Fitbit Sense

Smart, men trenger en oppdatering

Fitbit Sense er knallgod på det meste, men svikter på et par grunnleggende ting.

Fitbit Sense 9

Fitbit har lenge vært blant de beste på aktivitetsmålere og treningsklokker, men de har ikke helt fått til smartfunksjonene, hvertfall ikke på samme nivå som de beste i klassen.

En Apple Watch er fremdeles de facto-standarden for hvordan en smartklokke kan være, men denne gangen er Fitbit mye nærmere målet.

Den nye Sense-modellen er den smarteste Fitbit-klokken så langt, og den er mer dét enn en treningsklokke. Selv om den med blant annet GPS innebygget, er utmerket til det også.

Fitbit Sense er utstyrt med sensorer som måler og advarer om stress, den sjekker ikke bare puls, men også hjerterytme – EKG – og måler temperaturen på huden. Den er naturligvis også en aktivitetsmåler som holder oversikt over både treningsmål og daglige rutiner som fanges opp av alle sensorene.

Måling av pulsslag. Foto: Lasse Svendsen

EKG-funksjonen er foreløpig ikke tilgjengelig i Norden, og det er i skrivende stund usikkert når det kan skje. Fitbit vil ikke svare på om Sense vil kunne oppdateres med EKG-måling i det hele tatt i 2021, så om måling av elektrokardiogram er viktig, er dette neppe smartklokken for deg.

Les også Den beste smartklokken Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.

Meget god batteritid

Med alle de andre funksjonene, kan den brukes fra morgen til kveld. Den fungerer fint som et vanlig armbåndsur i kontortiden, og er et utmerket treningsverktøy på kvelden.

Den praktisk talt knappeløse urkassen er ikke særlig stor. Med drøyt 40 mm i begge retninger, er størrelsen ganske unisex, og den skarpe pekeskjermen er alltid på sånn at man ikke trenger å berøre den for å se hva klokken er.

Som på så mange andre smartklokker, kan man bytte urskive på skjermen med alt fra fullstendig minimalistiske urskiver med visning av bare timer og minutteter, til langt mer komplekse urskiver med aktivitetsmål, dato, værmelding og mye mer.

Sett dine egne treningsmål, og konkurrer med deg selv. Foto: Lasse Svendsen

Men den har pussig nok ikke 24-timers visning av tid. Om den har det, er muligheten for å bytte mellom 12 og 24t, godt begravet i Fitbit-appen. Som eller er et skoleeksempel på hvordan man sorterer og viser komplekse data i en app. Fitbit-ere vet hva vi snakker om, og de som ikke gjør det, vil bli positivt overrasket over hvor oversiktlig appen er å navigere i.

Batteritiden på Sense knuser Apple Watch’s beskjedne 18 timer før den må lades, ved å ‘tikke og gå’ i nesten en hel uke. Mer enn seks dager sier Fitbit, hvis man ikke har aktivert alltid på-skjerm, og det er ikke en overdrivelse. Batteritiden synker naturligvis hvis man f.eks. løper med GPS-sporingen på, men ladingen går fort, og det tar bare en drøy halvtime å lade fra rødt til omlag 80 prosent batterikapasitet.

Sensorer for alt, også EKG, men den er ikke aktiv ennå. Foto: Lasse Svendsen

Klokken har også fått en ny lader som hekter seg til baklokket med magnet, og sitter godt under lading.

Klokken støtter Fitbit Pay der det er tilgjengelig, og har Bluetooth for musikkavspilling og er ellers utstyrt med støtte for en rekke funksjoner:

Så langt, så bra

Mange av sensorene viser mer data fra aktivitetene man har bedrevet i appen, men løpe- eller svømmeturer er det enkelt å sjekke rett fra skjermen på klokken. Som også kan spore aktivitetene dine med SmartTrack, som gjenkjenner hva slags aktivitet man har startet opp, og sporer den automatisk.

Det fungerer faktisk fint, hvertfall klarte den å skille løping fra fotball, og hvis man vil kan klokken stilles til å spore hverdagslige aktiviteter også. Fra man står opp til man går og legger seg. Det er verdt å nevne at den også har Active Sound Minutes, som er en innstilling for å varsle seg når du når et satt treningsmål.

Sensorene for måling av oksygenmetning ga forøvrig samme resultat som på en Apple Watch 6, og søvnmonitoren som krever at man har klokken på armen, kan brukes som vekkerklokke sånn at man vekkes når man sover på sitt letteste, og ikke fra dyp søvn.

Sånn mener Fitbit at man kan føle seg mer opplagt når man våkner.

Bildet taler for seg selv. Foto: Lasse Svendsen

Så klokken er også en helsemonitor. Den sporer ikke bare søvnmønstre og hjerterytme – EKG når om om det blir tilgjengelig – den passer også på om man er stresset. Som om man ikke kjenner det selv. Den bruker sensorer til å sjekke elektrodermal aktivitet (EDA), som er små elektriske pulser som måler hudtemperatur og svette, og varsler hvis den oppdager et økende stressnivå.

Det fungerer faktisk fint. Man starter med å åpne EDA-appen på klokken. Så må man holde hånden over skjermen i opptil to minutter mens sensorene måler, og resultatet kan man se på skjermen og i Fitbit-appen.

Fraværet av EKG-måling kan mange av oss leve fint med. Fitbit Sense har så mange andre kvaliteter at de fleste vil bli svært fornøyde med hvordan Sense kombinerer vanlige smartfunksjoner, med gode trening- og aktivitetsmålinger.

Men på én ting svikter designet på klokken.

Fraværet av knapper og tidvis trege responser, reduserer brukervennligheten på Fitbit Sense. Foto: Lasse Svendsen

Fitibit har nemlig valgt et nesten knappeløst design. Det fungerer fint mesteparten av tiden, man bare klemmer fingrene lett inntil sidene på klokken, og ellers berører man og sveiper opp, bort og til siden på pekeskjermen for å betjene funksjonene.

Det tar bare litt tid, så vært tålmodig. Responsene kan være trege, og Sense er ikke i nærheten av å være like rask som Apple Watch SE. Noen ganger reagerer ikke berøringsfeltet på siden i det hele tatt, andre ganger må man trykke både to og tre ganger før skjermen reagerer, og ingenting av dette funker hvis man har på hansker.

Les også Det beste Apple Watch-kjøpet Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.

Våte fingre kan også være et problem, for jeg opplevde at jeg ofte måtte tørke tommel og pekefinger på jakken for å kunne stoppe sporing av en aktivitet

Bare én skikkelig knapp, hadde hjulpet veldig, en som kan brukes som en start/stopp-knapp, Fitbit?

Fitbit Sense er et utmerket treningsverktøy, med noen mangler. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Fitbit Sense er en utmerket smartklokke, utstyrt med mange nyttige funksjoner. Den er også en utmerket treningsklokke, og hadde det ikke vært for noe betjeningmessige blundere, ville den scoret mye høyere. Usikkerheten rundt EKG-måling gjør oss dessuten nølende til Sense som hverdags- og treningsklokke. Når funksjonen er annonsert, skal man kunne forvente å få den på et tidspunkt i nær fremtid. De trege betjeningsmessige responsene kan forbedres med en fastvareoppdatering, da bør Fitbit også legge inn EKG-målingen, ellers kan vi bare gi Fitbit Sense vår anbefaling med forbehold.

Les videre
Exit mobile version