XGIMI Aura 2

Skarpt gigantbilde til gunstig pris

Den kompakte og stuevennlige Aura 2 UST-projektoren lager et kjempestort bilde på kort avstand.

XGIMI Aura 2 8

Projektor har alltid vært, og vil fortsatt være et interessant alternativ til stor TV: Utviklingen stopper aldri opp, og da vi besøkte CES 2025 i januar fikk vi se flere spennende projektorer. En av modellene vi var fast bestemt på å teste var den nye XGIMI Aura 2. Og selv om den sikkert hadde fått plass i reisekofferten hjem fra Las Vegas(!), gjorde vi det på den ryddige måten og bestilte et testeksemplar fra den nordiske importøren.

XGIMI Aura 2 er den seneste Ultra Short Throw (UST) laserprojektoren fra den kinesiske produsenten, som på kort tid har blitt et hett navn i projektorverdenen. Den har 4K-oppløsning, opptil 2300 ISO lumen lysstyrke og støtte for både Dolby Vision HDR og Dolby Atmos. Med alt dette, pluss innebygde Harman Kardon høyttalere og Android TV-grensesnitt til en gunstig pris, er den en spennende utfordrer til etablerte konkurrenter som Epson og BenQ på hjemmebane.

XGIMI Aura 2

Aura 2 har et varmhvitt skrog og lysegrått/beige høyttalertrekk, som tillater den å gli lett inn i omgivelsene. (Foto: Audun Hage)

Det er mange som drømmer om et kjempestort bilde til film, gaming og annen TV-underholdning, men ikke alle vil slepe en gigantisk TV over dørstokken. Det er også en kjensgjerning at de største TV-skjermene skaper et dominerende svart hull når de ikke er i bruk. I så måte kan nettopp en kompakt «ultranær-projektor» som XGIMI Aura 2 være tingen.

Når vi pakker opp XGIMI-projektoren er det første som slår oss den slanke og lekre designen. Aura 2 er bare 27 cm dyp, og trenger knappe 18 cm avstand til veggen for å lage et 100 tommers bilde. Dette gjør den veldig enkel å plassere, og totalinntrykket blir veldig diskré.

De kompakte målene betyr også at projektoren vil være enklere å felle ned i et møbel: da kan den i prinsippet skjules helt, så lenge den får tilstrekkelig kjøling.

Lysstyrken er spesifisert til 2300 ISO lumen. Det er fortsatt en moderat lysstyrke og noe lavere enn for eksempel Samsungs modeller i high-end klassen. Men nok til å skape et relativt lyssterkt bilde, så lenge du har kontroll på belysningen ellers i rommet.

Med tanke på de beskjedne fysiske målene var vi litt betenkte på om XGIMI måtte kompensere med en støyende vifte eller «billig» chassis, men førsteinntrykket er at projektoren virker solid bygd og er relativt stillegående. Den står stabilt på bordet og har en stilig motorisert luke som glir opp og igjen når man skrur projektoren på/av.

(Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Aura 2 kommer lastet med brukergrensesnittet Android 11, som gir enkel tilgang til apper og strømmetjenester. Menyoversikten er lett å kjenne igjen, og byr massevis av innhold tilpasset din brukerprofil.

De fleste lokale og globale strømmetjenestene er tilgjengelig. Vi stusset imidlertid over at Netflix eller Disney+ ikke var å oppdrive: XGIMI ser ut til å mangle sertifisering fra de amerikanske strømmetjenestene. Andre apper som Max, Amazon Prime er heldigvis tilgjengelige.

På tilkoblingssiden kan Aura 2 skilte med tre HDMI-innganger (en av dem har også eARC lydretur for lydplanke), og maks skjermfrekvens er 4K/60Hz. Med støtte for Dolby Vision kan den også vise et bredt spekter av HDR-innhold, selv om kontrasten fra et projektorbilde selvsagt ikke kan sammenlignes med det du får fra en TV.

Veldig enkel å sette opp

Når vi tester UST-projektorer, legger vi stor vekt på hvor enkle de er å sette opp. Først og fremst gjelder det naturligvis å plassere selve projektoren optimalt, parallelt med veggen eller lerretet. Deretter sjekker vi om projektoren har de rette verktøyene for å sikre korrekt bildegeometri.

Heldigvis ble vi positivt overrasket over XGIMI her: Aura 2 har flere smarte innstillinger, deriblant Auto Keystone som automatisk justerer inn vinklene for oss. Oppsettet går veldig kjapt, og klarer blant annet å korrigere for skjevheter i veggflaten. Deretter kan man selv gå inn og finjustere bildet i hjørnene. Faktisk opplevde vi at det var overraskende enkelt å få til et vinkelrett bilde.

Den raske oppsettprosessen gjør at man kan komme i gang med å se sine favorittfilmer og serier, i stedet for å drive med finjustering. Og skulle noen være så uheldige å skumpe borti projektoren, går det relativt raskt å stille inn på nytt. Her har det skjedd underverker siden de første generasjonene med UST-projektorer, hvor alt måtte justeres manuelt.

Fortjener et ordentlig ALR-lerret

En projektor av UST-typen fortjener naturligvis å brukes med et velegnet lerret. Du kan selvfølgelig velge å projisere rett på veggen, men da vil strukturen i veggen gjøre det vanskelig å skjelne de små detaljene i bildet. Alternativt kan du bruke et ordinært lerret, men du vil få aller best resultat med et ALR-lerret (Ambient Light Rejecting). Dette vil redusere lysinnslipp fra omgivelsene betraktelig, og utnytte lyset fra projektoren best mulig.

Ulempen er selvfølgelig den ekstra kostnaden. Et bra ALR-lerret kan fort koste 10-15-20.000 kroner avhengig av størrelse. XGIMI tilbyr også sitt eget ALR-lerret som kan henges på veggen, og da vi besøkte CES-messen i Las Vegas viste de også prototypen på et motorisert hev/senk lerret med innebygde høyttalere. En 100 tommers skjerm som kan skjules når man ikke bruker den virker selvsagt forlokkende.

Bildekvalitet

Aura 2 er en UST-projektor av typen 1 chip DLP, som bruker såkalt pikselskifting for å oppnå den spesifiserte 4K-oppløsningen. Dette har blitt en relativt etablert standard i projektormarkedet, da det fortsatt er få aktører som tilbyr ekte 4K-bildebrikker.

Lyset kommer fra XGIMIs Dual Light 2.0 teknologi, som består av fosfor og doble lasere. Produsenten bruker en lignende teknikk for å lage bra lysstyrke ut av sine små og bærbare projektorer, men der bruker man en singel laser og LED.

XGIMI hevder at Aura 2 kan lage et bilde på opptil 150 tommer, men det skal man ta med en klype salt. En mer realistisk skjermstørrelse ligger på rundt 90-100 tommer – det samsvarer bedre med den tilgjengelige lysstyrken. Det hevdes også et dynamisk kontrastforhold på 1.000.000:1, men ekte «native» kontrast oppgis ikke.

Førsteinntrykket er likevel at Aura 2 leverer et lyssterkt bilde for sin klasse. I vår test-stue ga den et bilde med akseptabel lysstyrke på en lett overskyet vinterdag, uten at vi behøvde å «skalke alle luker». Når det er sagt, vil du selvfølgelig ønske å dempe lys fra omgivelsene mest mulig, for oppnå tilfredsstillende kontrast og svartnivå. Filmtitting gjøres derfor best på kveldstid, eller i et rom med gode blendingsgardiner.

(Foto: Audun Hage)

I forbindelse med testen av Aura 2 hadde vi også den populære Epson EH-LS650 for hånden. XGIMI-projektoren leverer ikke fullt så kraftig lysstyrke som Epson-projektoren, men scorer likevel bra på kontrast og detaljer i forhold til japaneren.

Bildet er imponerende skarpt: Aura 2 klarer å bevare en fin og jevn skarphet over hele bildearealet. Kanskje ikke like sylskarpt som da vi hadde den imponerende Leica Cine 1 på besøk, men det er også en vesentlig dyrere projektor, med heftig optikk under panseret.

Fargegjengivelsen er frisk og fin, med plenty av intensitet og nyanser i primærfargene. Ikke så rart heller da projektoren starter i en bildemodus kalt «Strålende». Men det finnes også en mer nøytral Film-modus man kan velge. Generelt er fargegjengivelsen jevn og nyansert, med lite synlige sjatteringer.
Men det er fortsatt et stykke igjen til dyrere projektorer med trippel-RGB-laser, slik som for eksempel Samsungs Premiere 9.

Svartnivået blir selvfølgelig aldri kullsvart på en projektor av denne typen, men Aura 2 klarer faktisk å gi ganske brukbar svart, så lenge forholdene ellers ligger til rette for det. Totalt sett må vi si oss imponerte over bildekvaliteten som XGIMI har oppnådd med denne modellen.

Projektoren har god bildebehandling, med flere gode bildemoduser fra fabrikken – deriblant en egen spillmodus med 20 ms forsinkelse. En ting vi bet oss fast i, var at de glatte bevegelsene kunne bli en anelse for glatte i noen tilfeller. Selv film-modusen har en form for bildeutjevning aktivert. Dette løste vi ved å velge «Custom» bildemodusen hvor man kan justere eller deaktivere denne. Her har avanserte brukere også tilgang til mer nøyaktig fargekalibrering.

Lydkvalitet

Vi har hørt mange UST-projektorer med fislete og tynn «reiseradio-lyd», men XGIMI (eller Harman Kardon?) har faktisk gjort en brukbar jobb med lyden i denne projektoren. Det første som slår oss er at lyden er stor og fyldig, med god klarhet i stemmer og bra trykk i musikk og lydeffekter. Vi merket imidlertid at lydkvaliteten varierte veldig etter kvaliteten på signalet, så lydprosesseringen er nok ikke den beste, til tross for at den støtter blant andre Dolby Atmos.

Det ligger i kortene at de fleste som handler en projektor i denne prisklassen, også tar seg råd til skikkelig surroundlyd, eller i det minste en lydplanke koblet til HDMI eARC utgangen. Men det er kjekt å vite at den innebygde lyden duger i en overgangsfase!

Les videre
Exit mobile version