Smartmobilen er et uunnværlig hjelpemiddel og et enda mer genialt leketøy. Men leken kan ta brått slutt hvis mobilen glir ut av fingrene og treffer flisgulvet – eller drukner i toalettet. Og hvis kontoret ditt er en byggeplass, kan arbeidsdagen rett og slett vise seg tøff for den sårbare elektronikken.
Det er her de robuste mobilene – toughphones – kommer inn i bildet. En toughphone er i bunn og grunn en standard mobiltelefon som er pakket så ordentlig inn at den kan motstå belastninger fra en hard verden. Skallet skal både være vann- og støvtett og kunne beskytte elektronikken mot knall og fall.
Testen
I denne testen har vi sett på mobilmarkedets hardhauser, hvor styrke og motstandskraft teller mer enn finesse. Vi har selvfølgelig testet dem på deres egne betingelser, det vil si hvor godt de klarer seg når det er som tøffest. Men også i hvor høy grad de kan benyttes til å ringe, surfe og kjøre apper.
Vi endte med tre modeller fra Samsung, RugGear og RunBo. Flere leverandører, deriblant CAT, svarte at de veldig gjerne ville deltatt, men at de i øyeblikket venter på nye modeller.
Slik testet vi
Når produsentene hevder at en telefon er så godt som umulig å ødelegge, må vi selvfølgelig ta dem på ordet. Vi har derfor i vitenskapens navn mishandlet testeksemplarene systematisk. Telefonene er blitt dyppet i vann, rullet i sand og mistet i gulvet uten hensyn til pris og underskrevne erklæringer om å behandle testobjektene skånsomt. For å utfordre skjebnen er de i tillegg blitt sendt med Posten. Også det overlevde de!
Bak den barske fasaden er telefonene stadig vekk smartmobiler, så de skal selvfølgelig også testes på vanlige måte når det gjelder hastighet, funksjonalitet og generell brukervennlighet.