det mer hørbar susing i Pi8, men ikke plagsomt mye. Nesten alle ørepropper har litt mer susing enn større hodetelefoner, det har nok noe med hva slags elektronikk og mikrofoner man får plass til i noe så smått.
Omgivelseslyd (B&W kaller det by-pass) fungerer som den skal, og slipper alle lyder tydelig gjennom. Enkelte konkurrenter kan bruke både omgivelseslyd og støydemping samtidig, den funksjonen mangler her.
Musikklyd i toppklassen
Bowers & Wilkins Pi8 støtter de beste lydkodekene, inkludert aptX Lossless (vises som aptX Adaptive på mobilen), som på utvalgte mobiler gir ekte CD-kvalitet over Bluetooth.
Øreproppene låter bedre enn både Sony WF-1000XM5 og JBL Tour Pro 3 i nøytral innstilling. Lyden er mer veloppløst, med en herlig og fyldig bass, og luftige – men ikke overkrispe – overtoner. Det låter skikkelig «hi-fi».
Mellomtonen er litt tilbaketrukket fra fabrikk, men heldigvis har B&W endelig inkludert en fem-bånds EQ. Her kan man justere «lav», «lav mid», «mid», «høy mid» og «høy». Ved å dra opp litt i midten og ved «lav mid» og «høy mid», får jeg den deilige B&W-lyden, bare med litt mer aggresjon og dynamikk.
Adrianne Lenkers Sadness As A Gift viser hvor godt Pi8 håndterer akustisk musikk. Den analoge innspillingen kommer til sin rett gjennom den varme, naturlige gjengivelsen. Den rå vokalen og fiolinspillet fremstår med en nærhet som få andre ørepropper makter.
Pearl Jams Dark Matter viser at Pi8 også takler heftig rock. De brutale trommefillene og massive gitarakkordene fyller lydbildet uten å miste kontrollen. Selv om ikke bassgjengivelsen er den dypeste på dette opptaket, viser Pi8 seg frem med god presisjon og god separasjon mellom instrumentene.
Caroline Polachek sin stemme på Charli XCX-låta Everything Is Romantic er luftig og tilstedeværende, mens den pulserende basstromma viser hvor godt Pi8 håndterer kraftige rytmer uten å slippe fokus på de delikate vokalene. Alt pakket inn i et stort og altoppslukende synthlandskap. Fabelaktig.
Brukervennlig
Det er enkelt å forholde seg til Pi8. Etter at EQ-en er stilt inn, trenger du nesten ikke tenke på appen igjen. Start og pause eller hopp i musikken direkte på øreproppene. Man må riktignok åpne appen for å velge mellom støydemping, omgivelse eller ingenting. Og du kan, hvis du vil, bruke grensesnittet i appen til å spille og strømme musikk.
Andre produkter har mer avanserte apper med flere funksjoner, men jeg foretrekker enkeltheten til Pi8. Her får du førsteklasses lyd uten å måtte være tekniker.
Batteritiden er middels god, med 6,5 timer på én lading med støydemping aktivert. Ladeetuiet gir ytterligere 13,5 timer med brukstid. Helt greit, men det finnes mer utholdende ørepropper.