Når en forsterker er halve høyden av sine konkurrenter, er det vanskelig å holde fordommene unna. Og 40 watt pr. kanal er da heller ikke mye. Da hjelper det å huske på at Rotel gang på gang har overbevist med sine rimelige forsterkere.
RA-11 har mye av funksjonaliteten til sin storebror RA-12, som vi testet i Lyd &Bilde nr 10 2012. Vi snakker fire linjeinnganger pluss hele fire digitalinnganger, med innebygd DAC fra Wolfson. I tillegg sitter en USB-inngang i front. Dette er ikke en USB-DAC til PC/Mac, men en inngang hvor du plugger i harddisk eller minnepinne og strømmer musikken direkte fra denne. Den kan også strømme digitalt fra Apple-spillere, eller plugg i en medfølgende Bluetooth-plugg, og strøm musikk trådløst fra en spiller med Bluetooth. Forsterkeren har til og med platespillerinngang, og dessuten forforsterkerutgang.
Lydkvaliteten
Forsterkeren imponerer med en fyldig og definert mellomtone. Sangstemmer har en stor tonestruktur, i et særdeles ryddig lydbilde. Det er fabelaktig oppløsning i både mellomtone- og overtoneområdet. Cymbalene har ikke helt den samme luften som med NuForce, men de er likevel ikke noe mindre distinkte. De har bare energien litt lenger ned i frekvens og oppleves litt roligere.
Forsterkeren er rask, med et meget godt definert lydbilde. Vi kan fint høre hvor instrumentene er plassert, og bakgrunnen bak musikken er svart og fin, som gjør at musikken kommer ut med mange klanglag.
Rotel har mer tyngde i bassen enn NuForce, bassgitaren på Morphines smått legendariske rockealbum ”Yes” har et fint fundament, og den er dessuten meget stram. Rotel har ikke samme kroppen i bassen som NAD, men den er til gjengjeld mer oppløst.
Sangstemmene er klart varmere og mer oppløst gjengitt enn med både Onkyo og NAD, og til prisen er Rotel i en klasse for seg.
Helt i toppen av overtoneområdet trekker NuForce det lengste strået, men Rotel har fordelen av å kunne spille høyere (til tross for lavere oppgitt effekt), og med langt flere tilkoblingsmuligheter er det ikke tvil: Beste kjøp går til Rotel.