Du har allerede brukt timevis – og tusener av kroner – på å finpusse og tilpasse gaming-PC-en din slik at den yter optimalt i de nyeste og mest krevende spillene. Da gir det naturligvis ingen mening å sitte der med en gammel og treg skjerm. Nei, du må heller skaffe deg ny skjerm, og gjerne en som både er litt større og litt raskere enn den gamle.
Før du begir deg ut i butikkene, er det likevel et par ting du bør være oppmerksom på. Markedet for PC-monitorer er stort og uoversiktlig, så det kan være utfordrende å finne ut hva man bør kjøpe. Med denne guiden og testen vil vi prøve å hjelpe deg litt på vei. Hva bør du være oppmerksom på, og hvilke konkrete skjermer er verdt å vurdere?
Skjermstørrelse og oppløsning
Akkurat som TV-en i stua har også PC-skjermen fått voksesmerter. Tommene har på samme måte falt i pris, så de største modellene trenger ikke lenger å koste en formue. Tommelfingerregelen er: Jo større, jo bedre, men husk likevel at du neppe kommer til å sitte mange meter fra den. Oppløsningen bør minimum være 1920 x 1080 piksler (Full HD). Mange nye 27”-skjermer har en oppløsning på 2560 x 1440 piksler, kaldt WQHD. Så har vi 4K-skjermene med oppløsning på 3840 x 2160 (UHD). Det gir seg nesten selv, men jo flere piksler, jo flottere og skarpere bilde får du. Merk deg også at datamaskinen din gjerne må være i stand til å spy ut samme mengde piksler for at bildet skal bli optimalt. Om den ikke kan det, er det ingen grunn til å gå etter den høyeste oppløsningen.
Paneltype
Her blir det virkelig interessant. Det finnes faktisk tre typer LCD-skjermer på markedet. TN, VA og IPS. Den første, TN (Twisted Nematic), er den billigste varianten. Den byr på raske oppdateringshastigheter, og er takket være prisen også den meste tilgjengelige. Dessverre er betraktningsvinklene sjelden særlig gode, og skjermen kan se direkte blass ut fra siden. VA (Vertical Alignment) har høy kontrast, flotte farger og svært dypt sortnivå. Dessverre egner ikke denne typen seg særlig bra til gaming, ettersom den ikke oppdaterer seg raskt nok, og derfor lager såkalt ghosting-effekt. Til slutt har vi IPS (In-Plane Switching), som har de flotteste fargene, bra sortnivå og brede betraktningsvinkler. Dessverre er heller ikke denne typen fullt så rask som TN-panelene, og produserer derfor i ekstreme tilfeller litt ghosting. Her er et par ting du skal holde øye med:
Lysstyrke
Sjekk hvor mye lys skjermen kan produsere, da dette har stor betydning for bildekvaliteten. Lysstyrke blir målt i nits, og de fleste skjermer har en maksimal styrke på 300 nits eller mer.
Kontrastnivå
Også kontrastnivået er verdt å holde øye med. De fleste ligger på 1000:1, og få går høyere opp. La deg ikke lure av det dynamiske nivået, for dette gir ikke et realistisk bilde.
Responstid og oppdateringshastighet
Nettopp når vi snakker om gaming-skjermer, er responstiden spesielt viktig. Denne måles i millisekunder (ms), og innebærer hvor raskt en piksel kan skifte fra én gråfarge til en annen (grå til grå). Jo lavere, jo bedre, og mindre risiko for utydelige bilder ved raske bildeskifter. En annen viktig faktor er skjermens oppdateringshastighet, som innebærer hvor mange bilder den kan vise per sekund. 60 Hz kan være tilstrekkelig for de fleste spill, men er det svært raske bevegelser, kan bildet bli uskarpt eller begynne å vise tegn på screen tearing, som rett og slett betyr at bildet rives av på midten fordi skjermen ikke klarer å oppdatere hele på en gang.
G-Sync og Freesync
For å komme denne screen tearing-en til livs har de to største grafikkortprodusentene funnet opp hver sin teknologi som får grafikkortet og skjermen til å spille sammen i en perfekt symbiose. Den største produsenten, Nvidia, har utviklet chip-løsningen G-Sync. Denne fordyrer dessverre skjermene en del. Konkurrenten AMD bruker en software-løsning som de kaller Freesync. Med en av disse løsningene og et tilsvarende grafikkort får du et mykere og ikke istykkerrevet bilde. Dessverre kan man ikke kombinere de to teknologiene, og derfor ikke bruke et AMD-grafikkort sammen med en Nvidia G-Sync-skjerm.
4K og 144 Hz
Vi har valgt å dele testen vår i to fordi vi for tiden ser en tendens i markedet. De meste populære skjermene til gaming har en oppdateringshastighet på svimlende 144 Hz. De er lynraske, og egner seg både til profesjonelle og vanlige gamere. På den andre siden har vi 4K-skjermene, som blir stadig mer vanlige. Dette gjør at en del produsenter har begynt å lage dedikerte 4K-spillskjermer. De fleste 4K-skjermene på markedet er likevel fremdeles primært beregnet til kontorbruk, noe som innsnevrer dette feltet betraktelig. På grunn av teknologiske begrensninger kan nåtidens 4K-skjermer maksimalt operere ved en hastighet på 60 Hz. Dermed er det lagt opp til en kamp mellom de raske og de høyoppløste.
Slik testet vi
Skjermer beregnet til spill testes selvsagt best med de nyeste titlene. Alle de inkluderte skjermene har derfor fått bryne seg på de siste 3D-spillene. Disse har blitt spilt på kraftige spillmaskiner utstyrt med de nyeste grafikkortene fra henholdsvis Nvidia og AMD. Utover de rent subjektive opplevelsene av skjermens bildekvalitet er de vurdert ut fra pris, byggekvalitet og ekstrafunksjoner.