Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinært format, ekstraordinær opplevelse

Asus ROG-skjermen er så god, at vi skulle ønske den var større.

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM SPREAD 3-enhanced

Foto: Asus

Asus ROG PG27AQDM er en snerten 27-tommer i standard flatt 16:9-format. Den ser liten ut ved siden av de andre, men er egentlig en helt grei størrelse. Bildet blir riktignok noe beskåret sammenlignet med de ekstra brede skjermene, og er nok derfor ikke førstevalget til de som er opphengt i skytespill hvor det gjelder å se fiender som gjemmer seg rundt omkring. Til det formålet har Asus i stallen den ultrabrede 32:9-skjermen PG49WCD, som vi håper å få testet på et tidspunkt.

27-tommeren bruker et WOLED-panel, hvor pikselstrukturen har en hvit underpiksel ved siden av rød, grønn og blå. En velkjent teknologi, blant annet kjent fra OLED-TV-ene fra LG og andre.

Foto: Asus

Tilkoblinger

Alle nødvendige tilkoblinger er på plass, inkludert en innebygd USB-hub med tre USB 3.2-innganger. Bilde får du fra en DisplayPort-inngang og to HDMI-innganger, og selv om HDMI-kontaktene er av typen 2.0 og ikke den nyere 2.1, så støtter skjermen 2560 x 1440 piksler med en oppdateringsfrekvens på hele 240 Hz. Det betyr at animasjoner flyter så bra som overhodet mulig, og skjermen reagerer umiddelbart på enhver bevegelse.

Stativet kan dreies og vris i alle retninger, inkludert å tilte skjermen vertikalt. Utmerket!

Foto: Asus

Fabelaktig bilde

Skjermen har et gnistrende godt og velkalibrert bilde rett ut av esken, spesielt i SDR-modus. Når HDR-aktiveres blir SDR-innhold litt blassere. Det er relevant, fordi det meste av Windows-apper og nettlesere er i SDR. Det er lite bildeinnstillinger man kan gjøre i HDR, men sørg i hvert fall for å sette fargetemperatur til 6500K og ikke 8200K, og bruk fargemodus Gaming HDR og ha Adaptive sync på. Da ser det bra ut, selv om SDR-farger ikke blir helt så dype og varme som jeg ønsker.

En skjerm som dette er laget for HDR, for selv om dens lysstyrke ikke kan måle seg med de kraftigste LCD-skjermene, er det mer enn nok om ikke sola skinner rett på skjermen. Og for en heftig kontrast og fargegjengivelse! Det er skikkelig krutt i HDR-effekter, faktisk bedre enn de fleste andre OLED-skjermer. Bildet ser naturlig og rikt ut.

Skarpheten er glimrende, i det hele tatt er det eneste å utsette på bildet at jeg skulle ønske skjermen var større. Men da måtte også oppløsningen økes, som betyr en dyrere skjerm – og skjermkort.

Les også Gaming-skjerm gir hakeslepp Den store Asus-skjermens OLED-panel med perfekt svartnivå, sammen med den matte overflaten gir den beste gaming-opplevelsen vi har hatt.

240 Hz

Bevegelsene går lynraskt, takket være et 240 Hz panel. Jeg må innrømme jeg ikke ser veldig forskjell mellom 240 og 175 Hz, og bruker man Xbox-kontroller til å spille med, vil aldri bevegelsene gå raskt nok til å trenge det. Men bruk musa i stedet til å styre hovedpersonen lynraskt rundt omkring, og man kan fremprovosere synlige forskjeller. Lever du for å spille, så blir det aldri feil med høyere skjermfrekvens.

Utfordring på tekst

Å legge til en hvit subpiksel har sine fordeler, som med lysstyrke, men underpikselstrukturen RWBG gir en utfordring med skrift og grafikk i Windows. Windows bruker ClearType for å best mulig matche en normal RGB-pikselstruktur, men den hvite ekstra pikselen gjør at fargene ikke treffer 100 prosent når de skal lage svart eller hvit skrift.

Skjermteknologien er likevel langt bedre enn QD-OLED på dette, men blir aldri like bra som vanlige LCD-skjermer.

Auto-dimming

Alle OLED-skjermer har en autodimmefunksjon, for å beskytte dem mot innbrenning. Er det veldig mye høylys over tid, for eksempel ved pauset bilde, vil skjermen etter hvert bli mørkere. Asus-skjermen er i overkant ivrig her, og kan bli mørk og blass også underveis i et spill eller en film. Jeg skulle gjerne sett skjermen litt mer slepphendt på dette området. Skal du mot formodning bruke den som en altmulig-skjerm, bør du kjøre operativsystemet i mørk modus.

Foto: Asus

Asus ROG Swift PG27AQDM: Konklusjon

Asus ROG PG27AQDM er en gnistrende god spillskjerm, for deg som ikke er ute etter en superbredskjerm. Den har et fabelaktig bra bilde, og gjør spillopplevelsen til noe ekstra. Film også. Har du først blitt vant til OLED, vil alle LCD-skjermer se blasse ut i forhold. Skjermen er dessuten lynrask med 240 Hz panel, og nærmest null forsinkelse.

Det eneste å trekke for er den overivrige autodimmingen, som skal spare skjermen fra innbrenning. Vi skulle gjerne satt denne i et litt lavere gir.

Skjermen er testet med MSI Raider GE67HX bærbar gaming-PC, med Intel i7, RTX 3070 Ti og 32 GB RAM. I tillegg har vi brukt en stasjonær selvbygg-PC med Intel i9, 128 GB RAM og RTX 3090.
Les videre
Exit mobile version