Hver gang noen kommer med et nytt, eksotisk materiale i produktet sitt, kan det lett avfeies som gimmick. De fleste kvantesprang en produsent står alene om er tross alt det. Men nå er altså Panasonic på banen med høyttalermembraner bestående av en blanding av bambus og trekull. Utviklingen startet i 2008, og nå er altså membrankonstruksjonen ferdigstilt.
Panasonic har også forbedret sin digitale forsterkning, og dessuten utviklet sin egen såkalte ”3D Cinema Surround”, som forsøker å simulere 25 virtuelle høyttalere. For å gi et større og mer sammenhengende lydbilde.
Kvalitetsinntrykket for øvrig representerer prisklassen: plasthøyttalere og subwooferkabinett i spon.
Brukervennlighet
Ved første oppstart går skjermmenyen rett inn på å si at firmware-oppdatering er tilgjengelig. Trykk ok (greit å alltid ha seneste programvare). Deretter blir man spurt om menyspråk. Dette finnes ikke på norsk, det eneste skandinaviske språk er svensk. Så blir du spurt om du har bakhøyttalere, eller av en eller annen tullete grunn har plassert alle høyttalerne foran (front surround). Du skal selvsagt ha bakhøyttalerne bak. Panasonic er eneste anlegg som deretter spør om du ønsker stereo eller surroundlyd fra tokanals lydkilder, før du blir spurt om du vil benytte deg av 3D Cinema Surround på kilder med flerkanalslyd. Det vil jeg anbefale.
Bildekvalitet
Også Panasonic skilter med et meget godt bilde fra Blu-ray. Spesielt godt liker jeg kinobevegelsene man får med 24 bilder i sekundet, på titler som støtter det.
Lydkvaliteten
Han som har den mørke voice-over-stemmen på hollywoodtrailers låter mindre svulstig i bassen enn med Philips, men tenderer litt mot en overdreven brystklang, så man tror mannen har enorme lunger. Men for min del er det innenfor grensen.
”3D Cinema Surround” gir mer inntrykk av høyde og ekte tredimensjonalitet i lydbildet enn uten. ”Battleship” på Blu-ray låter faktisk ganske så heftig, og subwooferen gjør en ganske god jobb til å gi eksplosjoner det futtet de trenger. Dialogene har god fylde, og selv om jeg gjerne skulle hatt litt mer oppløsning i overtoneområdet, er dette meget godt til prisen.
Musikk i stereo gjengis med en god og fyldig mellomtone, og vitner om at bambus som membranmateriale kan ha noe for seg. Bassen kan innimellom bli for feit, da kan subwooferen med foredel dempes med 2 dB.
Konklusjon
Med bambus og trekull som membranmateriale og ny teknologi i digitalforsterkeren gjengir Panasonic SC-BTT590 lyden med en god fylde som tiltaler både film og musikk. Dialoger og sangstemmer er varme og fyldige, mens subwooferen har nok futt til å funke også med storslagne actionfilmer. I surround er lydbildet omringende og temmelig storslagent. Anlegget gir rett og slett utrolig mye for pengene.