Utvalget av billige platespillere har nærmest eksplodert, i takt med økende salg av vinylplater. Nye merker har dukket opp over alt, og selv bensinstasjoner selger LP-er om dagen.
Hva skyldes denne nyvunne interessen for gammel teknologi? Kanskje at musikken er digitalisert, usynlig og dermed upersonlig. Med all strømmingen som ikke ser ut til å ha noen ende.
Det høres for ubekvemt og upraktisk ut for mange, å skulle ha en platespiller i stuen, LP-er i hyllen, og en platebørste i skuffen. Det er enklere å åpne Spotify, som er verdens største platearkiv, men du får ikke bedre lyd. Bare bekvemmelighet.
Slik sett er platespilleren en anakronisme. Teknologien er fra forrige århundre, platene er skjøre og tåler lite. Behandler du ikke spiller og plater pent, låter det dårlig.
Men tross det, selges det flere plater og spillere enn på flere tiår.
Å gi engelske Rega æren for det, er å ta vel hardt i. Men de skal ha for å ha stått i stormen mot både CD-revolusjonen og strømming, med en uavbrutt produksjon av platespillere siden 70-tallet.
På den tiden har de bygget seg opp et ry som de flinkeste til å lage rimelige platespillere. Enkle, solide og velspillende. Deres Planar-modeller fra gammelt av, kan stadig oppgraderes, repareres og spille plater. Mens de fleste konkurrentene ligger på skraphaugen.
I dag er situasjonen som nevnt annerledes. Markedet flommer over av billige spillere, men Rega har forsøkt å utvikle sine spillere, slik at de kan beholde sitt gode navn og rykte.
Derfor har snart alle deres platespillere gjennomgått enten en oppgradering, eller blitt byttet ut med bedre modeller. Som denne. Regas billigste platespiller.
Nytt, nytt, nytt
De kaller den Planar 1, og her er alt nytt. Det er bare designet som minner om tidligere modeller. Spilleren som finnes i sort eller hvitt, har fått ny tonearm, bedre lager i messing, ny platetallerken, stivere kabinett og en ny pickup.
Presisjonen i opphenget på den nye armen, er vesentlig forbedret sammenlignet med forgjengerens arm. Messinglageret gir jevnere gange og mindre friksjon. Platetallerkenen drives av en gummirem som er kuttet så nøyaktig som mulig, for mindre vibrasjoner, og Rega har kostet på seg en dyrere 24 v motor til å drive innertallerkenen.
Alt dette mener de har betydning for lydkvaliteten. Det er ikke så rart som man skulle tro. Små vibrasjoner plukkes opp av manglende presisjon i oppheng, forplanter seg i kabinetter, og friksjon legger seg på det samme sporet rett opp i pickupen. Og ut i høyttalerne.
10 minutter
Når man pakker ut spilleren for første gang, er det ikke mye man må foreta seg før den første platen kan spilles, og musikken strømme ut i høyttalerne.
Ta av plasten, sett på motvekten (skyves til den stopper på akslingen), og plugg inn kabler og strøm. Sett på støvlokket til slutt. Dra forsiktig plastbeskyttelsen fra pickupen, så er det bare å spille.
Planar 1 er den første Rega-spilleren som har den nye Carbon-pickupen. En enkel MM-pickup som gir lyd i alle forsterkere som har en platespillerinngang.
Ingen platespillerinngang?
Finner du ikke en platespillerinngang på din forsterkere – merket Phono – trenger du en separat platespillerforsterker. Da kan vi anbefale Regas egen Fono Mini A2D, som også har USB-utgang. I tillegg til vanlige lydutganger som passer i alle forsterkere. USB-kontakten kan du bruke hvis du vil ta opp musikk fra vinyl til laptopen.
Dynamiske nyanser
Som alle platespillere, kan også denne oppgraderes hvis man ønsker bedre lyd. Da kan man starte med Regas egen Performance Pack. Den består av en bedre pickup, Bias2, tykkere matte i ull, og en hvit gummirem med større presisjon.
Den har vi ikke prøvd på spilleren, og strengt tatt er den bare nødvendig hvis man er ekstra kresen på lyden. For her svinger det virkelig av musikken. La gå, den er ikke det siste ordet innen oppløsning, dynamikk eller skala, men det får du ikke i noen andre budsjettspillere heller.
Men det den er virkelig god på, er rytme, bass, dynamisk kontrast og balanse. De fleste spillere i denne prisklassen, har lite dypbass og begrenset dynamikk. Ofte er diskanten litt ullen, og lyden ikke den mest åpne eller fokuserte. Her derimot, spruter det av spilleglede.
Etter testen av Pro-Ject Essential II i samme prisklasse, startet jeg med Mozart også på Planar 1. Opptaket er gjort av norske 2L med Trondeheimsolistene og Marianne Thorsen, og her lyder strykerklangen litt bedre fokusert med tydeligere overtoner. Bassen er strammere og går dypere på Rega-spilleren.
Klangen fra fiolinen på Stephane Grapellis Limehouse Blues, kommer bedre frem fordi Rega-spilleren har litt bedre dybde i lydbildet.
Det er ikke store forskjellene jeg hører, men de er merkbare for meg, og viktig å nevne hvis man er litt mer opptatt av lydkvaliteten.
Et live-opptak med Dire Straits og Keith Jarrets opptak fra Köln-konserten i 1974, lyder svært tiltalende fra Rega-spilleren. Personlig kunne jeg ønsket meg bedre fokus og et mer utstrakt frekvensområde, for ikke å glemme en mer hardtslående dynamikk. Men alt i lydbildet henger så godt sammen her, og spilleren formidler musikkens dynamiske nyanser bedre enn noen andre i denne prisklassen.
Varmt anbefalt
Rega Planar 1 er kanskje den beste platespilleren i budsjettklassen. Kanskje fordi vi ikke har testet alt ennå, men den er et hestehode bedre enn de andre vi har testet i denne prisklassen. På lydkvalitet. Samtidig er den enkel å sette opp, enkel å bruke, enkel å oppgradere og ikke minst morsom å lytte til. Det holder i massevis til et spesielt anbefalt.