8 Hodetelefoner med støydemping

Ut med støyen inn med lyden

Visst er det deilig å kunne sitte og lytte på musikk i fred og ro på toget eller under flyturen uten å bli forstyrret av en masse irriterende lyder utenifra. Hodetelefon med støydemping er løsningen, og du behøver ikke å bli ruinert i prosessen.

8 Hodetelefoner med støydemping 1

Da støyreduksjonsteknikken kom for et par tiår siden var den dedikert til militæret og piloter, og teknikken var aldeles for dyr for oss vanlig dødelige. I dag er situasjonen en helt annen, og selv om det fortsatt er slik at du må ut med et antall tusenlapper om du vil ha riktig bra lyd sammen med super aktiv støydemping, finnes det mindre kostbare alternativer om du kan tenke deg å redusere litt på både lyd- og støyreduseringskvalitet. I denne testen har jeg satt et budsjett på maks 2.000 kroner.

Det finnes naturligvis en mengde fordeler med hodetelefoner med støydemping, en av de største gevinstene er for dine ører, da du ikke behøver å utsette de for et veldig høyt volum for å kunne tilgodegjøre hele det musikalske spektret i den musikken du har på din spiller. Selv om man kan fleipe med at det iblant kan være bra å ”høre det man vil høre”, fremfor alt når det gjelder beskjeder om å sette inn i oppvaskmaskinen, støvsuge, rydde eller ringe svigermor, men det går ikke å overse at hørselen påvirkes negativt av høy lyd rett inn i øret, og at det faktisk er ganske upraktisk med hørselsskader.

Forskjellige teknikker
Man kan si at det finnes to ulike typer av støydemping, den enkelte, og billigste, er hodetelefoner med meget tettsittende øreklokker eller propper, som arbeider med meget lydabsorberende materiale som på så måte stenger ute den lyden som kommer utenifra. Denne teknikken er effektiv mot lyd med høy frekvens, men det lagfrekvente bulder fra flymotorer, tog- eller bilstøy glir lett gjennom.

De hodetelefonene jeg har valgt å teste, de med aktiv støydemping, fungerer på en helt annen måte. Forenklet kan man forklare det ved å si at øreklokkene (eller proppene) er utstyrt med mikrofoner som fanger opp den forstyrrende lyden som kommer utenifra (bulder, støy osv.) og beregner deretter frekvensene på den lyden som kommer utenifra og produserer en ”motlyd” til dette. Motlyden sendes så ut sammen med musikken og slår på denne måten ut de forstyrrende frekvensene. Om du tar på deg et par hodetelefoner og aktiverer støydempingen uten å ha musikk på kan du høre motlyden som en lett brus. For at støydempingen skal fungerer trenger man en strømkilde, og et AAA-batteri er hva disse hodetelefonne krever. Felles for alle hodetelefonene er at du kan bruke de som ”vanlige” hodetelefoner, selv om batteriet har tatt slutt – med varierende resultat….

Slik testet vi
Som bestilt til denne testen skulle jeg avsted på en liten tur som krevde transport med både buss, tog og bil. Til tross for at det krevde litt ekstra bagasje fikk alle hodetelefonene følge med på turen (hva gjør man ikke for jobben), og min iPhone som fra tidligere er full av Takida, Jay Smith og Lynyrd Skynyrd fikk også et påfyll av deler fra Vivaldis fire årstider samt rolig meditativ musikk med tonevekt på akustiske gitarer, panfløyte og rørklokker.

Da jeg satte karakter på lydkvaliteten har jeg valgt å legge størst fokus med lyden med støydempingen påslått, da det tross alt er den funksjonen som er hovedmålet med denne testen.

Les videre
Exit mobile version