Helt trådløse ørepropper er den ferskeste kategorien blant hodetelefoner, men også den bestselgende. Alle vil ha helt trådløst!
Hvis vi ser bort fra den åpenbare ulempen – nemlig at det er dobbelt så lett å miste minst én ørepropp, som hvis de to hang sammen – så er fordelene flere.
For det første slipper du kabelen som gnisser mot kroppen. Dette skaper ulyd som forplanter seg inn i øret. For det andre sitter forsterkeren direkte ved høyttalerelementet, som tilrettelegger for en ekstremt kjapp start og stopp av høyttalerelementet. Viktig for dynamikken. Bare vær klar over at med mindre plass til forsterkeren er ofte maksimalt lydnivå litt lavere hos de helt trådløse proppene. For det tredje tar proppene meget liten plass i lommen, selv i reiseetuiet. Du trenger heller aldri tenke på å løsne en ledningsfloke når du skal gjøre dem klare til å lytte til favorittmusikken.
Batteritid
En ulempe til nå med helt trådløse ørepropper har vært batteritiden. De knøttsmå batteriene har så langt gitt oss 3-5 timers batteritid. Hvis man ikke regner med den ekstra tiden man får av å lade i etuiet, som har innebygd batteri for lading. Men nå er det vanligere med opp mot 6-7 og til og med 10 timers spilletid i øreproppene, og det er ikke uvanlig at du får 20 timer ekstra fra etuiet. Batteritid er med andre ord ikke lenger noen grunn til å la være å kjøpe helt trådløse ørepropper.
I det siste har det blitt stadig vanligere at ørepropper kan slippe omgivelseslyd gjennom, og dette er meget kjekt siden øreproppene isolerer meget godt. Så se etter denne funksjonen, er vårt tips. Flere modeller har også begynt å få aktiv støydemping. For selv om øreproppene selv demper øye frekvenser, er de mindre effektive til å ta de lave. Sitter du på et fly med masse støy i kabinen, er det en fordel med aktiv støydemping i tillegg.
Billige og dyre
I denne testen tar vi for oss en del av de nyeste øreproppene på markedet, som spenner seg helt fra de billigste – under 1000 kroner – og helt opp i toppen av premiumsjiktet. Der finner vi for eksempel Bang & Olufsen og Sennheiser, som kjemper om tronen. Vi har ikke tatt med Apple Airpods Pro denne gangen, de har vi hatt med i sammenligningstest tidligere. Det samme med Samsung Galaxy Buds og sikkert mange andre du lurer på. Derimot har vi tatt med Powerbeats Pro i denne testen, siden de fremdeles utmerker seg som eksepsjonelle ørepropper. For en mer komplett oversikt over testede ørepropper kan du gjøre et dypdykk i vårt testarkiv her.
Erfaringen vi gjorde oss i denne testen er at det definitivt er verdt å betale mer for bedre lyd, men om du har et stramt budsjett finner du helt sikkert noe til din smak også.