7 stereoforsterkere

Stereokupp!

Hvis du først og fremst lytter til musikk i stereo, får du bedre lyd for pengene med en tradisjonell stereoforsterker fremfor en surroundreceiver.

7 stereoforsterkere 1

En moderne surroundreceiver kan gi god lyd for pengene, og i tillegg til å støtte de nye HD-lydformatene i surround gir de en god musikkopplevelse i stereo. Men dersom du først og fremst lytter til musikk i stereo, kan du med fordel vurdere en ren stereoforsterker. Den gir selvsagt ikke surroundlyd med Blu-ray, men du får enda bedre lyd pr. krone.

Brukervennlighet
Foruten å gi bedre lyd på grunn av enklere oppbygning, færre høyttalere som skal drives fra samme strømforsyning og færre komponenter som kan påvirke hverandre negativt, er en stereoforsterker velsignet med et langt enklere brukergrensesnitt. Du må ikke gå inn i noe menysystem, det er ingen kompliserte innstillinger som skal gjøres. Skru på forsterkeren, sett den til riktig kildeinngang, og sett lydnivået der du vil ha det. Den typiske stereoforsterkeren i dag er like enkel å bruke som for 20 år siden – og vesentlig bedre.

Forventninger
Prisklassen rundt 5-6.000 kroner anser vi som rimelig, og her kan du gjøre et skikkelig kupp om du ønsker det beste ut fra høyttalerne dine. De beste forsterkerne i denne klassen kan gjøre en like god jobb i stereo som den typiske surroundreceiveren til 8-10.000 kroner. Det betyr at det er nok kraft til å gjenskape mye av dynamikken på lydsporet, i tillegg til at forsterkeren maler detaljer med en fin nok pensel til at man får et snev av kompleksiteten i lydbildet. Den kan ikke holde kontroll på et helt orkester for fulle mugger eller gjenskape alle dets mange overtoner, det krever større og kraftigere saker med enda lavere forvrengning og støygulv. Men forsterkeren skal likevel kunne gi en troverdig illusjon av tilstedeværelse.

Husk at ulike høyttalere setter ulike krav til forsterkeren. Et par tungdrevne høyttalere med lav følsomhet og et komplekst delefilter bør få enda mer lukrativ forsterkerkraft, da kan du lete i prisklassen 10.000 kroner og helst over.

Sju forsterkere
I denne testen tar vi for oss sju forsterkere i prisklassen 5-6.000 kroner. Den rimeligste er litt billigere, nemlig Yamaha A-S500 til 4.300 kroner inkludert platespillerinngang. Nesten 2.500 kroner rimeligere enn storebror A-S700, som vant testen blant stereoforsterkere for et år siden. Alle forsterkerne i testen har omtrent samme antall inn- og utganger, og oppbygningen er så å si lik. Unntaket er Magnat MA 400, som til 5.000 kroner har vakuumrør i forforsterkertrinnet for å gi en glattere og varmere lydgjengivelse. Et annet unntak er Cambridge 740A, som til 5.500 kroner støtter nokså avansert multiromsløsning i form av Incognito/ABUS. Noe som kan være kjekt for de som har et stort hus og ønsker musikk i flere rom samtidig fra skjulte løsninger. Samtlige forsterkere bortsett fra denne og NAD C356BEE (5.000 kr) har platespillerinngang for MM-pickuper.

Slik testet vi

For å høre hva forsterkerne virkelig er laget av, er det viktig med en god lydkilde og gode høyttalere. Vi spilte CD-er fra Blu-ray-spilleren Pioneer LX54 (4.000 kr) koblet optisk igjennom digitalkonverteren Hegel HD10 (8.000 kr). Høyttalerne var for anledningen Audiovector S3 Avantgarde Arreté (51.000 kr), kablet med Synergistic Research Alpha høyttalerkabler (ca 2.000 kr). Høyttalerne er meget åpne, raske og nøytrale og skiller tydelig mellom ulik elektronikk. I tillegg er de lette å drive, slik at en kraftig forsterker ikke nødvendigvis utkonkurrerer en som er svakere, men med bedre detaljering. Er vi i tvil, dobbeltsjekker vi med Dali Ikon 5 mkII (8.000 kr).For å gi alle forsterkerne likt utgangspunkt bruker vi testtoner fra en CD og en lydtrykkmåler. Lydnivået settes til 80 dB ved lytteposisjon i vårt ca 25 kvm store rom, målt litt over 3 meter fra høyttalerne. Dette er over normalt lyttenivå, men ikke mer enn at forsterkerne bør kunne takle det greit.

Musikken har variert fra et klassisk gitarstykke av Antonio Forcione via rolig musikk med kontrabass og Josefine Cronholms nydelige sangstemme i sangen ”In Your Wild Garden”, til vi til slutt har valgt å rocke litt med Skunk Anansies ”Hedonism” og også Snuten med Olav & Jøgges remix sin suggererende låt ”Entourage” (fra samlealbumet Prosjekt 101).

Les videre
Exit mobile version