8 rimelige trådløse ørepropper 2023

Best lyd for pengene – rett i øret

Kutt kabelen – ikke lyden! Vi søker de beste øreproppene til deg som er på sparer'n.

Gruppetest ørepropper SPREAD

Det er ikke noe gøy med kabelkluss, og nå kan vi gledelig konstatere at det ikke lenger koster flere tusenlapper å få god lyd fra helt trådløse ørepropper.

Takket være ny og moderne Bluetooth-teknologi har trådløs forbindelse blitt god, og energiforbruket lavere. Resultatet er lengre batterilevetid.

Økt batteritid, hurtigere lading

Typisk spilletid på én opplading har økt fra 2-3 timer for få år siden, til 5-10 timer i dag. Dette er fra øreproppene alene, mens bæreetuiet med sitt innebygde batteri ofte gir 2-3 ekstra oppladinger. Bare ved å ligge i lommen.

Dagens ørepropper lader også raskere enn før. Noen av dem gir nå full lading fra 0 til 100 prosent på under to timer, hvor de for få år siden brukte opp mot 8-10 timer. Med hurtiglading får du en time eller to med avspilling etter bare noen små minutters lading.

Det er likevel noen ting man må finne ut av, når man skal handle billige trådløse ørepropper, for å forsikre seg om at kvaliteten er god nok til at ikke affæren skal ende opp som spill av både tid og penger.

Støydempende ørepropper kan være meget kjekt å ha. Foto: AI-generert / Geir Gråbein Nordby

Støydemping eller ikke?

De beste trådløse øreproppene koster fra rundt 3000 kroner og oppover. Her ønsker vi derimot å se hva man får til rundt tusenlappen, og til og med noe nedover.

De billigste øreproppene gir best lyd for pengene ved å droppe aktiv støykansellering. I denne testen har da heller ikke alle dette. Men noen har det, og attpåtil med helt greit resultat. Så ingen regel uten unntak der heller.

Støydemping og dessuten omgivelseslyd, som i stedet lar deg høre hva som foregår på utsiden, er unektelig kjekt å ha. Det er likevel ingen vital funksjon, og vi har null problemer med at produsentene dropper disse funksjonene for å få ned prisen. Da går i stedet mesteparten av budsjettet til det viktigste: lydkvaliteten.

Les også Ikke dra på ferie uten en av disse hodetelefonene Musikk er viktig hele året, men spesielt om sommeren er hodetelefoner et must. Her er våre favoritter med støykansellering.

Kodeker

Vi har nå begynt å se lydforbedrende kodeker som aptX og AAC i de lavere prisklassene, og det liker vi. Det gir nemlig mye bedre Bluetooth-lyd enn standardkodeken SBC, som ligger innbakt i Bluetooth-protokollen. Nå er denne i ferd med å gradvis bli erstattet av LC3, som gjør det mulig å kringkaste lyd fra mobilen til flere hodetelefoner eller ørepropper samtidig. Hvorvidt det vil låte noe bedre enn SBC, gjenstår å se. I denne testen er det bare én modell som har denne kodeken, nemlig EarFun Air Pro 3.

Vanntett? Ja, takk! Foto: Earfun

Trådløse ørepropper sikret mot vann

Selv om ingen av øreproppene i denne testen er spesifikt ment for trening, er alle bortsett fra Jays t-Five Plus merket med minimum IPX4. Det gjør dem sikret mot vannsprut, slik at du kan bruke dem i litt regnvær uten å være redd for at de går i stykker. Planlegger du lange svetteøkter, bør du se etter minst IPX5 eller IP55, som tåler vedvarende fuktighet (IP55 tåler også støv, og er bedre egnet mot saltvann og dermed også svette).

Testkriterier

Som alltid teller lydkvaliteten på musikk mest, men vi vil også finne ut hvor godt stemmen bærer gjennom under mobilsamtaler og videokonferanser. Batteritid er viktig, og vi vil selvsagt berømme produsenter som stapper inn ekstrafunksjoner, dersom det ikke går nevneverdig utover lydkvaliteten.

De fleste trådløse ørepropper i dag har berøringsfunksjoner som kan styre musikk og samtaler, men disse er ofte knotete og sjeldent brukt, og ikke noe journalisten legger spesielt vekt på. Derimot kan det være kjekt når man skal skru av og på støydemping eller omgivelseslyd, dersom proppene har dette. Stemmestyring er også fint, men forvent i stor grad å ta frem mobilen når du skal styre noe.

Hva passform angår, er det viktig, men også veldig individuell. Som alltid en utfordring å vurdere i noen særlig grad.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Klikk her for spillelisten vi brukte i testen (Tidal)

Les videre
Exit mobile version