Canons kamera føles stabil og velbygd og har i tillegg et uvanlig solid grep som gir stabilitet. Man får nesten en følelse av å holde i et enklere systemkamera. Inntrykket forsterkes av en blitssko på oversiden der man altså for eksempel kan bruke Speedlite EX-blitsene. En annen hyggelig bonus som forsterker det proffe inntrykket er at Canon faktisk sender med en motlysbeskyttelse.
Derimot sender de ikke med batterilader, noe som avhenger av at kameraet benytter vanlige AA-batterier. Det påvirker selvsagt totalvekten, noe som ikke er utbetinget negativt ettersom det gir stabilitet til kameraet. En meget positiv finesse med kameraet er den vridbare skjermen. Den kan altså ikke bare vinkles opp eller ned for å ta bilder over hodene til folk eller på bakken, men kan også svinges fritt i alle ledd. Har man først prøvd det, klarer man seg ikke uten.
Brukervennlighet og funksjonalitet
Optikken ligger i det minste på papiret litt i underkant i denne testen. For den som bare leser tallene, ser det ikke bra ut med 20 x zoom og 10 megapiksler. Vidvinkelen er dessuten marginalt dårligere enn de andre. Men det som virkelig skiller seg ut, er at man bare får 5,7 i lukkeråpning på maksimal zoom.
Ytelsen kan vi derimot ikke klage på. SX10 starter raskt opp, og man kan kjapt knipse første bilde. Bildeserier blir kanskje ikke så imponerende raske, men faktisk ikke dårligere enn noen andre av disse relativt langsomme zoomkameraene. Kontrollene er velkjente fra andre Canon-kameraer, og det meste sitter bekvemt innen rekkevidde. Den erfarne fotografen kan glede seg over god manuell kontroll. Derimot kan det dessverre ikke fotografere i RAW-format. Når det gjelder videoopptak, liker vi at man kan zoome under innspillingen, og kameraet har faktisk en hyggelig stereomikrofon. Derimot havner SX10 i bakleksa fordi det kun spiller inn lavoppløst video.
Bildekvaliteten
For å begynne med de svakere sidene, må man regne med en del forvrengninger både i vidvinkel og ved moderat zoom. Derfor ble vi nesten overrasket over det gode resultatet i full tele. Den får også utmerkede resultater ved 800 ISO, noe som til en viss grad kan forklares av Digic 4-prosessoren. Kameraet briljerer faktisk også ved makrofoto, noe som innebærer at det faktisk er aller best i ekstremtilfeller. Men også i alle andre delmomenter fikk SX10 gjennomgående gode vurderinger på bildekvaliteten.
Konklusjon
Canon har laget et meget bra kamera som føles proft og er enkelt å bruke. Kontrollene er gode, og den praktiske vridbare skjermen gjør det meget fleksibelt å fotografere med. Bildekvaliteten er dessuten jevnt over meget bra, men overraskende nok er det i ekstremtilfellene den er aller best. Både i makro og i full tele tar den utmerkede bilder. Hadde det ikke vært for at den mangler RAW-format og HD-video, hadde det blitt full pott.