Glem watt. Det gjelder ikke Naim Nait 5Si. Den opphever nesten fysiske lover ved å spille som en velvoksen muskelforsterker, uansett hvor høyt du spiller. Naims forsterkere er nemlig kjent for sin fabelaktige rytmiske driv og dynamisk kontrast, og Nait 5Si er ikke noe unntak.
De er også kjent for å være kresne på strømforsyninger. Får de ikke til å lage en som er god nok og får plass i kabinettet, lager de likegodt en separat strømforsyning. Det har de ikke gjort her, men åpner du Naim-forsterkeren, ser du nesten ikke noe annet enn en gedigen strømforsyning. Som ser ut som den er laget for en 200 W forsterker, ikke en på 60 W.
Få innganger
Har du platespiller? Da trenger du en separat phonoforsterker, for her er det kun fire innganger. Ingen av dem for platespiller. Men det finnes en DIN-kontakt her, som med separat jord senker støyen ytterligere. Det krever andre komponenter, som en nettverkspiller eller CD-spiller med DIN-kontakter, og en spesialkabel fra Naim.
Som Audiolab- og Arcam-forsterkeren, er Naim-forsterkeren lekende enkel å bruke. Høyttalerterminalene er praktisk nok innfelt i bakplaten, men er litt for grunn til at lengre bananplugger sitter optimalt.
Lyden
Heldigvis er det ikke mye å utsette på lyden. Hvert fall hvis du liker basskontroll, for det får du i rikt monn her.
Den lille Naim-forsterkeren har stålkontroll i bassen, og den sjeldne evnen til å få små høyttalere til å låte som store høyttalere. Den har ikke like varm vokalgjengivelse som Audiolab 8300A, og Hoziers vokal lyder litt slankere her, men sett på Daft Punk, og stemningen endrer seg umiddelbart. Da kommer forsterkerens enestående driv fram, godt hjulpet av en kjellerdyp og dynamisk bassgjengivelse, som få andre forsterkere i denne klassen kan oppvise maken til.
Men det er ikke bare bassen det spruter av, den dynamiske kontrasten gjør seg gjeldende over hele frekvensområdet. Adeles vokal er krystallklart gjengitt, og på Beethoven-innspillingene spruter det virkelig av orkesteret.
Vår mening
Skal vi trekke for noe, må det være at vi savner litt raffinement. Det får du mer av i Yamaha og Pioneer-forsterkeren, som også har flere innganger du kan benytte. For noen vil de få inngangene være en begrensning. Med bare litt bedre gjennomsiktighet og raffinement, ville Naim Nait 5Si vært helt perfekt. Men kjedelig blir den aldri.