Høsten er her, og med årstidskiftet kommer også sykdommene på rekke og rad. Og hva er vel verre enn å ligge og hoste og harke i sengen, og knaske hodepinetabletter og halspastiller, mens alt man ønsker er en god natts søvn? Jo, det skal jeg si deg: nemlig å ligge ved siden av et menneske som hoster og harker, og vrir og ynker seg. Legg til en fem måneder gammel baby i samme dobbeltseng – selvsagt er også han syk – og ei jente på to og et halvt i rommet ved siden av som maser og kjaser og gjør en overbevist om at babycallen er oppfunnet av en sadistisk jævel. Velkommen til mitt liv.
Timingen for lanseringen av Bose sitt nye produkt kunne ikke vært bedre for min del. Noise-masking sleepbuds, som de heter, men som jeg herfra kun vil omtale som Sleepbuds, er et konsept like merkelig som det er interessant. Dette er et par helt trådløse ørepropper, men de spiller ikke musikk. I stedet spiller de, via en mobilapp, søvndyssende lyder. Det er med andre ord støymaskerende ørepropper og ikke støykansellerende, som fjerner støy elektronisk med motfase. Det i seg selv er interessant, da Bose er berømt for sistnevnte.
Hva er støymaskering?
Konseptet med støymaskering er ikke noe nytt, og spesielt i USA blir det mye brukt i åpne kontorlandskap. Da i form av høyttalere som spiller avslappende lyder, som fuglekvitter, rasling i løv, eller andre lyder som tar oppmerksomheten bort fra en stressende og masete arbeidsplass.
I USA har det dessuten blitt ganske populært med støymaskerende høyttalere på soverommet. Dette for å ta oppmerksomheten bort fra snorking og andre ulyder. Det er dette markedet Bose vil inn i, med sine Sleepbuds ørepropper.
Og det synes logisk å erstatte en stor og klumpete høyttaler med et par ørepropper. Ikke minst for folk som deler rom, dersom det kun er én person som ønsker slike lyder, eller man ikke er enige om lydnivået høyttaleren skal stilles til. Med ørepropper er opplevelsen fullstendig personlig.
10 lyder
Sleepbuds lar deg velge blant ti innebygde natur- og maskinlyder, og øreproppene har en batterikapasitet på 16 timer sammenhengende. Velger du at øreproppene skal spille lyd gjennom natten, er det nok til ganske nøyaktig to netter. Det oppladbare bæreetuiet som følger med gir en ekstra lading, og du har altså fire netters søvn før du trenger en stikkontakt. Setter du dem kun til innsovning, for eksempel en time, så får du vesentlig flere netter.
Knøttsmå
Sleepbuds er bittesmå, og veier så godt som ingenting. De bygger ikke ut fra øret i det hele tatt, så man kan ligge sidelengs på puten uten at de trykker i øret. I pakken finner man øreputer av silikon i tre størrelser, og det samme antallet silikonvinger som skal festes innunder fremre ørekant. Disse er viktige, da de gjør at proppene ikke faller ut om natten.
Ladeetuiet lader for øvrig med mikro USB og ikke USB-C. Ikke superviktig, men det gjør at man ikke får hurtigladet. Fullading tar inntil åtte timer.
Sleepbuds i bruk
Tiden har kommet for å endelig få seg en god natts søvn! Proppene går lett inn i øret, og etter jeg har satt dem inn merker jeg knapt at de er der. Dette er glatt de mest komfortable øreproppene jeg har hatt i ørene mine! Bose Sleep-appen lastes ned til min iPhone, og jeg er klar. Jeg lander på lyden av bølgeslag, men man kan også velge regn, flykabin, foss, leirbål og så videre. Lydnivå justeres med en virtuell glidespak (det er smart å sette lydnivået et sted hvor man fortsatt kan høre verden utenfra), og jeg velger to timers innsovning – og dessuten alarm klokken sju. Ikke at jeg kommer til å trenge det, da jentungen aldri vekker meg senere enn seks om morgenen …
Selve innsovningen går ganske bra. Harkingen til kona overdøves fint, det samme gjør klagingen fra babyen. At hun innimellom river av meg dyna i søvne er Bose tilgitt for ikke å få hjulpet med. Oppmerksomheten går derimot over på min egen pusting, som jeg nå hører innenfra hodet. De tette silikonproppene gjør at det nesten føles som om ørene er under vann, og det oppstår tunge basslyder for hvert svelg. Som med vanlige musikkpropper når man ikke spiller musikk. Jeg ligger og tenker at Bose nok kunne valgt et annet materiale, da man ikke er avhengig av at proppene skal være helt forseglet. Skumgummi, kanskje? Etter hvert sovner jeg.
Jeg sover lett i løpet av natten, og våkner flere ganger. Omgivelsene rundt har noe av skylda, men proppene gjør også sitt. Silikonproppene puster som kjent ikke, og jeg har blitt klam i øregangene. Basslydene fra gnissing og svelging gjør også sitt.
Neste natt har jeg på lyd gjennom hele søvnen. Jeg sovner greit, men også denne natten sover jeg lett. Jeg tar ut øreproppene midt på natten, og et lettelsens sukk går gjennom meg. Jeg kan høre vanlig igjen, og ørene får luft.
Konklusjon
Bose noise-masking sleepbuds kan gjøre det enklere å sovne inn. De kansellerer ikke støy, men maskerer den med søvndyssende lyder.
Siden alle mennesker er individer, funker ikke støymaskering for alle, og det er individuelt om Sleepbuds vil gi en bedre søvn eller ikke. Om du er blant de som spiller søvnlyder fra mobiltelefonen på nattbordet når du sover, kan de være midt i blinken.
Sleepbuds funker etter hensikten. Vårt ankepunkt, bortsett fra prisen, er at vi ønsker andre materialvalg enn silikon til øreputer. Gjerne skumgummi, eller noe annet som gjør at øregangen ikke blir forseglet så man hører bassen fra sine egne indre organer.