De seneste årene har TV-apparatene fått nettverkstilslutning og litt etter litt begynt å fylles med innhold som vi normalt forbinder med datamaskiner. De første modellene kunne vise bilder du hadde liggende på dataen og spille av MP3-samlingen din. Filmavspilling var fra begynnelsen en morsom idé, men som ikke fungerte så bra.
Samme sak gjaldt for de første Internett TV-ene. Det vanligste var at man fikk opp et par forutbestemte nettsteder som produsenten hadde testet og sett fungerte, og kanskje også fått betalt for å vise opp. Oftest var det amerikanske nettsteder, men etter hvert kom også europeiske. Dog ikke noe skandinavisk.
Den siste generasjonen har derimot tatt et stort skritt fremover. Ikke nok med at de spiller av all media i nettverket ditt, de har dessuten fått brukbare Internettfunksjoner. I stedet for å forsøke og gjøre TV-en til en datamaskin, har man pakket ned innholdet fra nettet til et format som fungerer når man sitter i sofaen med fjernkontrollen. Man har helt enkelt gjort det for TV-en som smartmobilen gjorde for mobil Internett. Smart-TV rett og slett.
Oppgrader med mediespillere
I stedet for å kaste ut et relativt nytt TV-apparat bare for å få tilgang til disse smarte funksjoner, kan man faktisk komplettere det i stedet. Mediespillerne som før var noe bare for nerdene har helt enkelt blitt såpass bra og lette å bruke, at de nå har blitt interessante selv for den alminnelig elektronikkinteresserte forbruker.
Mediespilleren kobles til hjemmets nettverk samt til hjemmekinoanlegget eller direkte til TV-apparatet. Så gjelder det bare å dele ut mappene med filmer, bilder og musikk i nettverket slik at mediespilleren kan finne dem. Enten fra dataen, som de må stå på, eller på en nettverksdisk som man kan gjemme. Har apparatet en harddisk kan man legge det der i stedet, noe som kan anbefales for høyoppløste filmer som ellers lett kan begynne å hakke under avspillingen. Spesielt om nettverket er langsomt eller om det benyttes til noe annet samtidig.
Å spille musikk på festen, vise feriebilder for slekten, nyte en spennende film eller sjekke været har aldri vært enklere. Det er bare å lene seg tilbake og gripe fjernkontrollen.
Det finnes mange forskjellige merker innenfor dette området, men i denne testen har vi forsøkt å holde oss til de mer kjente merkene. Vi har plukket med nye modeller av tidligere testvinnere og komplettert med LG og Philips som nå har kommet inn på markedet.Apparatene ble oppdatert med den seneste programvaren og koblet til et hjemmekinoanlegg samt til nettverket. På en nettverksdisk var det en samling av videoklipp, musikkfiler og bilder av forskjellig tekniske format. Vi merket hvilke format som kunne spilles av og om det ble spilt av smidig eller hakkete. I sistnevnte tilfelle forsøkte vi å spille de samme filene fra et USB-minne for å kunne uteslutte problem i nettverket. Vi noterte også apparatets lydnivå og bedømte hvor lett det var å finne frem i menyer og bruke fjernkontrollen. Til slutt fikk apparatet en totalkarakter der vi også tok hensyn til prisen.