Danske Steelseries er blitt et fast element i testene våre. Vi har gjennom årene testet headsets i alle prisklasser, og resultatet har ofte vært overbevisende. Sist vant Steelseries Artis Nova Pro Wireless prisen som årets gamingheadset 2022–23.
I testen her har vi beveget oss ned til Steelseries Arctis Nova 7, som er den største modellen i den nye Arctis Nova-serien. Med en pris som er det halve av Pro-modellens, er headsettet tilgjengelig for et noe bredere publikum.
Avdempet og behagelig
Steelseries Arctis Nova 7 Wireless ligner et gjensyn med den stilen vi kjenner fra den opprinnelige Arctis-serien og den nye. Steelseries har valgt en avdempet stil som kan tiltale et voksent publikum. Alt på headsettet er sort: hodebøylen av metall, øreklokkene av plast og de myke øreputene i mesh-stoff. Passformen er blant de beste. Headsettet sitter stabilt på hodet, men uten å klemme, og de myke øreputene føles behagelige og luftige.
Knapper og kontroller er logisk disponert. To lydstyrkehjul på hver sin øreklokke justerer henholdsvis volumet og miks mellom spill og chat. Trykknappene til mikrofonavbryter, Bluetooth og på/av er plassert slik at man finner dem uten å være i tvil.
Svanehalsmikrofonen på venstre øreklokke kan skyves inn i øreklokken når den ikke er i bruk. Og man vil kanskje bruke headsettet som trådløse øretelefoner. Det er de diskré og behagelige nok til.
Steelseries Arctis Nova 7 Wireless kan brukes både med Bluetooth og den medfølgende lag-frie 2,4 GHz-forbindelsen. Som de eneste i testen er Steelseries gått over til USB-C, fremfor den gamle USB-A-porten. Dessverre har adapteren en upraktisk design, da den er så bred at den kan dekke over to-tre porter på en gang. Til gjengjeld er Simultaneous Wireless en smart detalj som betyr at du kan bruke begge de trådløse lydforbindelsene på en gang. Endelig er det også mulig å bruke headsettet med analog, kablet minijack-forbindelse.
Avansert programvare
Kontrollprogrammet er todelt: Steelseries GG tar seg av den praktiske forbindelsen til alle Steelseries-enheter du måtte ha. Men lyden innstilles i Sonar, som er integrert i Steelseries GG.
Sonar byr på de mest avanserte innstillingsmulighetene i noe kontrollprogram for gamingheadsets i dag. Det er separate equalizere for spill, chat, mikrofon og medielyd. Og til spill- og medielyd er det i tillegg 10-bånds parametriske equalizere. Altså equalizere hvor man fritt kan velge hvor i frekvensområdet hver regulering skal legges samt båndbredden på den. Det er umåtelig omfattende, og det gir mulighet for å skreddersy spilleoppsettet sitt veldig presist.
Lyd med drønn
Det som flere ganger har gjort Steelseries til testvinner, er imidlertid lydkvaliteten. Og den skuffer heller ikke her, selv om Arctis Nova 7 ikke stikker av med gullet.
Lyden av Steelseries Arctis Nova 7 Wireless er i den nøytrale innstillingen virkelig vel avbalansert og nærværende. Det er lett å høre hvert ord som blir sagt. Og dynamikken imponerer. Når bombene faller, eller det kjempes tett på i film eller i 3D-skytespill, hopper man hver gang litt i stolen.
Lyden er både ren og veloppløst – og fullt ut så god som man med rimelighet kan kreve til denne prisen. Imidlertid trekker de klare hodetelefonspesialistene Sony og EPOS det lengste strået her. Vel og merke til en noe høyere pris.
Konklusjon
Steelseries Arctis Nova 7 Wireless er toppmodellen i selskapets konsum-serie. Og en vellykket en. Lyden er tett på hi-fi – men morsommere. Og kontrollprogramvaren er en av de beste som finnes i dag. Passformen er behagelig, og byggekvaliteten upåklagelig. At det finnes enda bedre, men dyrere, konkurrenter, bør ikke Steelseries lastes for, og de får fortjent prisen for beste kjøp.