6 trådløse mikroanlegg

Trådløse mikroanlegg

Her er lydanleggene som mobilen din har ventet på!

6 trådløse mikroanlegg 1

Med trådløs lydoverføring kan du spille musikk fra hele verdens musikkbibliotek, direkte fra godstolen. Alt du trenger er din mobiltelefon eller nettbrett, og et av anleggene i denne testen. Enkelte strømmetjenester har til og med begynt å levere digital musikk i ekte CD-kvalitet, så man kan kaste CD-spilleren. En del av denne testens anlegg har likevel også CD-spiller, for å være på den sikre siden.

Før i tiden grein man på nesa av tanken på å bruke mobilen som lydkilde. Lydkvaliteten på musikken var rett og slett altfor dårlig til at lydinteresserte kunne ta noe sånt seriøst. Sånn er det ikke lenger, for med høy nok oppløsning på musikken og digital overføring til anlegget, kan mobilen gi flotte musikkopplevelser. Det samme kan selvsagt datamaskinen eller nettbrettet, begge funker ypperlig som lydkilde. God lyd avhenger imidlertid av kvaliteten på anlegget. For fremdeles er det slik, at både forsterkerdelen og høyttalerne må holde høy kvalitet.

Bedre kvalitet fra mikrostereo
Trådløs lyd fra mobilen kan man fint få med en liten reisehøyttaler eller en annen plasseringsvennlig Bluetooth-høyttaler. Men hjemme i stua eller på hytta trenger vi noe bedre. Et mikroanlegg kan da være det perfekte kompromiss, hvis målet er god lyd til en akseptabel sum penger, uten at det skal ta stor plass. Høyttalere separert fra elektronikken gir et helt annet lydbilde. Ved å plassere høyttalerne med noen meters mellomrom – enten i bokhylle, men gjerne på stativ – får man et bredt og åpent lydlandskap, samtidig som ekstra membranmateriale lettere fyller rommet med lyd. For det andre har mikroanleggene gjerne kraftigere forsterker, som gjør at det låter mer avslappet ved høyere lydnivåer. Ønsker du ikke et stort stereoanlegg med ditto høyttalere, og dessuten forbeholder deg retten til å ikke blakke deg helt, er et mikroanlegg et ypperlig valg.

Kriterier og utstyr
Foruten separate høyttaler og trådløs musikk fra mobiltelefonen, nettbrettet eller datamaskinen, har vi satt som kriterium at ikke anlegget skal koste svimlende mye penger. Det dyreste her (fra Marantz og Boston) er ikke direkte billig til 8.000 kroner, men med tanke på utstyret, er det langt rimeligere enn det kunne vært. Ønsker du å bruke mindre penger, finner du også noen til 5.000 kroner og litt under.

Øvrig utstyr varierer noe. Noen anlegg har CD-spiller, og noen har digitale innganger. Noen har radio, da også DAB og DAB+. Dette gjelder Sony, Yamaha og Marantz, og det finnes også en variant av Panasonic-anlegget med digitalradio, men det gjelder ikke det vi testet. Mange lar seg også styre via mobiltelefonen, ved å laste ned en app.

Slik testet vi
Alle anleggene ble testet med høyttalerne plassert på gulvstativer ca 30 centimeter fra bakveggen, som er nært nok til å få litt fylde fra bakveggen, som slike mikrosystemer gjerne er beregnet på. Vi brukte ikke bokhyller, da vi fraråder dette fordi bokhylla resonnerer og maskerer for musikken.

Musikkilden vår var en iPhone 5, som ble koblet til via nettverk eller Bluetooth, alt etter hva slags tilkoblingsmuligheter anlegget har.

Anleggene fra NAD/B&W og Marantz/Boston har ikke kabler inkludert i prisen. For at utgangspunktet skulle bli likt for alle, brukte vi samme type tynne kobberlisser til høyttalerne, som de andre systemene leveres med. For enda litt bedre lyd anbefaler vi å bruke et par hundrelapper på høyttalerkabler.

Les videre
Exit mobile version